söndag 8 mars 2015

Kapitalet och dess lakejer tar ton

Kapitalets storfräsare, storföretagens direktörer, samlas och mobiliserar till försvar för Sveriges fortsatta vapenaffärer med Saudiarabien. 
De stora nordiska flygbolagen utmanar löntagarna genom att försämra löntagarnas villkor och använder 1800-talsmetoder för att pressa löntagarna till lydnad.
En högerstorm utbryter mot att villkoren för privata vinster i välfärden ska utredas.
Nyliberaler som Annie Lööf tar i så att man kunde tro att en socialisering är nära förestående, trots att det bara handlar om en utredning.

Är det klasskampen som hårdnar? Knappast. Det är bara så att den har blivit synligare i vårt land där vi är vana vid den maktbalans och samarbetskultur som råder mellan kapital och arbete.

Globaliseringen gör att fattigdomen kommer smygande, klyftorna mellan rika och fattiga ökar, konkurrensen slår ut verksamheter med arbetslöshet som följd, löntagarna tvingas konkurrera om jobben och mot de försämrade villkoren, statens resurser minskar i förhållande till de ökade behoven, det demokratiska politiska systemet drabbas av ökade påfrestningar.
Sverige börjar bli en del av världen.
Det är då som nervositeten ökar och därmed desperationen.

Frågan är hur politiker, näringsliv, löntagare, kapitalister, fackliga organisationer och övriga samhällsorgan klarar av anpassningen till utvecklingen och till klasskampen.

DN Debatt 


12 kommentarer:

Anonym sa...

Kapitalet och dess lakejer tar ton?

Varför är du med i S och inte V med den retoriken?

Nils Persson sa...

Om man läser ovanstående text och sedan tittar ut genom fönstret och tänker tillbaka på hur det var för 5,10 och 25 år sedan.

Tänker på hur folk i Sverige har fått det oerhört mycket bättre under den tiden. Sedan lyfter man blicken och tittar på hela världen. Den extrema fattigdomen i världen är ju nästan halverad på 25 år, länder efter länder tar sig ur extrem fattigdom.

Sedan läser man Marios text igen, denna gång skakandes på huvudet och undrandes vilken planet han lever på.

Lars sa...

Mario lever inte på samma planet som terroristerna i Paris och Köpenhamn, IS-krigarna i Syrien och Irak, al Qaida i Jemen och Boko Haram i nordöstra Nigeria. Det styggaste som finns i Marios värld är Jakob Wallenberg och norska flygarbetstivare.

Man kan förstås också undra vilken planet NIsseP lever på, som tror att folk i Sverige har fått det oerhört mycket bättre under bara 5, 10 eller 25 år sedan. Det skulle vara riskkapitalisterna inom vård och omsorg i så fall. Inte vårdtagarna i varje fall.

Den svenska omvärldsförnekelsen.

Nils Persson sa...

Kolla statistik hur mycket bättre vi har det nu i köpkraft och medel-livslängden klättrar. Och jag kan lova dig att det inte bara är så att riskkapitalister blir jättegamla och alla andra dör tidigare :-)

Menar du att du inte tycker folk har fått det bättre sedan 80 talet? Hur stor är din bil nu mot den du körde då? Vilka mediciner finns nu som inte fanns då? Internet? Hur mycket kan folk resa?

Lars sa...

Tycker att vi ska ha en seriös diskussion om vi ska bryta vapensamarbetet med Saudiarabien nu, när tredje världskriget just har börjat. Det handlar om att välja sida. Vems beteende som ska bekämpas med vapenmakt, och vems beteende som ska korrigeras med handel och fredlig påverkan - precis som Jakob Wallenberg och Co skriver.

Det är en styrka och inte en svaghet att arbetarklassen och kapitalistklassen kan samarbeta i försvaret av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Fienderna måste besegras en och en. Och idag står IS för det värst barbariet, medan Saudiarabien dock står för något slags civilisation. Det är inte genom vapenembargo, som den saudiska överklassen kan förmås till reformer. Men kanske det att den saudiska överklassen måste skämmas inför sina överklasskamrater i resten av världen, sådana som Jakob Wallenberg. Det var så den sydafrikanska överklassen vändes mot apartheid. Man ville fortsätta att umgås i de fina salongern.

