onsdag 16 mars 2016

De rika snuvar skattebetalarna på pengar


Gunnar Brock, tung makthavare i näringslivet och ordförande i Stora Enso samt styrelseledamot i Investor, har undanhållit Skatteverket en förmögenhet på 190 miljoner kronor. Det avslöjar SVT i kvällens Uppdrag Granskning kl. 20.00.

Gunnar Brock var VD i Wallenbergkontrollerade Atlas Copco mellan 2002 och 2009. Mellan de åren skickade han årligen sina deklarationer till Skatteverket utan att nämna en förmögenhet på 190 miljoner kronor.

Gunnar Brock har lett svenska storföretag en stor del av sin karriär. Han har varit VD för Tetra Pak, Alfa Laval och Atlas Copco. I dag sitter i styrelsen för svenskt näringslivs tyngsta maktcentrum: Wallenbergs maktbolag Investor.
Han är ordförande i Stora Enso och Mölnlycke Health Care och sitter i styrelsen för Handelshögskolan och är medlem av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.
Brock tog inte heller upp alla sina förvärvsinkomster. Taxeringsåren 2005 till 2009 tjänade han sammanlagt 16 miljoner kronor som inte fanns med i deklarationerna.

Brock är inte ensam.
Flera miljardärer, storföretagare och personer i finansbranschen finns bland de nästan 10.000 personer som haft pengar utomlands utan att betala skatt på dem. Det visar SVT:s granskning av självrättelser som kommit in till Skatteverket.

Självrättelserna innebär att den skattepliktiga, i stället för att bli avslöjad av Skatteverket, själv skickar in en rättelse, och berättar om pengarna i efterhand, Hen slipper då bli anmäld och åtalad, och slipper också att betala skattetillägg.
Det enda som händer är att hen får betala skatt på pengarna fem år bakåt i tiden. Ett alternativ som tusentals svenskar har valt sedan 2010 utan att det nått offentligheten. Totalt har det gett statskassan 1,8 miljarder kronor hittills.

Anledningen till den stora mängden självrättelser enligt Skatteverket är att Sverige precis som många andra länder från 2008 och framåt har fått informationsutbytesavtal med ett 40–tal skatteparadis inklusive Schweiz och Luxemburg.
Att snuva övriga skattebetalare på pengar är en vanlig sport bland de rikaste.
Så om du som skattebetalare upprörs över att det går åt skattepengar till att hjälpa medmänniskor på flykt kan du fundera över detta.

Men de rikaste snyltar även på flyktingkrisen på andra sätt. Jag tänker då inte på dem som tjänar pengar på att upplåta flyktingboenden. Jag menar deras politiska företrädare som vägrar att ta emot de hjälpbehövande. Främst gäller det moderatledda kommuner med många rika medborgare.
Företrädare för rika kommunerna har dragit sig undan flyktingmottagande.  Det skriver S-politikern Erika Ullberg i dagens SvD

Danderyd, som av landets 290 kommuner har den allra högsta medianlönen och den allra lägsta arbetslösheten. Här bor landets ekonomiska elit. Trots detta finns i Danderyd endast 85 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem – 2,63 per 1000 invånare jämfört med förhållandet i riket om 18,22 per 1000 invånare.
Täby, har landets fjärde högsta medianlön och näst lägsta arbetslöshet. I Täby finns 736 inskrivna asylsökande varav 123 var ensamkommande barn. De 736 individerna motsvarar 10,93 per 1000 invånare, vilket något överträffar snittet i Stockholms län (9,72) men inte kommer i närheten av riket.
Österåker, som har landets nittonde högsta medianlön och fjortonde lägsta arbetslöshet. I Österåker finns 275 inskrivna asylsökande (6,68 per 1000 invånare) varav 90 var ensamkommande barn.
Under 2016 har Migrationsverket hittills anvisat Danderyd, Täby och Öster­åker att ta emot noll respektive sju och ett enda ensamkommande flyktingbarn.
Av den ekonomiska eliten kan man inte förvänta sig någon solidaritet med skattebetalarna eller med hjälpbehövande.

I kväll kl. 20.00 avslöjar Uppdrag granskning TV1 förmögna svenskars skatteflykt.
Du kan även se programmet i SVT1 i morgon den 17/3 och så småningom i SVT Play

1 kommentar:

Leif sa...

Magdalena Andersson verkade inte speciellt upprörd utan tyckte det hela var ganska OK. Hon brukar vara betydligt mer upprörd om någon medelsvensson får för höga räntor på sina sparkonton istället för att skuldsätta sig.