tisdag 26 maj 2009

Centern överger landsbygden

Att det skulle bli centerpartistiska statsråd som skulle stoppa bredbandutbyggnaden på landsbygden kunde man inte tro före valet. Men så blev det. Åsa Torstensson har visat noll intresse för att stödja en fiberutbyggnad på landet.
Vad det beror på kan man undra.
En förklaring kan vara att partiet övergivit landsbygdens intressen för Stureplancentralistiska. Maud Olofsson har ju lyckats vrida partiets linje ordentligt åt höger och format de nya Mauderaterna.
En annan förklaring kan vara att Åsa Torstensson i regeringen inte kan, eller vill, hävda sig gentemot finansministern och därför släppt landsortens krav på riktigt bredband.
I dag samlas Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, till stämma.
Förbundsordförande Lars-Göran Pettersson har skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet där han går igenom regeringens vallöften och hur de infriats.
Han konstaterar att regeringen, drygt ett år före nästa val, inte infriat hälften av löftena.
Min egen käpphäst, bredband på landsbygden, finns med bland de löften som återstår att uppfylla.
Så här skriver LRF-ordföranden om detta:
”Bygg ut bredbandsnätet på landsbygden. Fortfarande saknar omkring 75 procent av landsbygden bredband. Det behövs en nationell bredbandsvision från Sveriges regering. Ta hem de medel som finns avsatta i EU:s budget.”

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Annars vore ju ex. en satsning på bättre bredband i hela landet, en av flera lämpliga infrastruktursatsningar just nu.

Men alliansen väljer hårdnackat att förvärra krisen genom att rulla tummarna i stort sett.

Stig sa...

Förlåt en okunnig men går det inte med mobilt bredband? Kanske är det föråldrat att gräva och lägga ner fiber. Rätta mej om jag har fel.

Mario Matteonis blogg sa...

Enligt SOU 2008:40 ”Bredband till hela landet. Betänkande av Utredningen Bredband 2013, Stockholm 2008” bör ”IT-infrastruktur i dag klara av en lägsta överföringshastighet
på minst 2 Mbit/s symmetriskt för att anses vara en IT-infrastruktur med hög överföringshastighet. År 2013 kommer man att behöva en överföringshastighet på ca
10 Mbit/s för att ta del av de vanligaste tjänsterna.”
Det mobila nätet är bra för den som reser med sin bärbara dator men det ersätter inte ett fast fibernät i kapacitet och hastighet.
PTS har konstaterat att det mobila nätet i realiteten sällan uppnår 2 mb/sek.
Ingen operatör kan heller garantera någon som helst uppkopplingshastighet.
Och man bör vara klar över att de maxhastigheter som operatörerna uppger endast gäller under maximala mottagningsförhållanden. Om fler Internetanvändare samtidigt är uppkopplade på nätet eller om avståndet från sändaren är stort eller om det finns hinder i form av skog, byggnader, berg m.m. sänks den praktiska maxhastigheterna betydligt. Särskilt om alla dessa faktorer samverkar.
Det gäller de flesta platser på landsorten. Där jag bor är mobiltelefonskugga så jag kan inte använda mobiltelefonen.
Men genom mobiloperatörernas reklam kan man lätt få intrycket attdet funkar överallt.

Anders Dahlberg sa...

Strax innan jul kom bredbandsstrategin där målet är att 90% av sveriges befolkning ska ha 100mb/s

Är bredband en hjärtefråga så tror jag inte att socialdemokraterna är rätt parti för det har inte hänt mycket för landsbygden på den fronten.

Hela bredbandsstrategin. http://www.regeringen.se/sb/d/12313/a/134181