fredag 16 juni 2017

Vår tids bördsadel

De flesta av Sveriges mest förmögna är personer med tunga positioner i näringslivet.
Förra året ägde 178 svenska miljardärer tillsamman över 2 000 miljarder kronor. Man kan jämföra med den svenska statsbudgeten som ligger på 972 miljarder. Det berättar Veckans Affärer

Bara en av de tio största – Kamprad – har inte ärvt förmögenheten. Och en av de tio, Melker Schörling, har genom rundliga VD-löner köpt sig till och spekulerat sig till förmögenhet.
De övriga åtta har ärvt sina pengar. De är vår tids bördsadel.

Med sina tillgångar skulle de, som arbetsgivare, lätt kunna investera i arbetstillfällen för de arbetslösa som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Utan att behöva vänta på ändringar i arbetslagstiftning och kollektivavtal.

Här är de tio största svenska miljardärna.

Ingvar Kamprad
Första platsen av de tio rikaste intas av Ingvar Kamprad, eftersom Veckans Affärer räknar honom som ensam ägare till Ikea trots ett komplicerat ägarupplägg med utländska stiftelser. Hans förmögenhet uppgår enligt tidningen till 655 miljarder kronor. När VA gjorde listan för ett år sedan uppgick Kamprads tillgångar till 610 miljarder kronor.
Han har inte ärvt sin förmögenhet, men har naturligtvis bland andra sina många anställda att tacka för hjälpen med att skrapa ihop den. IKEA har 163 600 anställda.

Stefan Persson
H&M-koncernens patriark Stefan Persson förfogar över tillgångar värda 208 miljarder kronor. Även Perssons barn Tom Persson, Charlotte Söderström och Karl Johan Persson, H&M:s vd, med 6 miljarder var.
Stefan Persson har ärvt sin förmögenhet. H&M har 161 000 anställda.

Hans Rausing
Tetra Pak-arvingen Hans Rausing har liksom Kamprad fyllt 90 år. Hans förmögenhet anges till 102 miljarder. Tetra Pak har 23 460 anställda.

Jörn Rausing
Förmögenheten ligger nu på 57 miljarder kronor jämfört med 45 miljarder 2015. Enligt Veckans Affärer är Jörn Rausing bosatt i brittiska Surrey.
Antonia Ax:son Johnson
Antonia Ax:son Johnson är en av Sveriges mest framstående företagsledare och är fjärde generationens familjeföretagare i Axel Johnson-gruppen och styrelseordförande i Ax:son Johnson-koncernen, som bland annat äger Åhléns och Axfood AXFO.
Hon är god för 55 miljarder kronor enligt Veckans Affärer. Axfood har 8 803 anställda.

Melker Schörling
Tung finansman som byggt upp investmentbolaget Melker Schörling AB. I höstas meddelade Schörling att han kommer att kommer att lämna sina styrelseuppdrag våren 2017.
”Gradvis har hälsan försämrats så att jag har känt det nödvändigt att ta detta steg. Jag kommer dock fortsätta som bollplank och rådgivare till bolagen”, skrev Melker Schörling i ett mejl till SvD.
Melker Schörling är en VD som satsat på att köpa in sig i bolag som Securitas och Skanska.
Förmögenheten ligger på 55 miljarder kronor.

Finn och Kirsten Rausing
Barnbarn till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing. 1995 köpte de tillsammans med sin bror Jörn Rausing sin farbrors halva av Tetra Laval, där Tetra Pak ingår. När deras pappa Gad dog år 2000 ärvde de den resterande delen av bolaget.
54 miljarder kronor var har de enligt listan. Kirsten uppges bo i brittiska Suffolk medan Finn bor i Stockholm.

Frederik Paulsen
Paulsen är ordförande i Dr Frederik Paulsen Foundation som äger läkemedelskoncernen Ferring Pharmaceuticals, som grundades av Paulsens far. Ferring forskar och utvecklar läkemedel inom gastroenterologi, obstetrik, endokrinologi, urologi och gynekologi.
Frederik Paulsen är god för 53 miljarder kronor. Bosatt i Lausanne i Schweiz. Ferring har 5 000 anställda

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla
Hennes förmögenhet ligger på 47 miljarder kronor.
Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla är dotter till redaren Mærsk Mc-Kinney Møller, som gick bort 2012. Hon tog då över ordförandeskapet i ägarstiftelsen som kontrollerar jättekoncernen A.P. Møller-Mærsk med 89,000 anställda.8 kommentarer:

Jonny sa...

Mario kverulerar "Med sina tillgångar skulle de, som arbetsgivare, lätt kunna investera i arbetstillfällen för de arbetslösa som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. "

De sysselsätter redan väldigtg många i olika företag men det är tydligen inte nog för Mario som tycker att de ska slänga miljarder i sjön på påhittade arbetstillfällen...

Varför kan inte de stora rika fackföreningarnas istället göra detta med en del av sina arbetslösa då ...

Mario Matteoni sa...

Jonny
Du har som vanligt missförstått mig helt rätt.
Det är bördsadeln och deras organisationer- Svenskt Näringsliv och Alliansen- som ropar efter fler enkla jobb och billigare arbetskraft.

