torsdag 13 juli 2017

Vems maffiametoder?

I dagens SvD påminner oss Per Gudmundson i sin ledare hur sophämtningsbranschen i Neapel korrumperats av Camorran och hur familjen Soprano (i en påhittad berättelse i TV) organiserade brottslighet i branschen.
Samtidigt skyndar sig Gudmundson att hylla svensk fackföreningsrörelse: ”Svenska fackföreningar är inga maffiafirmor. Sverige har troligen världens bästa fackföreningar. På svensk arbetsmarknad råder nästan alltid fred.”

Men så är det dom där sopgubbarna inom företaget
Reno Norden i Stockholm som den 28 juni gick ut i strejk. Arbetsgivaren Reno Norden kallar det för utpressning. Gudmundson håller med.

Sopgubbarnas strejk kallas för vild vilket betyder att de strejkande, på grund av gällande kollektivavtal och reglerna om strejkrätten, inte kan få fackets officiella stöd för strejken. Transportfacket är bundet av fredsplikt.

Ett faktum, som Gudmundson naturligtvis inte nämner i sin text, är att Reno Norden redan före strejken haft usel ekonomi. Vilket i sin tur beror på att företaget, för att vinna i konkurrensen mot andra företag, tagit på sig en rad sophämtningskontrakt i framförallt i Danmark och Norge som innebär stora förluster för bolaget. Reno Nord har alltså konkurrerat med andra företag genom att dumpa priserna. Samtidigt har företaget dragit på sig stora lån. Ekonomin är så dålig att man sedan en tid tillbaka inte får fortsätta låna pengar från bankerna. Konkursen hotar företaget som alltså är illa skött.

Det är då som Reno Nord i desperation vill sänka sopgubbarnas löner och vidta andra åtgärder för att få ner personalkostnaderna.
Den viktiga bakgrunden väljer Gudmundson att glömma i sin märkliga text.

Företaget kräver att sopgubbarna ska lämna ifrån sig kunskaperna om vart nycklarna till soprummen går, vilket sopgubbarna vägrar eftersom de anser att det är en del av deras yrkeskunskap. Sopgubbarna anar förstås att företaget vill göra dem utbytbara. Samtidigt som Reno Nord vill sänka sopgubbrnas löner.
Den nuvarande avtalade lönenivån för sopgubbarna är 35 000 kronor/månaden. Senaste budet i förhandlingarna från arbetsgivaren var att löntagarna skulle få behålla lönenivån men att sopgubbarna skulle gå upp i arbetstid – från 29,5 timmer/veckan till 34,5 timmar/veckan.
Det innebär ju i praktiken en lönesänkning.
Per Gudmundson betecknar detta som ett erbjudande från företaget.

Gudmundsons text är bland de märkligaste jag läst. Inte nog med att han jämför sophämtarna med maffian utan också på grund av slutklämmen i hans text:
”Det kanske inte är någon tillfällighet att det är just i sophämtningen som arbetarna har kommit upp till en lönenivå som vårdbiträden bara kan drömma om.”

Vad har vårdbiträdenas löner med saken att göra?
Menar Gudmundson att sophämtarna tjänar för mycket? Varför inte jämföra med fondmäklarnas löner? Eller vad Reno Nords ägare tjänar? Vad tjänar Gudmundson själv på att skriva dumheter i SvD?20 kommentarer:

Jonny sa...

Strejken kallas vild för att den är vild, en regelvidrig strejk.

Till saken hör väl att sopåkarna medvetet avidentifierat nycklarna.

Fastighetsägarna har väl ett avtal med företaget som hämtar sopor, i det ingår att de lämnar nödvändiga nycklar till företaget så de kan utföra den tjänst de betalas för.

Den tjänsten ska givetvis inte vara kopplad till en enskild sophämtare, vad ska ske när denne är sjuk, har semester tänkte Mario ?

Marcus Zingmark sa...

Vad grundar du det på att sopåkarna skulle avidentifierat nycklarna?

Det ingår inte i arbetsbeskrivningen att märka nycklar. Arbetsköparen har inte behagat att betala vad sopåkarna ansett varit rimligt för den ej tidigare överenskomna tjänsten.

