söndag 3 juli 2016

Vem är det som skapar jobb?Vem eller vilka är det som skapar arbetstillfällen, (jobb)?

Jo det gör de som har kapital (pengar) att starta företag med. Och som räknar med att kunna göra en vinst på sitt kapital. De som räknar med att tjäna mer pengar på att folk jobbar åt dem. Arbetsgivarna.
Om arbetsgivarna inte tror att de kommer att tjäna pengar på att du jobbar åt dem kommer de inte att vilja skapa några jobb åt dig.

Vilka är det som har kapital?
Jo, det är kapitalägarna och staten.
De måste satsa sitt kapital i nya företag där du kan få jobb. De måste bli arbetsgivare.
Det är så som jobb skapas.
Vad menar Svenskt Näringsliv (Arbetsgivarnas klubb) när de säger att det måste skapas enkla jobb för nyanlända och för dig som har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden?
Jo, arbetsgivarna anser att de ska få starta jobb som du inte behöver utbilda dig till och att de bara ska behöva betala hälften av din lön. Andra halvan av din lön ska skattebetalarna betala. Skattebetalarna är till exempel dina arbetskamrater som betalar skatt till staten.

Du som tar ett sånt enkelt jobb ska inte ha samma anställningstrygghet som dina arbetskamrater, anser arbetsgivarna.
Arbetsgivaren ska kunna sparka dig från jobbet om hen inte är nöjd med ditt arbete eller om du är besvärlig och inte gör som arbetsgivaren bestämmer.

Det är klart att arbetsgivarna kommer att tjäna mer på ditt arbete om skattebetalarna betalar halva din lön och om de inte behöver rätta sig efter de regler som gäller för dina arbetskamrater.


Vilka sorts arbeten menar arbetsgivarna med ”enklare jobb”?
Det bruka de tyvärr inte berätta.
Men i andra länder finns det jobb som att hålla ordning på toaletter och borsta folk på ryggen när de går ut därifrån, att samla ihop kundvagnar på varuhus, att packa varor i butiker, att städa på kontor och verkstäder, att putsa rutor på bilar som står i bilkö, att putsa folks skor och liknande. Andra jobb kan vara att serva yrkesmän på jobbet det vill säga att du blir hantlangare till dina arbetskamrater.

Det är inget fel på sådana arbeten, tvärt om de kan vara bättre än inget arbete alls, men varför ska arbetsgivarna inte betala fullt pris för ditt jobb? Varför ska skattebetalarna betala hälften?


Svenskt Näringsliv: Alternativet till mer utbildning kan inte vara bidragsberoende

DN Debatt Centerpartiet 

2 kommentarer:

Jonny sa...

RUT job är utmärkta exempel på arbeten som kräver väldigt lite utbildning / erfarenhet.

RUT jobb är dessutom om man ser på hela kedjan av intäkter och utgifter lönsamt för staten.

Anonym sa...

Alternativet till arbete är inget arbete. Det senare kostar också skattebetalarna pengar.

Jag tror att vi lika gärna kan ge upp de lite äldre immigranterna som varit arbetslösa länge. Om man efter 15 år i Sverige inte har hittat ett arbete är man körd på arbetsmarknaden. Vi får helt enkelt titta på alternativa till arbete. Jag ser framför mig en flytt till landet, självbyggen, odlingslotter. Att kombineras med att vi försöker få många att flytta tillbaka till sina ursprungsländer.

Det vi måste försöka göra är att rädda de unga. Vi måste göra den svenska skolan mer anpassad till verkligheten och inse att börjar man från väldigt olika utgångspunkter kan inte alla ta samma väg till ett gemensamt mål. Slå sönder den sammanhållna klassen!