lördag 23 januari 2016

Kriget om sanningen kan aldrig vinnas

Samtidigt hade Stockholms stad vårdavtal för flera miljoner med Ersta. Enligt ett internt policybeslut ska Ersta bara hyra ut lägenheter till elever vid högskolan och i samband med nyrekryteringar av personal.
Ulf Kristersson försvarde sig med att han inte hade en tanke på att det kunde vara olämpligt.
Kristersson är ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna och var Sveriges socialförsäkringsminister från 2010 till 2014.

I gårdagens TV1 Rapport säger revisorn Inga-Britt Ahlenius att Margot Wallströms inre kompass svikit i lägenhetsaffären och att Wallström bör ställas till ansvar för bristande omdöme. Ahlenius lägger en del av skulden på det faktum att den politiska och fackliga arbetarrörelsen samarbetar.

Kristerssons lägenhetsaffär påminner ganska exakt om Wallströms.
Vad som skiljer de bägge ”affärerna” är styrkan i medieuppbådet. Kristersson slapp det drev som Wallström drabbats av.  Kristerssons affär granskades visserligen av åklagare men drevet uteblev. Från borgerligt håll lyste upprördheten med sin frånvaro.
Varför ?

I Wallströms fall har den ideologiska polariseringen blivit tydlig. Nyliberaler har gått till hård attack och tagit möjligheten att använda Wallströmshistorien för att försöka misstänkliggöra regeringen, arbetarrörelsen, Kommunal, den fackligt politiska samverkan och utrikesministern. Dessutom tar man chansen att skylla på den rådande bostadspolitiken.
Det finns krafter som vill ha bort Wallström för att hon retat högerregeringen i Israel.

Å andra sidan finns det socialliberaler som  Alex Voronov och Mats Svegfors som ser det orimliga i Wallströmsdrevet.

Granskningen och medieuppmärksamheten är en viktig del av demokratin.
Vi ska vara tacksamma för att vi har medier som granskar makthavarna och för att vi har en demokrati där de olika samhällsintressena kan göra sig gällande.

Men det är uppenbart att mediemakten ideologiskt inte ligger till vänster som ofta påstås utan till höger. Skillnaden mellan till exempel den förhållandevis lätta bris som kom efter SCA-affären och Kristersson-ditot och den mediestorm som drabbade Wallströms är ett tecken på detta.

Man önskar också att en del journalister var medvetna om att det i dessa sammanhang inte finns en enda sanning att avslöja utan att ”vittnen” och intervjuade som advokater, revisorer, journalister, näringsidkare och andra är färgade av sin samhällssyn. De uttalar sig utifrån sina lojaliteter och politiska motiv.

När vi tar del av dessa vittnesmål måste vi dessutom vara medvetna om att vår mediekonsumtion också färgas av våra intressen och vår egen ideologiska bakgrund.

Kriget om sanningen kan därför aldrig vinnas så länge som vi människor har olika intressen.

5 kommentarer:

Jonny sa...

Dessa affärer med lägenheter har funnits under många årtionden, framförallt mellan fackföreningar och höga S-politiker, det vet du mycket väl.

Nu är det dags att sätta ner foten 2016 och säga att det fan får vara nog. Låt oss nu börja med Margot Wallström och sedan plocka alla andra som nyligen satt sig i en beroendeställning på likadant vis, eller hur ...

Eller vill du nu plötsligt försvara beteendet med att andra kommit undan tidigare ?

Nils Persson sa...

Det här ständiga ursäktande med att moderater är ännu värre är högst osympatiskt och fungerar inte alls som försvar för Margot, frågan om Margots affärer handlar just om Margots affärer. Du böjer dig verkligen baklänges för att få det att vara samma sak, meningen "påminner ganska exakt" är talande.

Men att moderater skulle stå över lägenhetskorruption är det nog ingen som tror, men när en sittande utrikesminister tar emot lägenhet av en intresseorganisation är det naturligtvis sprängstoff jämfört med att någon gör det två år innan han blir minister. Är det svårt att förstå? Menar du att det skulle vara ett argument för att sluta granska Margot?

whfowgpwJNM sa...

Hon skall dömas till fängelse för korruption och mottagande av muta och givitvis sparkas från posten som utrikesminister.

Mario Matteoni sa...

Ovanstående kommentatorer delar inte min sanning att kriget om sanningen inte kan vinnas. De har redan vunnit. Så skönt för dem.

Jonny sa...

Mario Matteoni är givetvis den som sitter inne med sanningen vad nu den är ...

Kan du inte istället håla med om att "Nu är det dags att sätta ner foten 2016 och säga att det fan får vara nog. Låt oss nu börja med Margot Wallström och sedan plocka alla andra som nyligen satt sig i en beroendeställning på likadant vis, eller hur ...
"