Att märka nycklar låter som tjänstemannagöra snarare än något för en sopåkare.

Jonny sa...

Marcus : Det var en intervjuad sopåkare som sade att de tagit bort märkningar...
Var skulle de fått nycklarna från till att börja med tror du ? Hittat dem ?

Marcus Zingmark sa...

Vad jag förstått från bland annat SVT så är nycklarna numrerade och jag har tolkat det som att det är vart varje respektive nummer leder som Reno Nordens ledning vill få reda på. Att nummerplåtarna på respektive nyckel inte säger ledningen eller eventuell ny personal något utan den kunskapen som sopåkarna har idag.

Den sopåkaren du såg en intervju med, när var den intervjun från? Har man tagit bort numreringarna nyligen kanske?

Sopåkarna har väl fått nycklarna därifrån de nu hamnar. Hoppas ledningen har det kul med nycklarna framöver, numrerade eller ej.

Jonny sa...

Märkligt att man försvarar vilda strejker.

Ser att det finns kriminalitet till och med i denna sektorn med rena maffiametoderna...

"När Sofi vägrade betala svarta pengar till sopåkare blev hon hotad. Strax efteråt blev hennes kafé vandaliserat.
Flera sopåkare har de senaste åren fått sluta efter att ha krävt restauranger på pengar och i ett unikt åtal misstänks nu två sopåkare för ocker och tagande av muta."

https://mitti.se/nyheter/pressad-pengar-sopakare/

Lars sa...

Gudmundsson läser inte Svenska Dagbladet. Det finns inget försvar för detta skojarföretag, som snarare har ägnat sig åt aktiesvindel (Det borde väl vara åtalbart?) än seriös affärsverksamhet. När har tagit del av vad aktiemäklare har att säga om företaget, bör man ej heller lita på deras pressmeddelanden om konflikten med personalen.

Personal, som fått sluta efter att ha krävt restauranger på pengar, var anställda i ett konkurrentföretag. Sedan två av personalen blivit åtalade för utpressning, hade de samt minst ytterligare två fått slut hos konkurrentföretaget, som dock inte vill uppge hur många som har avskedats totalt. Att maffia har infiltrerat fler än det företaget kan givetvis inte uteslutas. Men säger detta något om de strejkande hos Reno Norden? Det finns lika stor, eller ännu större, anledning att tro att maffian ha ställt upp med de strejkbrytare som Reno Norden nu har anlitat.

Detta med tanke på att Reno Norden själva är ett skojarföretag och att maffia brukar agera så här vi strejker - lagliga eller ej. Hur har det kunnat bli så här? Det är häpnadsväckande att man får driva restauranger och kaféer i Stockholm utan att ha ett avtal om sophämtning. I de flesta andra av Sveriges kommuner tvångsansluts även vanliga fastighetsägare till den kommunala sophämtning, som dock vanligen anlitar privata entreprenör för hämtningen.

Ragnsells är hittills största företag i branschen, och jag har aldrig hört talas om problem av det här slaget och i den här storleksordningen med dem.

Har maffian egna sopbilar. Troligen inte. Troligen utnyttjar maffian ledig tid på de bilar, som ägs och bemannas av de kontraktsbundna företagen. Detta är ju möjligt med rådande lönesystem (beting), som har tillkommit när sophämtningen var ett kommunalt monopol och bedrevs i kommunens egen regi. Maffian kan ställa upp med extra arbetskraft, som arbetar helt inkognito, till de bilar som körs av maffia-medlemmar - så att det blir ännu mer ledig tid på de bilarna.

Om detta vet vi dock ytterst lite. Och en orsak till vår okunskap om vad som sker (Försöker maffian ta över en hel brasch i Sverige?) är den självpåtagna censuren i media rörande brottslingars etnicitet och nationalitet. Hur många "papperslösa" i Sverige är organiserade maffiosos?

Jonny sa...

Lars : Ja, det är helt otroligt att det ser ut som det gör, det är en inbjudan till att bygga upp en maffiakontrollerad marknad. Oseriösa företag och oseriösa arbetare. En oerhört farlig utveckling.

