I ”Studio Ett”, SR P1, fick professorn i internationell ekonomi, Harry Flam, frågan om vad som krävs för att Europa åter ska kunna bli världens mest konkurrenskraftiga ekonomi.
Han svarar att man måste reformera arbetsmarknaden och göra den mer flexibel, minska fackföreningarnas makt och försämra skyddet för löntagarna att behålla jobben osv.
Jag studsar till, men inser sen att han har rätt.
Vi konkurrerar med ekonomier där löntagarna inte har skaffat sig demokratiska och mänskliga rättigheter. I Kina har löntagarna inte rätt att själva försvara sig mot omänsklig behandling. Det försvaret hänger på staten som samtidigt ska driva på en nästan ohämmad kapitalism. Det går inte ihop. Det är Kinas dilemma som makthavarna verkar lösa genom att satsa på kapitalintressena.
Vänsterns och socialdemokratins dilemma är att antingen måste man gå med på att försämra löntagarnas villkor här i Europa eller så måste de förbättras i Kina.
Det är det skruvstäd som den globala kapitalismen försatt oss i.
Det troliga alternativet är att vi, sakta men säkert, får se oss distanserade ekonomiskt av Kina, Indien, Sydkorea och Brasilien.
Harry Flam gav inte rådet att vi skulle försämra löntagarnas villkor. Han bara uttalade sig om vad ekonomin, d.v.s. kapitalismen, kräver.
Vänstern måste hitta en lösning på detta problem.
måndag 22 november 2010
”Vi måste försämra löntagarnas villkor!”
Etiketter:
arbetsmarknad,
Brasilien,
ekonomi,
Europa,
Harry Flam,
Indien,
kapitalism,
Kina,
konkurrens,
Socialdemokraterna,
Sydkorea,
vänstern
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Om man inte skapar en låglönesektor, hur ska man annars få invandrade analfabeter i arbete?
www.thevenusproject.com
Göra som på Irland med andra ord? Där de aldrig haft vänsterpolitik?
Skicka en kommentar