onsdag 15 februari 2012

Jonas Sjöstedt säger nej till rödgrön regeringsbildning

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har sagt tydligt nej till överenskommelser om regeringssamverkan med socialdemokraterna 2014.
Vid en pressträff i riksdagen sa partiledaren att vänsterpartiets medlemmar ska kunna stoppa en regeringsplattform vid en eventuell valseger 2014.

Det är väl knappast troligt att socialdemokraterna anser det lönt att förhandla med vänsterpartiet om en ev. uppgörelse som därefter kan kullkastas av en medlemsomröstning i vänsterpartiet.
Förhandlar gör man bara med en part som har mandat att hålla en överenskommelse.

Sjöstedt sa också, vid samma tillfälle, att om socialdemokraterna gör upp med regeringen om energipolitiken så kan vänsterpartiet kräva att beslutet rivs upp vid en eventuell rödgrön regeringsbildning 2014.
En rödgrön regeringsbildning 2014 verkar alltså redan körd om Sjöstedt får som han vill.

Riksdag&Departement

Aftonbladet

GP

10 kommentarer:

Niklas sa...

Menar du att Sjöstedt ska gå med på en regeringsplatform utan att medlemmarna ska tillfrågas? Det är ju faktiskt medlemmarnas parti men så kanske ni inte resonerar inom de nyliberala spillror som finns kvar av det som en gång i tiden kallades socialdemokratin?

Niklas sa...

Inte för att det spelar någon större roll, att dömma av Löfvéns uttalanden hittils blir det väl snarare Moderaterna ni bildar regering med...

Mario Matteoni sa...

Niklas

Skulle du komma överens med en snubbe om att köpa hans bil om han i förväg säger att det är inte säkert att vår överenskommelse gäller, jag ska hem och fråga frugan efter vår överenskommelse?
Skulle du inte be snubben att först fråga frugan och sedan göra en överenskommelse med honom.
Om inte, tror jag att du är korkad.
I politiken är det därför så att medlemmarnas åsikter kommer fram innan överenskommelsen och att medlemmarna sedan uppdrar åt politikerna att genomföra den.

M. E. sa...

Jag håller med Niklas här, historien om snubben som säljer bil och hans fru känns aningen sökt.

Håller även med Niklas om att (S) tyvärr verkar fungera rätt stalinistiskt/thatcheristiskt, det vill säga ganska toppstyrt. Detta reflekteras inte minst i att Löfven inte ens blivit formellt vald av medlemmarna.

Men en sak är säker - det är nog svårt att hitta den (S)-medlem som inte tycker om att känna sig förmer och gnälla på andra... Kanske borde de gnälla lite mer på sig själva i stället, göra upp med sin osunda kultur? Eller var allt tal om förnyelse bara strunt? Nu när de är över 25% så sopas det under mattan? Känns så oerhört ytligt det där partiet... Hoppas det går samma väg som Liberal Party of Canada... (vilket det verkar vara på god väg att göra - äntligen, bort med (S), det var på tiden, allt fler kommer i så fall inse att partiet har blivit sjukt!)

Niklas sa...

Mario: Nu är det en väldigt stor skillnad på ett bilköp och en regeringsförklaring, men självklart måste bilköparen få förankra beslutet hos frugan såvida det inte råder diktatur i hushållet, får han inte det skulle jag ifrågasätta hur fördelaktig övernskommelsen egentligen är om han måste bestämma sig och genomföra transaktionen på plats. Det blir lite som de här telefonförsäljarna som har "erbjudanden" som man endast kan ta del av här och nu över telefon för att förhindra att kunden tänker efter lite.

Erik Larsson sa...

Socialdemokraterna som parti är ändå redan kört, totalinfiltrerat av Timbro.

Sjöstedt kommer göra Vänsterpartiet större än Socialdemokraterna...

Mario Matteoni sa...

Vad jag påstår i mitt inlägg är att Jonas Sjöstedt, med sitt utspel om medlemsomröstning efter en förhandling om regeringssamverkan med socialdemokraterna, stänger dörren för ett samarbete med s och mp.
Att gå till en förhandling utan mandat att komma överens är rätt oklokt därför att det är meningslöst för motparten.
Signaturerna Niklas och M.E. tycks inte gilla att jag anser att Sjöstedt stänger dörren för regeringssamverkan.
Däremot öser de allsköns galla över socialdemokratin.
Men om nu socialdemokratin är så usel som signaturerna säger, är det då inte bra att Sjöstedt bränner möjligheterna till samverkan?
För övrigt är det alltid stimulerande att diskutera med kloka, nyanserade, analytiska, logiska och konstruktiva debattörer.
Signaturerna behöver inte ta åt sig om de inte vill.

Lars Flemström sa...

Nu är ju förstås frågan om anonymisarna är vänsterpartister eller moderat-betalda spökskrivare som angriper s från vänster.

Att hålla medlemsomröstningar om en regeringsplattform är parlamentariskt ansvarslöst. Mig veterligt har bara mp varit inne på den linjen tidigare.

Men å andra sidan kan inte partiledaren riskera att få medlemsmajoriteten emot sig. Förr eller senare kommer en partikongress - i alla partier.