Lars sa...

Restaurang- och kafébranschen i Stockholm är ju redan till stora delar maffia-kontrollerad. Ägarna tvingas betala dryga beskyddaravgifter för att inte få sina lokaler vandaliserade.

Nu tvingas de tydligen också betala avgifter till maffian för att få sina sopor hämtade. Det är ett mönster som har upprepats i andra länder och städer, där maffian har tagit kontrollen över sophanteringen. En förklaring är att sophämtning inte kräver någon avancerad yrkesskicklighet och kunskap (förutom om lagar och regler, som maffian ändå inte följer), utan det räcker med vana, som man får efter några veckor i yrket.

Enligt Svenskt Näringslivs vice vd beror det relativt höga löneläget på vanliga ekonomiska lagar om tillgång och efterfrågan (på arbetskraft), att det är svårt att rekrytera personal eftersom yrket inte är attraktivt. Om man hämtar sopor i trånga utrymmen arbetar man i en minst sagt äcklig arbetsmiljö. De flesta föredrar nog ett sämre betalt jobb framför detta. Risken att skada sig på soporna är heller inte obefintlig - detta i synnerhet om inte arbetarskyddsbestämmelserna följs, vilket torde ge stora tidsvinster för den som bryter mot desamma.

När nu Reno Norden säger att man rekryterar ny personal, i klartext strejkbrytare, så är det ju rena inbjudan till maffian att etablera sig ännu mer inom sopbranschen. Det är nog klokt av de strejkande att inte avslöja vart nycklarna går. Ansvarigt kommunalråd för sophämtningen i Stockholm är en miljöpartist, som tydligen tycker det är okej att underställda tjänstemän skriver avtal som förutsätter lönesänkningar, underlättar för maffian att etablera sig, och öppnar en ny arbetsmarknad på vid gavel för "papperslösa".

Glöm inte drevet mot polisens Reva-projekt häromåret, när man bl.a. kontrollerade resenärers identitet i tunnelbanan. Media var i uppror, eftersom "papperslösa" hindrades komma till sina jobb. Och glöm inte vänsterns svek mot arbetarklassen, när den kämpar för att behålla sina jobb. Och det finns åtskilliga strykrädda sossar, som inte vågar ställa upp för arbetarklassen, när den av Svenskt Näringsliv samt av ledarskribenter Skibstedtmedia (Svenska Dabladet och Aftonbladet) anklagas för "rasism".

Det var en polsk underentreprenör till Skanska, som var entreprenör till Trafikveket, som åtagit sig brobygget åt Ludvika kommun, som vållade broraset över järnvägen i Ludvika. Det polska företaget skyller på en icke namngiven svensk underentreprenör som påstås ha utfört ställningsbyggena. Jag besökte själv platsen för mindre än två veckor sedan, och anade oråd redan då, men kunde inte riktigt komma på vad som kändes så obehagligt.

Jo, jag tyckte nog att ställningarna som bar upp konstruktionerna verkade klena, och då visste jag ju inte att man skulle fylla på med tung betong, som skulle gjutas på plats. Jag gissar att detta inte var första gången detta fusk har förekommit, men just här råkade det finnas flera spår under brobygget. Det höll inte.

Regeringen har dåligt koll på vad som händer i landet, trots att man låtsas ha kontroll, både vad gäller anlitandet av utländsk arbetskraft och illegal invandring samt utländska stöldligors och maffiosos etablering i landet. Och nu även säkerheten på våra järnvägar, när det totalt inkompetenta Trafikverket, som stänger av järnvägar hipp som happ p.g.a. inbillade säkerhetsrisker, tillåter klåpare att bygga en bro över trafikerade spår utan tillsyn av säkerhetspersonal.

Vi har en parlamentarisk situation, som innebär att nödvändiga regeringsbeslut förhalas i det längsta av det ena regeringspartiet och urvattnas ytterligare av Vänsterpartiet innan det slutligen förhandlas med allianspartierna. S och M, som dock är de mest seriösa partierna på respektive sidor blockgränsen, borde ta gemensamt ansvar för Sverige.

Mario Matteoni sa...

