söndag 28 november 2010

Eliten i luven på varandra

Dagens finansföretag kan liknas vid medeltidens hertigdömen. Ledda av en aristokratisk elit styr de över medborgarnas/de anställdas och småspararnas väl och ve.
För detta maktpåliggande värv ser eliten till att rikligen belöna sig själva och muta sin närmaste omgivning. De ligger stundom i krig med andra hertigdömen. Inte sällen förekommer strider inom aristokratin där de stridande försöker ta kål på varandra.
Ett aktuellt exempel är finansmannen Erik Pensers bolag Yggdrasil som kräver de två tidigare Countermine-topparna, Christer Bergquist och Björn Wolrath på 32 miljoner kronor.
De två finanstopparna har tidigare förklarat att de inte anser sig ha gjort några fel.

Affärsvärlden

2 kommentarer:

gunborg nilsson sa...

Jag håller just nu på att läsa Bengt Erikssons bok "Den nya överklassen".I bakgrunden finns i mitt sinne nedmonteringen av välfärdssystemen.Som man noggrannt hållit i fokus och där vi hjärntvättats att vi har inte råd att ha sånt lyx.Och att folk i alla fall bara fuskar. Mindre i fokus har man hållit de här lyxlirarna.Efter att ha läst nästan hela boken och ser dina ord "aristokrati","hertingdömen" etc. så kommer automatiskt frågan- Har vi råd att ha dom där lyxlirarna kvar?Vad är det som är så märkvärdigt med den här "eliten"?Den vanliga arbetaren kallas för bidragstagare när han är sjuk eller arbetslös.Och ändå är det den vanlige arbetaren som bär världen på sina axlar-det kommer det alltid att vara.Jag vill inte kalla de här för elit,mitt huvud vill kalla dem för nånting annat.Men jag ska inte skriva det. Våra förfäder vred vapnet ur handen på de här sanslösa figurerna och skapade en politisk styrning som byggde välfärden.Vi måste göra det igen!!

Mario Matteoni sa...

Antagligen, på ett eller annet sätt.