Jag reagerade mycket starkt när Mona Sahlin i sitt avkedstal i december 2010 lade skulden för valnederlaget på de partimedlemmar som kritiserat den ensidiga uppgörelsen med mp i oktober 2008. Hon krävde att partiledaren ska ha öppet mandat att ingå vilka överenskommelser han /hon vill.

Det normala är väl att en mindre grupp, typ partistyrelse eller förtronderåd, inkallas för att snabbt (inom några timmar) ta ställning till förhandlinsresultat.
Landet kan inte vara utan regeringen under tiden, som medlemsomröstningar i olika partier pågår.

Vad händer om det första förslaget förkastas? Ska man hålla en ny medlemsomröstning då? Om Sjöstedt vidhåller att v ska ta ställning till en framförhandlad regeringsplattform genom just en medlemsoröstning, bör s öht inte inleda förhandlingar med v -och därmed inte heller med v:s småborgerliga siamesiska tvilling mp.

Att Sjöstedt värnar sitt partis självständighet gentemot s, ser jag däremot som naturligt, självklart och t.o.m. önskvärt. V behövs som en opposition till vänster om s.

Vad v har att ta ställning till vid regeringsbildningen är om vi ska ha en socialdemokratisk eller borgerlig statsminister. Det kräver inte alls att v (eller mp) stödjer den socialdemokratiska regeringsplattformen i sin helhet.

Om s vid kommande omröstningar i riksdagen inte kan få stöd för sin linje i de enskilda frågorna, får väl s söka stöd hos något borgerligt parti i stället.

Sådant kallas vågmästarpolitik eller hoppande majoriteter. Det är dags att krossa myten att SD är vågmästare. Ett litet ytterlighetsparti kan aldrig vara vågmästare. Ett vågmästarparti är ett REGERINGSPARTI som befinner sig någotsånär i mitten ideologiskt. I varje fall finns oppositionspartier både till höger och vänster om vågmästarpartiet.

Läs om CG Ekman och den klassiska vågmästarpolitiken:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustaf_Ekman

http://ekuriren.se/ledareasikter/signerat/1.822310-sd-ar-ingen-vagmastare?m=print

Niklas sa...

Lars Flemström: Att jag är vänster kan jag garantera, nominellt vänsterpartist men "tillhör" inget parti utan klassar mig främst som socialist och i andra hand vänsterpartist.

Kan du gå in på hur det skulle vara "paralemntariskt oansvarigt" att tillfråga medlemmarna? Är det oansvarigt att låta fotfolket få sin röst hörd? Är det bara eliten som ska få höras för att det ska vara försvarbart inom ett parlamentariskt system? Om så är fallet så vill jag faktiskt inte ha del av ditt parlamentariska system, partierna representerar sina medlemmar och ska aldrig göra något som strider mot medlemmarnas vilja.

Det här att partierna består av sina medelemmar verkar dock ha glömts bort av de flesta partier, de bryter mot kongressbeslut till höger och vänster utan att det ens uppmärksammas.

Att jag "attackerar" socialdemokraterna från vänster har att göra med att jag är besviken över den riktning som slagits in speciellt under Löfvén, Juholt var åtminstone Socialdemokrat, Löfvén tycker jag snarare precis som Damberg kan sälla sig till moderaterna i politisk inriktning, och då frågar jag mig vad syftet med det socialdemokratiska partiet är över huvud taget? Visst finns det fortfarande vettiga individer inom partiet som exempelvis Pagrotsky, men kapitalets stöttepelare har uppenbarligen helt tagit över partiet utåt. Jag ser partiet är ideologiskt vilse, det dras alltmer framåt av toppens privata intressen än av någon slags ideologi.

Lars Flemström sa...

Helt otroligt att man kan ställa en medlemsomröstning i ett 5 procentsparti mot en valresultat, där alla väljare har rösträtt! Ett land måste ha en regering. Att en regering, som förlorat ett val, ska avgå fortast möjligt, det är demokrati. Men ska det trasslas med medlemsomröstningar under eventuella regeringsförhandlingar, måste ju den besegrade regeringen sitta kvar som interimssregering.

Om vänsterpartiet har tänkt sig att ingå i en regering, så är det upp till vänsterpartiet att se till att ha förhandlare som företräder medlemmarna. Ingen begär att dessa förhandlare ska bestämma sig utan att ens resa sig från förhandlingsbordet. Men de måste kunna ge svar inom några timmar. Hur man löser det internt inom vänsterpartiet är vänsterpartiets sak.

Som jag skrev i min förra kommentar har jag full förståelse för att vänsterpartiet kanske inte vill ta ansvar för den socialdemokratiska politiken i sin helhet, utan heller vill utgöra en opposition till vänster om s.

Med vågmästarmodellen, med s som vågmästare enligt den klassiska modellen som praktiserades av CG Ekman, så har v chansen att få igenom alla delar av sitt partiprogram, vilka överensstämmer med en socialdemokratisk regeringsförklaring. Samtidigt som v kan fortsätta att bilda opinion för sin egen linje i frågor, där man inte är överens med s.

Vänsterpartiets långa historia som pådrivare från vänster visar att v kan påverka mycket när man delvis är i opposition. Jag tror inte att Sjöstedt är ute efter en ministerpost. Jag tror att han gärna avstår från ministerposten (det låter ju så!) om han därigenom kan maximera väljarstödet för sitt eget parti.