Skulle vara intressant att få mer fakta om maffiainfiltrationen i svensk näringsliv.
Finns det källor eller länkar?

Jonny sa...

Du kan ju börja med att läsa om maffiametoderna inom sophanteringen i Stockholm, här är en början ...

https://mitti.se/nyheter/pressad-pengar-sopakare/

Ser att arbetare i konkurrentföretaget som nu gått i sympatistrejk (även den fel förstås) säger att de sympatiserar starkt eftersom det är deras gamla arbetskolleger och att de hoppar fram och tillbaka mellan det bolag som för närvarande har kontrakt.
En liten klick människor som skapat en liten nisch att utnyttja verkar det som.

Oseriösa företag och oseriösa arbetare.

Jonny sa...

Svenska myndigheter underlättar för de kriminella ...

"Varje år registreras 8 000 utländska medborgare som skattebetalare i Sverige trots att de saknar tillstånd att arbeta, enligt Skatteverket. Vissa av dem tycks ha fått hjälp att söka jobb av Arbetsförmedlingen."

https://www.svd.se/sommar-papperslos-1-tusentals-papperslosa-arbetar-vitt--utan-tillstand

Vad f*n är det som händer med Sverige ???

Mario Matteoni sa...

Jo jag har läst detta som handlar om en handfull kriminella typer, f.d. anställda hos ett sopåkningsföretag. Deras metoder är maffialiknande och helt oacceptabla. Deras handlingar är polisanmälda och de misstänkta är åtalade.
Liknande handlingar finns i restaurangbranschen.

Men vad jag närmast syftade på var Lars mening om att
"Restaurang- och kafébranschen i Stockholm är ju redan till stora delar maffia-kontrollerad."

Skulle vara bra att få den mer belyst.

Lars sa...

Samma nyöppnade konditori i en bottenvåningen på en bostadsfastighet i Sundbyberg blev helt utbränd för att ägaren vägrat betala maffian för "skydd". Detta har berättats för mig av goda personer, som bor vid en parallellgata till konditoriet. Ägaren till detta konditori har berättat mycket om maffian och har uppmanat andra restaurang- och kaféägare att göra som han: vägra betala. Det är enda enligt sättet att få stopp på "beskyddarverksamheten". Fastän på sikt.

När maffian upptäcker att det inte blir några pengar, trots att de har satt hotet om mordbrand i verket. I det här fallet var det nog så att boende i huset och husen runtomkring är extra vaksamma efter mordbränderna och tillkallar polis direkt, om de ser något misstänkt när konditoriet är stängt. Även i andra svenska städer verkar "beskyddarverksamhet" förekomma. I Örebro har en pizzeria brunnit, enligt ägaren sedan han krävts på pengar men vägrat betala.

Enligt artikeln i Mitti vågar de flesta drabbade inte uttala sig. Och då är det svårt att veta omfattningen och vilka som ligger bakom. Men detta sker i Sverige och är inte "fake news", som är svåra att kontrollera. Du borde ställa frågan till media, som döljer sanningen - i påstått syfte att "rasisterna inte ska få vatten på sin kvarn". I stället matas vi hela tiden med påståenden om att brott beror på "sociala faktorer", d.v.s. i praktiken klasstillhörighet.

Men vad gäller sopkonflikten och beskyllningarna mot de strejkande för att vara våldsbenägna personer, som pressar pengar på eget initiativ, så är det en typ av anklagelser, som i alla tider har spridits ut mot konfliktande arbetare av "klassfienden" (arbetsgivarorganisationer och borgerlig press), myter som förs vidare av ryggradslösa vänsteraktivister, som hatar arbetarklassen för att densamma inte vill ha dessa personer som sina politiska ledare. Vi har exempelvis Laval-konflikten 2004, då de svenska byggnadsarbetarna anklagades för "rasism".

Mario Matteoni sa...

”Detta har berättats för mig av goda personer…”
”Även i andra svenska städer VERKAR "beskyddarverksamhet" förekomma….” (Min kursiv)
” media, som döljer sanningen - i påstått syfte att "rasisterna inte ska få vatten på sin kvarn".

