tisdag 24 mars 2009

Makthierarkin inom arbetarrörelsen

Wanja Lundby-Wedins första misstag ligger naturligtvis i att hon accepterat villkoren för ersättningar till AMF-chefen..
Det andra misstaget är att hon skyller ifrån sig och säger att hon blivit lurad.

I så fall har hon inte förstått vad villkoren inneburit, vilket inte är bra för en LO-ordförande. Eller så har hon inte ens noterat konsekvensen av villkoren, vilket är direkt fel av en LO-ordförande.
Eller så har hon struntat i att sätta sig in i villkoren och hoppats att det inte ska bli något problem med det. Inte heller en sådan attityd passar en LO-ordförande.
Det är galet hur man än vänder på saken.

Hur kunde det bli så? En välvillig tolkning är att Wanja Lundby-Wedin, som så många andra i toppen av arbetarrörelsens hierarki, har för många styrelseuppdrag. Det är svårt att begripa att en organisation med så många medlemmar, med så många dugliga människor, inte kan fördela styrelseposterna på ett vettigare sätt.
Ett styrelseuppdrag, oavsett på vilken organisationsnivå det handlar om, kräver att ledamöterna tar sin uppgift på allvar.

Om Wanja Lundby-Wedin avgår eller sitter kvar kan vara detsamma så länge man inte gör något åt den hierarkiska ordningen, centralstyrningen i arbetarrörelsen.
En bra början vore om arbetarrörelsen byggde ut ett fritt debattforum på nätet.

SvD
DN
Expressen
Aftonbladet

2 kommentarer:

Anonym sa...

När jag talade med an gammal vän i eftermiddags, så kom vi in på detta med vidlyftiga ersättningar och bonusar.

Min vän sade ” det är inget annat än rent tjuveri det är stöld av folkets pengar, man kan grovt säga att dessa människor tillhör tjuvkategorin dom har bara bytt kofoten mot portföljen”

Tänkvärt !

Unknown sa...

En förklaring, ingen ursäkt, till Wanjas många styrelseuppdrag är att det ger många styrelser och de företag, instutioner som styrs status att ha en sån namnkunnig ledamot som Wanja. Hon blir alltså ombedd att ingå i styrelserna och har svårt att säga nej, särskilt om det rör sig om instutioner rörelseanknytning. Vi får hoppas hon får bättre råg i ryggen att göra det framledes.