onsdag 25 maj 2016

Varför är VD-lönerna så höga?


Pascal Soriot, VD för
Astra Zeneca, tjänade förra året 295 000 kronor om dagen, även lördag och söndag. Den 57-åriga fransmannen fick förra året totalt 108 miljoner kronor i ersättning från Astra Zeneca.
De som försöker försvara den enorma lönen anser att han är värd det. Företaget har gått bra.

Men att det skulle finnas ett samband mellan arbetsinsats och lön bland näringslivshöjdarna är ingen sanning.

Electrolux vd Keith McLoughlin hämtade hem 50 miljoner i ersättning samtidigt som bolaget haft ett fiaskoår.
Electrolux tvingades backa från köpet av GE:s vitvaruverksamhet i december förra året och fiaskot var ett faktum. Vd:n Keith McLoughlin kom till Electrolux som en frälsare – och fick betalt därefter – men har i år fått lämna det svenska bolaget.
Aktien backade med ungefär 10 procent under 2015. Vd Keith McLoughlins totala ersättning för samma år landade på 52 miljoner kronor.
Inte heller Ericsson hade något muntert år, trots högavlönad dirre. Aktien backade med ungefär 10 procent – det trots att Stockholmsbörsen gick plus – och vd Hans Vestberg är ifrågasatt.
Hans Vestberg har tredjeplatsen i löneligan. Förra året fick han 47 miljoner kronor i total ersättning för sitt jobb i Ericsson.
– Det blir allt större frågetecken runt om Ericsson har rätt ledning. Om han är värd 50 miljoner kronor per år – det är väl en näst intill filosofisk fråga för styrelsen, säger aktiestrategen Jonas Olavi.

Det skulle vara intressant att veta vad det är som motiverar de höga lönerna.
Och hur de används.

Finns det forskning om det?


SvD Närigsliv 160527

4 kommentarer:

Leif sa...

Du kan likaväl ställa frågan varför bollsparkaren Zlatan också har en årslön på ca 100 miljoner.

Jonny sa...

Givetvis orimliga löner som borde leda till arga aktieägare men som svensk medborgare får man bara tacka och ta emot under förutsättning att det betalas svenska skatter och arbetsgivaravgifter, det klingar till rejält i det offentligas kassaapparater och ger fina bidrag till det gemensamma. Synd bara att det offentliga sedan hanterar dessa pengar på ett så oerhört dåligt och ineffektivt sätt.

Mario Matteoni sa...

Hört talas om skattesmitning?
Läs mina blogginlägg
http://matteoni.blogspot.se/2016/04/vad-berattar-skattesmitningen-om.html
http://matteoni.blogspot.se/2016/04/klam-at-skattetjuvarna.html

Jonny sa...

Vad har "skattesmitning" med detta att göra Mario ? Förvirrat värre.

Då kan vi ju börja diskutera t.ex :
Har du hört talas om kostnaden för att ta hand om 30000 afghanska "pojkar" ... ?
1 miljon per skalle och år ...

Har du hört talas om hur mycket pengar som det offentliga förslösar bara pga dåligt genomförd offentlig upphandling, där försvinner tiotals miljarder varje år.

Har du hört talas om bidragsbedrägerier ?

Och slutligen, de som begår brott inklusive skattebrott ska givetvis lagföras, skatteplanering är däremot inte i sig ett brott.

En riktig socialist anser givetvis att allt mindre än 100% i skatt är att smita från skatt. Privat näringsverksamhet ska avskaffas och alla ska vi istället arbeta åt staten på kolchoser och liknande och vi ska avlönas av staten med öl och bröd.