Tyvärr inga övertygande fakta för ditt påstående att "Restaurang- och kafébranschen i Stockholm redan TILL STORA DELAR är maffia-kontrollerad." (Min kursiv)

Lars sa...

Mario Du bedriver tydligen också "beskyddarverksamhet". Men de, som du skyddar, är utlänningar som begår brott i Sverige. Jag förstår att detta är en väldigt känslig fråga för dig som ex-italienare. Och visst förknippas maffian med Italien. Men ingen har påstått att det i detta fall är italiensk maffia, och ej heller att de skyldiga är de italienare, som kom hit under slutet av 1940- och 1950-talet. Ingen har heller påstått att det handlar om vanliga flyktingar. Och det är faktiskt bara Rahkmat Akilov sjäv, som påstår att han har kommit till Sverige som en vanlig flykting undan förföljelse.

Det du nu har hängt upp dig på är att jag inte vet exakt hur stor omfattning "beskyddarverksamheten" har. Det vet ju inte ens polisen, eftersom flertalet (?) av drabbade näringsidkare inte vågar polisanmäla. Anledningen till att jag skrev "verkar ... förekomma" om Örebro-fallet, är att jag inte vet om det var beskyddarverksamhet av samma slag som i Stockholm, eller indrivning av en skuld. Sådan indrivningsverksamhet är lika olaglig (mordbrand) som beskyddarverksamheten, men är ändå inte riktigt samma sak.

Och hur vet du att de f.d. anställda hos ett sophämtningsföretag i Stockholm, vilka pressat en restaurangägare på pengar, var vanliga arbetare och inte maffia-medlemmar, som infiltrerat företaget, och att de bara råkat använda "maffialiknande" metoder. Du verkar frita maffian för att vara skyldig till brott i Sverige. I vems intresse gör du det? I stället för att lägga skulden där den mest sannolikt hör hemma, deltar du i högerns hets mot vanliga svenska arbetare. Och för den delen också "ovanliga" svenska arbetare (d.v.s. invandrare).

I följande inlägg skriver du att det inte är ens fel, när två träter. Hur kan du veta att den pågående "vilda" strejken inte helt och hållet är företagets fel. Det som du själv skriver om företagets agerande i tidigare skede tyder ju på det. Ska svenska arbetare behöva stå ut med vad som helst från oseriösa arbetsgivares sida, för att inte bli stämplade - i detta fall av en "vänstersosse" - som lika skumma typer som en sådan arbetsgivare.

Lars sa...

Dessutom hänger du upp dig på ett olyckligt ordval. Jag skrev först "goda vänner" som bor i Sundbyberg, men försökte sedan ändra till "personer", med följd att det blev "goda personer". Vilken relation jag har till dem, behöver jag inte avslöja. Men du begriper tydligen inte att en mordbrand i ett bostadshus uppmärksammas av kringboende och att det finns ögonvittnen. Men i det här landet får man inte ens tro på sina egna ögon eller på trovärdiga personer, som är ögonvittnen - utan fakta ska först filtrerats genom "censurmedia", som bevakar så att inga fakta sprids, som kan utnyttjas av verkliga eller inbillade rasister. Men trots denna medias självcensur finns artiklar i den lokala veckotidningen Mitt i Sundbyberg.

Men det var förstås inget maffiadåd, utan bara "maffialiknande" metoder av någon förvirrad stackare?

Mario Matteoni sa...

Jag är född i Sverige av en svensk mor. Men eftersom min far var italienare var jag enligt den tidens bestämmelser italienare tills jag fyllde 15 år då min far blev svensk medborgare.
Alltså är jag född i Sverige för 80 år sedan och har varit svensk i 65 år. Arbetat i Sverige har jag gjort från mitt fjortonde år. Känner mig som svensk. Är alltså lika svensk som övriga tio miljoner invånare.
Vad det nu är för märkvärdigt med det.

Lars sa...

