lördag 4 april 2015

Debatten på väg att förgrovas

Inom arbetarrörelsen fick jag i början av 60-talet lära mig att i debatter skilja mellan sak och person. 
Man ger sig inte till att karaktärisera sina politiska motståndare utan bör i stället hitta motsägelserna och svagheterna i motståndarens argument och tala mot dessa.
Dessutom stod mötesteknik och argumentationsteknik högt på schemat i bildningsverksamheten. Man lärde sig respekt för andras åsikter och ge dessa utrymme utan att avbryta eller häckla.
På mötena begärde man ordet och väntade med att säga något tills man stod i tur.
Det var en bra skola.

Liknande bildningsverksamhet fanns inom övriga delar av föreningslivet – idrottsrörelsen, politiska partier, lantbruksrörelser, kooperativa verksamheter m.fl.

Jag vet inte hur det är idag. Men anar att de gamla hedersbegreppen i debatten är på väg att försvinna allteftersom föreningslivet tynar.
I stället för den systematiska bildningsverksamheten sätts normen för debatten av TV där man ofta ser hur folk skriker i munnen på varandra, avbryter och tar ordet utan hänsyn till debattordningen.  Den som leder debatten är inte sällan en journalist som försöker dramatisera debatten genom att godtyckligt fördela ordet för att få största mediala effekt och dramaturgi.

På nätet tycks debatten gå ut på att missfirma motståndaren så mycket som möjligt utan att behöva formulera alternativ till motståndarens ståndpunkt.
Jag har tagit ett exempel från en facebookgrupp ”Alliansen – återtåget”, en grupp som i mitt exempel har ”kommenterat” finansminsterns förslag om ROT-avdraget.
Bland allianskommentarerna dominerar onyanserade personliga påhopp utan att några argument mot regeringens förslag formuleras. Här ett urval från april:
Tomas Heurlin:  men är hon inte lite jävla dum i hela huvudet?
Martin Alexandersson: Hon är ju full...
Mattias Karlsson: Tomhylsa
Åsa Elnefur: Tycker hon ska flytta till Syrien.....jä...a kratta...
Björn Malmquist: Man undrar var Löfven fått tag i alla idioter som är med i regeringen. Denna kvinnan är nog bland det dummaste som satt sin fot i Rosenbad
Emil Berg: Folk påstår att skolan är sämre nu än förr, kan nån förklara för mig hur Magdalena Andersson lyckades få fullständigt betyg i grundskolan?
Gustaf Lundqvist: Nu är det inte bara tomt i själva ladan nu är det totalt urblåst på loftet också !!!!
Magnus Karlsson:  Är det någon som kontrollerat nykterheten på henne för nyktra förnuftiga beslut och uttalanden saknas.
Stefan Ytterberg: April april.....eller så är hon packad.
Richard Wendt: Det funkade ju för Stalin...
Thomasine Piper: Hon är inte riktig någonstans
Lars-Göran Sporre: Tomtar på loftet, man börjar fan fundera på hur dom tänker är de typ hur vi kan köra Sverige i botten på 4 år eller o sen säga förlåt de va inte menningen
Sten Birkhammar: Hur länge ska föreställningen muppet show pågå
Mats Svensson: Kärringen är fan inte klok
Thomas Hansson: Får man spy eller               
Niklas Jonsson: Häll inte mer brännvin i den människan! Vänta tills den riktiga bakfylle huvudvärk slår till då ska vi slå henne i huvudet för det är där hon är dumm.
Michel Tagliati: 1 april på sossarnas vis. Hon är helt befriad från intellektuella resurser. Värre än Mona Sahlin. Det säger inte lite det...
Agneta Ivarsson: Hur många grodor får plats i det huvudet!? Hoppar ut hela tiden! Var ska detta sluta???
Lasse Bergstrand: Kontaktlim kan göra vem som helst 'lite' kreativ ...
Stephan Philipson: Det blir bara värre ju längre tiden går , varje dag är att DÖ en bit i taget
Per-Olof Olausson: Välkommen till Blåkulla Magdad Bob!
Christophe Johner: Hon är helt alkoholiserad eller röker på för mycket
Roger Sjöberg: Måste vara april-skämt! Hon är ett 1 april skämt! AVGÅ NU!
Pea Ericsson: Hur dum får man vara?
Ändå är de som kommenterar  här inte anonyma som på många andra ”diskussionsfora”.
Där är utfallen betydligt värre med ren personförföljelse och rena hot.

Den politiska debatten urartar och fördummas och innebär en urgröpning av demokratin.
                            

9 kommentarer:

Anonym sa...


Ett fynd för Skavlanredaktionen!

Anonym sa...

En sådan facebooksida är nog inte tänkt för debatt, snarare intern peppning och propaganda. Ungefär som S-bloggar fast snäppet värre...

// Jan

Anonym sa...

Tja, snäppet värre vet jag inte. Har du läst din s-kollega Bo Widegren? Där stänker det rejält med förolämpningar och anklagelser. Allt i mycket aggressiv ton. Eller politism.se? Så lika goda kålsupare finns nog på båda sidor.

Mario Matteoni sa...

Mitt exempel är taget från en allianssida, men förflackningen förekommer säkert över allt. Jag har inte menat något annat.
Jan, du anser att inläggen är bra peppning? Varför inte peppa med sakliga argument i stället för skitkastning.
Kom inte bara med påståenden ge gärna exempel också. Argumentera gärna för er sak och tyck mindre.

Anonym sa...

Fast när det gäller J Å och SD - då måste man få vara grov i mun. De är ju rasister. Och sådana får man ju behandla som man vill. Vi tillhör ju den goda sidan, eller hur?

Anonym sa...

Mario, på Facebook finns det miljontals sidor som innehåller allt mellan himmel och jord. Det är omöjligt att dra någon slutsats av en Facebooksida. Det leder ingenvart.

Rent generellt förekommer ingen debatt på partibloggar. De är till för inbördes beundran och positionering. Din blogg, och en handfull till, tillhör undantagen.

// Jan

Mario Matteoni sa...

Mitt utdrag ur Facebook var bara ett exempel inte ett statistiskt urval.
Att det inte förekommer någon debatt på partibloggar har jag tidigare påpekat på denna blogg.
Inte ens kommentarerna till denna blogg är någon debatt utan bara inkastade påståenden.
Jag hoppas att du har rätt i att debattklimatet inte förändrats.

Anonym sa...

Den grovhet du hänvisar till finns inte i den offentliga debatten, däremot på Facebook, Twitter och andra fora på nätet. Den går dessvärre inte att bli av med även om lagstiftare försöker.

Den offentliga debatten, emellertid, lider av ett ännu större problem. Alla tycker lika. Det finns ingen reell opposition. Och den som finns är rejält stigmatiserad och sidsteppad. Här är det stora demokratiska problemet. Knappast svordomar i pissrännan (som vissa av dessa fora du hänvisar till kallas).

// Jan

Anonym sa...

"Den som själv är utan skuld kasta första stenen".

Debatten är redan både förgrovad och fördummad. Jag tror att orsaker till detta står att finna i alla partier, hos många opinionsbildare och i den verklighet vi lever i som inte alltid uppför sig som önskat.

Går det att göra något åt? Jag tror inte det. Jag tror att det helt enkelt blivit för svårt att hitta en "bra" politik som löser fler problem än den skapar. Mycket enklare att istället peka på motståndarnas misslyckanden och/eller gör dem till de "andra" och bara tycka, illa, om dem.