Löntagarna har ju med sin arbetskraft bidragit till att skapa bördsadelns rikedomar.
Det är löntagarnas uppgift i dagens samhälle.

Men det är ju bördsadeln, dessa arvtagare till enorma företag, som kallar sig ”arbetsgivare”. Varför giver de inte längre arbete?

Jonny sa...

Nej Mario, jag har inte alls missförstått dig. Det är DU som verkar vara oinformerad om verkligheten, nu senast om hur statens budget ser ut... du gillade inte hur regeringen räknar ...

Vi har nu redan flera hundra tusen människor som det inte finns någon arbetsmarknad för och det fylls på i snabb takt, ca 300 000 anhöriginvandrare, även de med i genomsnitt mycket låg utbildning står och knaclar på dörren.

Visst kan en liten andel av dessa vidareutbildas och bli anställningsbara men för det stora flertalet återstår två alternativ
* Livslång bidragsberoende
* Enkla arbeten med lägre lön och då i huvudsak enkla arbeten som egna entreprenörer (gamla yrken som skomakare etc, såg att två fått jobb i Stockholm som fåraherdar ...).

Tyvärr finns det i nuläget inte så många enkla jobb me lägre löner, marknaden hos McDonalds är rätt begränsad trots allt... sanningen är ju att detta kommer att fortsätta precis som det är nu men bara värre och värre med en ny stor importerad underklass som blir helt bidragsberoend.

Ansvaret ligger ju egentligen hos socialdemokrater + Miljöpartiet så egentligen borde väl dessa öppna partikassorna och börja anställa tiotusentals (vad de ska göra är en annan sak) och ge dem avtalsenliga löner.

Det behövs alltså förändringar vad gäller arbetsmarknaden och det är något som styrande regering och fackföreningar måste ta på sig.

Våra svenska företag har inget behov av dessa lågutbildade. Våra svenska företag ropar inte efter dem. Du verkar ha fått allt om bakfoten .

Mario Matteoni sa...

Om jag missförstår dig rätt vill du alltså ha ett samhälle där fackföreningar och politiska partier ska uppträda som arbetsgivare.
Vad arbetsgivarna ska göra framgår inte av ditt inlägg.
Du anklagar mig, som vanligt, för vara oinformerad om verkligheten.
Men vi kanske lever i olika ”verkligheter”?
Samtidigt skriver du att ”Våra svenska företag har inget behov av dessa lågutbildade. Våra svenska företag ropar inte efter dem. Du verkar ha fått allt om bakfoten.”
Men varför går då Svenskt Näringsliv och Allianspartierna fram med kravet om förändringar i kollektivavtal och arbetslagstiftning som gör att arbetskraften ska bli billigare? Har du missat den debatten?

Jonny sa...

Några exempel.
Du visste t.ex inte om hur extrem kostnaden var för en ensamkommande.
Du visste inte hur stora budgetposter staten reserverat för årets mngrationskostnader.

Som f.d (?) socialist har du definitivt levt i en annan verklighet, en verklighet där du ignorerade de extrema övergrepp som socialistiska stater utsatte sin befolkning för.

Som jag skrev så har våra nuvarande svenska företag mycket ringa behov av denna lågutbildade grupp.

Som jag skrev så är det alltså i huvudsak staten som tvingas bli "arbetsgivare" genom att genom olika former av bidrag ge dessa människor försörjning. Det kan vara genom ekonomiskt bistånd, arbetslöshetsersättningar, förtidspensionering samt genom att helt eller till mycket hög andel statligt subventionera företag som anställer dem (med t.ex 80% subvention).

En del skulle kunna framförallt som entrepenörer / egenföretagare försörja sig om vi accepterar att det växer fram nya företag i nya branscher med betydligt lägre löner och givetvis även där med stora statliga subventioner.

2015 fick vi ca 163 000 illegala migranter som borde sökt asyl i första land inom EU. De "flydde" alltså genom ett antal länder och avslutade med att "fly" från Danmark och Tyskland för att komma hit.

Alliansen vill minska i största möjliga mån de extrema kostnader som den ekonomiska migrationen av illegala migranter lett till. Därför vill de att vi ska öppna upp för lägre löner i nya branscher samt lägre ingångslöner, det rör sig alltså inte om att sänka lönerna för de som har ett arbete.

fjellis sa...

Mario, står det bättre till i politiken? Jag anser att ditt klagande på de rika faller rätt platt om du inte samtidigt visar att motsvarande fenomen inte finns inom politiken.

Jonny sa...

Exempel på vad ditt S-parti är positiva till ...

"En ny anställningsform, som kallas etableringsanställning och som ska underlätta för nyanlända som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, diskuteras just nu mellan arbetsgivare och fack.

Tanken är att arbetsgivaren ska kunna anställa till en låg lön som sedan ska ge den anställda rätt till ett bidrag som kommer direkt från staten.

Den anställde ska i kombination med det också få ett bidrag direkt från staten. De summor som har diskuterats är en lön på cirka 8 000 kronor och ett bidrag i samma storlek."

Snacka om att det kommer att missbrukas ... man kanske ska ta och anställa 10 migranter som sparkar kottar, de får behålla 8000 var i månaden och sedan tar man statens 8000/skaft själv som arbetsgivare ...

Jonny sa...

Länk : http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6720137