tisdag 28 juli 2009

Uppgivenhetens bryderi - lögnens broderi

Björn Lindgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, lobbar – på ett ovanligt klumpigt sätt – mot LAS i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag. I en utredning, ”Uppgivenhetens bryderi”, har arbetsgivareföreningen frågat sina medlemmar, arbetsgivarna, om deras syn på den anställda arbetskraften.

”De övergripande resultaten i undersökningen visar att samtliga arbetsgivare tycker att det är viktigt att medarbetarna trivs och att de utvecklas i sitt arbete. Trots detta uppger 6 av 10 arbetsgivare att de har anställda som inte trivs och lika många att de har anställda som inte klarar av sina arbetsuppgifter. Mer än 3 av 10 arbetsgivare har också anställda som har gett upp alla försök att förbättra sin prestation. Främsta orsakerna till detta är att de inte trivs med yrket, arbetsplatsen eller företaget eller att de inte klarar av sina arbetsuppgifter.” står det i utredningen.

Undersökningen visar således, helt klart, att arbetsgivarnas vilja att skapa trivsel på arbetsplatserna inte på långa vägar motsvaras av vad de uppnår i det avseendet.

Vilka svar skulle LO få om de gick ut till Sveriges anställda och frågade om hur arbetsgivaren klarar av sina arbetsuppgifter fullt ut?

Man kan ju undra över varför så många anställda, enligt arbetsgivarna, inte trivs på jobbet.
Att det skulle bero på anställningsskyddslagstiftningen kan man bara tro, eller låtsas tro, om man är nationalekonom och dessutom lejd av arbetsgivarnas lobbyorganisation ”Svenskt Näringsliv”.

Det är väl nu när det visat sig att Sveriges höga ungdomsarbetslöshet inte beror på LAS, som Svenskt Näringsliv länge hävdat, utan på att EU-statistiken räknar in även skolungdom och studeranden som arbetssökande, som arbetsgivareorganisationen tar till detta halmstrå, och broderar vidare på sin lögnaktiga kampanj.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Norberg är ett enda stort fullständigt empatibefriat skämt, men det är väl det han får betalt för att vara. Somliga gör ju vad som helst för pengar.