Klassamarbete är inte alltid av ondo. Vi ska vara glada åt den värdegemenskap som dock finns mellan över- och underklass i vår del av världen. Men så jämställda är vi inte, så att alla bara har fått det bättre och bättre. NisseP yrar i nattmössan, när han skriver att alla har fått det bättre sedan 1980-talet. Var NisseP ens född då? Jag var själv med på den tiden, och vet väl vilken bilmodell jag hade. Det var inte min första bil. En sådan bil skulle jag inte ha råd med idag.

Och att medellivslängden är längre nu än då, beror på att vi levde bra då. Deras livslängd, vilka avled under 1980-talet bestämdes av den allmänna levnadsstandarden under de första decennierna av 1900-talet. Förändringarna till det bättre skedde genom klasskamp mot och kalassamarbete med inte minst familjen Wallenberg.

Mario Matteoni sa...

Jag är inte emot den balans och samverkan som råder mellan kapital och arbete i Sverige, tvärtom jag har jobbat fackligt i nästan hela mitt vuxna liv.
Klasskamp är ett begrepp för motsättningen mellan kapital- och löntagarintressen inte ett knytnävskrig.

Beträffande om jag lever på samma planet som Boko Haram m.fl. går det bra att läsa mina bloggar
http://matteoni.blogspot.se/2015/01/ar-vi-europeer-mer-varda-afrikaner.html
http://matteoni.blogspot.se/2015/01/historien-ger-inte-facit-for-framtiden.html
http://matteoni.blogspot.se/2014/12/snacka-om-fascism.html
http://matteoni.blogspot.se/2014/09/global-rorelse-for-demokrati.html

Direktörerna artikel i DN diskuterar frihandel, inte att vi står inför en omförhandling av avtalet med SaudiArabien där vi kan säga upp de delar som handlar om vapenexporten.
Artikeln visar med skrämmande tydlighet att de inte vet vad de pratar om.
Även jag är för frihandel.

För övrigt är det tydligt att alla som kommenterat här inte törs redovisa vilka de är och vad de har för uppfattningar utan bara kan häva ur sig korta, idiotiska påståenden utan relevans och kunskap. Dessutom verkar de inte läskunniga. Förstår att de inte vill avslöja sin identitet.
Klottrare med rånarluvor över ansiktet.
Den som vill komma med diskussionsinlägg är välkomna om de talar om vilka de är.

Nils Persson sa...

Jag tycker det var en idiotisk artikel av "kapitalets lakejer" och jag väger Sveriges integritet högre än några jobb och exporttillfällen på att sälja vapen till skurkar.

Hur ska jag undvika att vara anonym i dina ögon, räcker inte ett blogger konto?

Anonym sa...

Men nu skall väl allt ordna sig till det rätta med en s-regering ? eller ??!!

//Lars Norling
Västervik

Mario Matteoni sa...

PisseN
När jag söker din blogg får jag följande meddelande
"Den Blogger-profil du sökte efter kan inte visas. Många Blogger-användare har valt att inte visa sin profil ännu."
Kom ut ur garderoben om du ska debattera!

Nils Persson sa...

Nu har jag slagit på min blogger profil, vad nu det gör för skillnad. Är jag icke anonym nu?

Jag tycker man ska undvika invektiv och smeknamn mot folk som är artiga. Jag tycker det tillhör allmänt hyfs, med eller utan påslagen blogger profil.

Mario Matteoni sa...


Nils Persson
Anonyma signaturer är inga personer, det är bara bokstavskombinationer.

Annars är jag mycket artig mot verkliga personer.

Lars sa...

Du har själv inbjudit till att kommentera anonymt till denna helt omodererade blogg, och är sedan oförskämd mot dem, som utnyttjar erbjudandet. Du skyddar på inte vis den, som lyder din uppmaning att skriva sina verkliga namn, mot kränkningar och förtal från anonyma.