måndag 13 december 2010

Kan man försvara demokratin med odemokratisk argumentation?

I dagens SvD skriver Roland Poirier Martinsson från Timbro Medieinstitut om WikiLeaks. Poirier Martinsson kallar sig filosof vilket inte gör texten mindre intressant.
Han anser att WikiLeaks inte har rätt att avslöja oegentligheter ”i USA som är en demokrati så länge som det finns diktaturer.”
I stället för att ge sig på diktaturerna ”undervisar man (d.v.s. WikiLeaks) malligt sina läsare om hur en demokrati borde fungera och beskriver USA i termer av skendemokrati.”
För att ge sina argument effektfull relief drar Poirier Martinsson fram Stalins terrordiktatur på 1930-talet
Om Poirier Martinsson inte var filosof utan läkare, med samma inställning, skulle han säga till en magsårspatient att dra åt skogen med sina små krämpor så länge som det finns värre sjukdomar som t.ex. böldpest.
Tack och lov är Poirier Martinsson inte läkare utan filosof så hans åsikter drabbar ingen enskild. Men hans märkliga text röjer en enkelspårighet som kanske är belysande för högern.
Demokratier är demokratier och diktaturer är diktaturer, basta.
Att allt i tillvaron är i ständig förändring, vilket redan de gamla grekerna visste, tycks inte ha gått upp för filosofen.
Historiska erfarenheter som säger att demokratin ständigt måste försvaras och ifrågasättas för att kunna fortgå som demokrati verkar inte heller ha gått in. Att Carl Poppers öppna samhälle kräver ständigt ifrågasättande är inget för filosofen Poirier Martinsson.
Det värsta är alltså att Poirier Martinsson i själva verket argumenterar på ett antidemokratiskt sätt.

AB

2 kommentarer:

Jämten sa...

Tack för din sågning av Poirier Martinsson! Hans sätt att uttrycka sig är nog bland det grövsta vi kan se idag från det hållet och visar också vart avgrundshögern befinner sig idag. Jag har även hört honom i debatter och det är samma kompromisslösa argumentation från hans sida i de sammanhangen. Förutom att vi har fått en massa viktig information via Wikileaks, har vi även fått ut dessa antidemokratiska högerhökar i dagsljuset, vilket förhoppningsvis gör att folk får upp ögonen för vad det är de står för. Vi får ju inte glömma att Poirier Martinsson faktiskt är officiell representant för Timro och det säger också något att han släpps fram med sin kolumn på Svd:s ledarsida.

Kerstin sa...

Poirier Martinsson har säkert inte ens hört talas varken om Karl Popper eller om de gamla grekerna :-).
Och filosof - tillåt mig gapskratta.