torsdag 14 januari 2016

Nu djävlar får det vara nog!

Jag har tillhört olika fackförbund i femtio år, har varit facklig funktionär och aktivist, och har även som egen företagare och som pensionär varit arbetarrörelsen trogen. 
Drev en tid, ideellt, Internetplatsen ”Fackliga InternetJournalen” trots att LO-eliten motarbetade  den och förbunden i bästa fall nonchalerade initiativet. Under några år var jag svensk redaktör för LabourStart.  Även detta utan ersättning och utan uppskattning från fackliga ledare.
Har skrivit flera böcker för den fackliga verksamheten.

Men skandalerna inom Kommunals ledning får mig att tvivla – inte på arbetarrörelsen som idé – men på förbundens hierarkiska organisation och ombudsmannasystemet.

Något måste göras, snabbt och genomgripande. Det krävs en ordentlig och djupgående räfst.

1.       Alla ansvariga för att ett fackförbund driver företag och ordnar dyra spritfester bör avgå, på stört, utan några avgångsvederlag. Och om det inte går att gå runt funktionärsavtalen bör de ansvariga tvingas betala tillbaka medlemmarnas pengar med sina avgångsvederlag.
2.       Alla fackförbund inom LO och TCO bör ta kraftigt avstånd från händelserna i Kommunals ledning och fördöma dem.
3.       Journalister på samtliga fackförbundstidningar bör frigöras för att tillsammans granska samtliga LO-förbund i syfte att avslöja liknande tendenser inom den fackliga rörelsen.
4.       Inför varje förbundskongress bör samtliga kongressledamöter diskutera på vilket sätt den här typen av missförhållanden kan undvikas.

Aftonbladets artiklar om Kommunals skandalösa ledning:
AB-artikel 1 http://www.aftonbladet.se/nyheter/granskning/article22070298.ab
AB Nyheter http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22085358.ab            

2 kommentarer:

Jonny sa...

Detta är typiskt för de som leder de svenska fackföreningarna och fackföreningsägda företag. Skandaler som denna har jag sett hela mitt liv och det tar aldrig slut, det kommer hela tiden nya skandaler.

Dessa människor som får makt över andras pengar brukar alltid fastna i samma beteende där de hanterar medlemmars pengar som sina egna och lever extravaganta liv i lyx utan någon som helst förankring på jorden. De är avskyvärda parasiter som utnyttjar godtrogna medlemmars pengar.

320 miljoner i soptunnan, de har levt rövare i lyx och kommer att fortsätta att göra det. De har löner på en eller flera miljoner, varför ska de ha sådana löner ?

De har otroliga pensionsavtal och fallskärmar som i detta fallet räddar dem om de
skulle behöva avgå.

Detta kommer alltid att upprepas. Du borde själv ha sett många skandaler komma och gå, inget nytt under solen.

Att vara medlem i en fackförening är att föda dessa maffiosos.

Leif sa...

Extremt förmånligt avgångsvederlag för Kommunalmedlemmarnas surt förvärvade medlemsavgifter blev föga förvånande resultatet: http://www.svd.se/kommunals-kassor-avgar-efter-porrskandalen/om/kommunals-lyxkrog