Om det nu har någon betydelse, så har jag varit svensk medborgare längre än du. Såvitt känt finns inga invandrare bland mina anfäder sedan 1692. Vad jag reagerar mot är att etniska svenskar håller på att bli andra klassens medborgare, och inte ens har rätt till sitt eget land. Vi ska tystas om vi ens vågar antyda att utländska medborgare begår brott i Sverige. Men vi säger väl att det är en helsvensk maffia som bränner ner näringsställen i Sverige.

Jag reagerar också mot kraven att asylsökande ska ha jobb, när det finns både svenskfödda och tidigare hitkomna invandrare med permanenta uppehållstillstånd, som går arbetslösa. Sverige är vårt land, som vi har delat med oss av till utlandsfödda som har beviljats svenskt medlemskap. Permanenta uppehållstillstånd kan då ses som ett provisoriskt medborgarskap, som man får leva med under en tid innan man blir medborgare.

Jag har aldrig gjort någon skillnad mellan svenskfödda med svenska föräldrar, svenskfödda med utländska föräldrar (den ena eller båda) och utlandsfödda som har blivit svenska medborgare. Alla är för mig svenska medborgare. Jag har heller aldrig gjort någon skillnad mellan svenska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd vad gäller rätt till jobb, med undantag för säkerhetsklassade jobb som enligt lag bara får innehas av svenska medborgare.

Personer med tillfälliga uppehållstillstånd är gäster i vårt land så länge de behöver skydd, och får leva här på vår bekostnad. De ska bidra till sin egen försörjning i den mån de behövs som arbetskraft, men ska inte undantränga de tidigare nämnda (svenska medborgare samt personer med permanenta uppehållstillstånd) från den svenska arbetsmarknaden. Det är ju faktiskt de, som ska återvända till sina hemländer när tillstånden har löpt ut. Eller är det de svenska medborgarna, och de med permanenta uppehållstillstånd, som ska utvandra till deras hemländer?

Asylsökande ska inte arbeta, såvida de inte har någon särskild kompetens som det råder brist på i Sverige. Men i så fall bör de omdefinieras till arbetskraftinvandrare under en begränsad tid, medan handläggningen av deras asylansökningar fortsätter. Slutligen ska, de som befinner sig i Sverige illegalt, och kanske inte ens har försökt få asyl eller har fått avslag, naturligtvis inte alls arbeta. De ska återvända till sina hemländer, och söka tillstånd därifrån om de vill tillbaka till Sverige.

Det är problem nog att vi vet så lite säkert om flyktingars bakgrund, om de har ett kriminellt förflutet, och att somliga uppger falsk identitet eller har kommit "papperslösa", medan alla svenskfödda är noga dokumenterade från vaggan till graven och har ytterst små möjligheter att leva gömda. Redan detta bäddar för diskriminering av svenskfödda och i synnerhet för etniska svenskar, som inte tillhör klankulturen. Att som etnisk svensk gömma sig för polisen hos släktingar under någon längre tid, är hart när omöjligt.

Varje gång frågan har diskuterats, har jag protesterat mot att personer, som vistas illegalt i vårt land och kanske inte ens har försökt få någon form av uppehållstillstånd, ska kallas "invandrare", att de i stället ska kallas "utlänningar". Men det får man inte säga, för det är "rasistiskt". Jag tycker att det är mer rasistiskt att smeta ut skulden för "brottsturisternas" (de som bara vistas en kort tid i Sverige) på dem som faktiskt är invandrare och är helt oskyldiga. Eller att låtsas att deras brott har begåtts av etniska svenskar - detta genom att systematiskt dölja nationalitet.

Bland de strejkande sophämtarna finns säkerligen både etniska svenskar och personer som verkligen är invandrare och inte bara kallas så. De ska inte ha skulden för att maffian försöker, och delvis har lyckats infiltrera yrkeskåren. Det är arbetsgivarna som anställer, och av en sådan arbetsgivare som Reno Norden, som nu rekryterar strejkbrytare, kan man förvänta sig vad som helst.

Jonny sa...

Den svenska maffian ?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/misstankta-anlagda-brander-pa-tva-krogar-i-tranas

Jonny sa...

Mer om den svenska maffian ...

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-organiserade-bostadsinbrott-okar-i-sverige

Hälften av alla bostadsinbrott i landet begås av utländska ligor.