onsdag 8 februari 2012

Gärna valfri pensionsålder – men först en rejäl pension

En del människor har förmånen att ha stimulerande och utvecklande jobb medan andra arbetar i verksamheter som sliter ut kropp och själ.

Det förefaller därför idiotiskt att ha samma pensionsålder för t.ex. professorer och ledarskribenter som för byggnadsarbetare och vårdbiträden.
Den som orkar och har lust kan väl få jobba tills hen dör medan andra kan behöva sluta jobba när de fyller 60.
Somliga kan ju pensionera sig ännu tidigare t.ex. dansare och piloter.

Den viktigaste frågan för den enskilde medborgaren är hur man ska kunna försörja sig när man tagit pension. Räcker pensionsbeloppet att leva på?

För samhällets del är frågan vad man ska göra då en allt större del av befolkningen träder in i pensionsåldern och behöver försörjas.

Något som inte bara Reinfeldt bekymrar sig över utan också organisationen World Economic Forum.

Reinfeldt borde också ha läst SOU 2010:85 ”Vem arbetar efter 65 års ålder” en rapport av professor Anders Klevmarken

Rapporten visar bl.a. att
” ---den som förvärvsarbetar efter 65 års ålder är en välutbildad
ensamstående man med god hälsa, som är egen företagare och som
har turen att möta en arbetsmarknad med låg arbetslöshet.”
---
”Det är således främst de lågutbildade, de med fysiskt påfrestande arbeten och de med mer frekventa hälsoproblem som sorteras ut på ett tidigt stadium.”

Svenska folket är inget genomsnitt. Det finns stora skillnader i levnadsvillkor.
De som har bra jobb har också i regel god lön som pensionsgrundande inkomst.
De med slitsamma jobb har ofta låg lön.

Debatten bör handla om hur de som behöver lämna arbetsmarknaden vid 60 års ålder ska få ekonomiska möjligheter att göra det.

DN Ledare
SvD Ledare

AB Ledare

SvD Ledare

4 kommentarer:

Ole Sunnerfjell sa...

Instämmer till artikeln.
Hur kan man bara tro att pensionsåldern skulle bli 75 år??!!
Det finns massor av personer som arbetat tungt i många år. Skall de sätta sig på skolbänken och bli administratörer eller?? Administratörer som är bannlysta mer eller mindre.
Jag tänker även på de som har partiell sjukersättning som kämpar med resten av kroppen att hänga med till 65 år - hur skall det gå för dem? Alla vet också att är man över 50 är det svårt att få arbete, men tydligen skall vi ha en ny skolform "senior60-skolan" eller vad det nu blir. Det hela är skrattretande. Har man arbetat 30-40 år vill man väl ha en egentid då fortfarande kroppen hänger med eller vi skall arbeta med lite fysiska handikapp här och var, tappar lite minnet då och då, behöver hjälpmedel, närbelägna toaletter för frekventa besök, oändligt med minneslappar, medicin som skall tas regelbundet, ja, "you name it".
Tid för Reinfeldt att börja se sig om vad som finns i samhället.
Hade regeringen istället lagt bort en del skattesänkningar och ställt krav på banker och försäkringsbolag till bättre återföring till kunderna kunde ett system byggas upp som stärker pensionen framöver, men handlar man mer utifrån att nå företagare än med hjärtat bland folket ja då blir det som det blir. Nej, en stor fallucka har just etablerats för regeringen.

Kjell Johansson sa...

Bra inlägg.

Frågan måste ju inställa sig vad alla de som kommer att klassas som "omskolningbara" skall utbilda sig till? Redan i dag är företagen slimmade till max och att hitta en vaktmästartjänst i kommuner och landsting är inte heller lätt.
Var hittar Reinfeldt alla sina nya omskolningsjobb, är det med sänkta skatter som dom skall uppstå?

Anonym sa...

Hörde J Palme, professor och son till O Palme, som sa att han till stora delar höll med F Reinfeldt. Dagens system håller inte.
Ref. Studio Ett P1

Ove Ivarsen sa...

Självklart har ett rikt land som Sverige råd med de pensioner vi sparat ihop till. Reinfeldts agitation handlar om att moderaterna vill marknadsutsätta den offentliga pensionsfondsuppbyggningen.

Reinfeldt vet mycket väl att det redan finns 8 % arbetslösa i arbetsför ålder.