måndag 29 juni 2020

Svenska kulturtalibaner vill radera historien


Enligt min mening är de flesta offentliga statyer som ska föreställa märkvärdiga människor i historien vedervärdiga som konst betraktat. Somliga är dessutom rent fula. 
Men nu står de där och de restes under en annan tid.
Tiderna förändras. De personer som står staty levde i en annan tid med andra värderingar än nutidens. De som lät resa statyerna såg tillbaka på den tiden, och ville hylla märkespersonerna. Det gjorde de utifrån sin tids värderingar.

Nu har det genomförts en namninsamling med krav på att statyer av Carl von Linné ska plockas ner. Namninsamlingen har fått fler än 1 600 underskrifter. Även statyer av Karl XII, Gustav III och Louis De Geer har kritiserats.

Carl von Linné var, och är, en av Sveriges och världens största forskare. Han var inte rasist men han gav sig på att klassificera människor ungefär som han gjorde med andra djur och växter. Det var ingen stor grej för Linné men det var ett led i hans enorma intresse för att ordna naturen.
Hans syn på människor var den som var vanlig på hans tid.

Louis De Geer var Sveriges förste store kapitalist. Han kom från Holland och skaffade sig väldiga rikedomar på järnbruk, vapentillverkning, vapenaffärer och diverse projekt. Han samarbetade intimt med Gustaf den II Adolf och Axel Oxenstierna. Hans pengar bidrog till att skapa arbetstillfällen och att rycka upp sömniga bruksorter som Lövstabruk, Forsmark, Gimo, Dannemora, Holmen, Finspång m.fl. till världsledande industriorter.
Bland alla sina viktiga ekonomiska projekt sysslade han med slavhandel. Det var ingen stor grej för De Geer men ingick i den tidens internationella handel.

Det är andra tider nu.
Nu vill vi, likt talibaner och IS, rensa upp i historien, utplåna det som inte passar med dagens värderingar och blunda för att tiderna förändras. Sopa in under mattan.
Men inget i historien kan göras ogjort.

Min förslag är: Låt statyerna stå kvar för att påminna om sin tid och res inga fler statyer över betydelsefulla människor.

Inga kommentarer: