måndag 6 juni 2016

I dag är jag glad över min högvinstIbland kan jag känna en sorts tacksamhet över att ha fått möjlighet att födas och växa upp i Sverige.
Tacksam över att jag föddes precis i en tid då detta Sverige, i en krigisk värld, befann sig i fred och då den svenska ekonomin och den svenska välfärden ökade som bäst.
Jag hade tur.
För jag kunde ju lika gärna ha fötts i Italien eller i USA.
1914 var min italienske farfar, med sin familj, på väg att utvandra till USA men hindrades att resa på grund av att första världskriget bröt ut. Hade världskriget inte börjat just då skulle min far, som för tillfället var fyra år, blivit amerikansk medborgare. Nu förblev han italienare ännu en tid.

Men sexton år senare tvingade den italienska arbetslösheten honom att söka arbete i Sverige. Hade det inte skett skulle jag ha blivit italienare och jag hade kanske firat nationaldag den 2 juni.
Men i Sverige träffade min far min blivande svenska mor och nu kan jag istället, om jag vill, därför fira nationaldag idag den 6 juni.

Sverige blev ett bra land att födas och att leva i.
Sverige har under min uppväxt haft fred, Saltsjöbadsavtal, god ekonomisk utveckling, demokrati och folkhem. Ett rättvist, jämlikt och okorrumperat land med goda framtidsmöjligheter även för en enkel löntagare.
Och om det är så att det är ödets lotteri som avgör när, var och hur man föds till världen, blir min tacksamhet att vara svensk i vår tid än större. För man kunde ju, i så fall, ha dragit en nitlott och fötts i en mörk tid, till exempel i Fattigsverige eller under trettioåriga kriget eller på 1300-talet under digerdöden eller som tysk jude på trettiotalet, som rom i Rumänien, som urbefolkning i ett kolonialland under kolonialtiden eller som fattig i nutidens Haiti, Burundi, Afghanistan eller Syrien eller…
Jag bör vara oerhört tacksam för att ha dragit en högvinst.

Därför firar jag inte nationen i dag men gläds över min vinstlott i detta ödets tusenmiljarderslotteri.


1 kommentar:

Anonym sa...

En fin krönika! Din far hade nog klarat sig i USA också. Ingen av oss valde våra föräldrar eller var eller när vi föddes.
En sådan här dag när solen skiner och Sverige är som vackrast, på nationaldagen, kan det vara på sin plats att fundera lite över vilka val generationerna innan oss gjorde och hur dessa val bidrog till att det var bra att födas i Sverige.
Sverige stod utanför både första och andra världskriget. Något att vara lycklig snarare än stolt över. Alla svenskar gjorde dock inte samma val. Det fanns frivilliga som åkte till Spanien för att strida mot Franco. Det fanns frivilliga som åkte till Finland för att strida mot Sovjet, och tyvärr ett begränsat antal förvirrade som slogs för Nazityskland mot Sovjet.
Jämfört med då tror jag vi har blivit mer bekväma, frågan är om det vi orkar med fortfarande räcker för att det ska vara en högvinst att födas i Sverige.