torsdag 3 december 2015

Sverige har inte 1,5 miljon väljare som är rasister

Enligt SCB-undersökningen i veckan skulle SD få stöd av 19,9 procent av väljarna.
För dem som betraktar SD som ett rasistiskt parti måste resultatet verka skrämmande.
För dem som anser att SD är ett nazistiskt parti måste det te sig rent fasansfullt.

Eftersom jag anser att SD är ett främlingsfientligt, socialkonservativt borgerligt parti tror jag att dess väljarstöd är förklarligt.
Rädslan för att ”utlänningar och flyktingar” väller in över våra gränser, att de tar våra jobb och knaprar på vår välfärd, tar våra kvinnor och förstör ”vår” kultur är utbredd.
Följaktligen är de som kan tänka sig rösta på SD lågutbildade män, främst arbetare.
Inte märkligt att SD tar sina väljare från socialdemokraterna och att SD:s sympatisörer hittas inom LO-förbunden där arbetarna finns.
Moderatarena bidrar med socialkonservativa väljare.

SD:s ledande kadrer må ha ett brunt förflutet men det är varken rasism eller nazism som fått stöd av 19,9 procent av väljarna.

En inte ovanlig reaktion på SD:s framgångar är:
”Den enda förklaringen till att SD får nästan tjugo procent av partisympatierna måste vara att väljarna egentligen inte vet vad partiet står för.”

I så fall är problemet inte SD utan väljarna. Eller demokratin. Särskilt om man tänker på att 19 procent av de tillfrågade i SCB-undersökningen är osäkra på sitt val.
Men förklaringen att väljarna inte förstår sitt eget bästa är farlig, även om den vore sann.
Med det argumentet underkänner man inte bara en femtedel av Sveriges 7,5 miljon väljare utan också den parlamentariska demokrati som vi bygger vårt samhälle på.
I en demokrati ska alla anses kunna rösta, oavsett om de är politiskt korkade, rena idioter eller välutbildade insatta i politiken.

Men demokratin kräver också att samhället upplyser om politikens och demokratins villkor.
Utbildningsväsendet, folkbildningen, arbetsmarknadens organisationer, medierna, myndigheter och hemmen har här en viktig uppgift.

6 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.etc.se/inrikes/6-myter-och-sanningar-om-sds-valjare

Jag är högutbildad innerstadsbo och röstar på SD...

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Jodå visst är vi rasister. Det har vi blivit tvungna att acceptera. I alla försök till samtal här och annorstädes så har vi under lång tid blivit intalade att vi är rasister. Då är vi väl det, antar jag.

Vi har också varit motståndare till ett öppet Europa och frihandel. Vi är protektionister och allmän vämjeliga djur.

Nu är det ni som bygger murar och hindrar stackars människor från att söka en fristad. Detta gör ni utan en tanke på vad ni har kallat oss, sansade debattörer, för tidigare. Vi är repellerade av er och har funnit oss tillrätta bland sverigedemokrater och misantroper. Jag upplever nämligen att dessa har en intellektuell kapacitet som ni saknar.

Ni är välkomna till skaran som ni själva benämnt vara obildade xenofober och missunnsamma lantisar. Nu när ni själva administrerar hela SD:s partiprogram måste ni väl själva tillhöra denna grupp.

Nej visst ja! Ni gör detta av andra skäl än vi som ville bromsa i tid. Ni är ju fortfarande goda människor och vi är fortfarande onda.

Tro inte för ett ögonblick att er nyvunna insikt kommer att ge er väljarna åter. Ni har gjort bort er för lång tid fram över.

Jonny sa...

Försök inte dumförklara det svenska folket.

"Rädslan för att ”utlänningar och flyktingar” väller in över våra gränser, att de tar våra jobb och knaprar på vår välfärd, tar våra kvinnor och förstör ”vår” kultur är utbredd. "

Det är imporent av en ny arbetslös underklass som raserar den svenska välfärdsmodellen vi talar om. Så enkelt är det.

Politikerna har ljugit inför väljarna och det enda parti som vågat tala klarspråk är SD vilket de nu belönas för i väljaropinionen.

Fackföreningarna har ljugit om SD inför sina medlemmar.

Media har ljugit inför sina läsare.

Jonny sa...

importen av en ny... ska det vara ovan

Anonym sa...

http://www.svt.se/absolut-svensk/kristoffer-appelquists-metafor-far-effekt-pa-soran-ismail