torsdag 25 maj 2017

Meningen med föreningen. Det civila samhällets bärande princip

Då jag går med i en förening väntar jag mig inte att jag själv ska få omedelbar nytta av medlemskapet.
Och jag förutsätter inte att övriga medlemmar i föreningen alltid ska ställa upp för just mig eller vara överens med mig i alla frågor.
Föreningen mål bör vara något högre och vidare än så: Alla medlemmar ska ha gemensam nytta av att vara med i föreningen. Gemensamma intressen ska gynnas åtminstone på lång sikt.
De gemensamma framtidsmålen är den egentliga meningen med föreningen.

Egofjun, med kortsiktiga och egocentriska framtidsperspektiv, har därför svårt att förstå varför de ska vara med.
Somliga betraktar medlemskap i en förening enbart som en personlig försäkring.
Eftersom de betalar en medlemsavgift väntar de sig att föreningen alltid ska ställa upp för dem.
De kollar vad medlemskapet kostar dem och jämför med vad de fått tillbaka. Medlemskapet ska ge omdelbar återbäring på avgiften.
Föreningens företrädare ska komma störtande som deras personlige assistent. De egotrippade anser att eftersom inte just de själva tjänar på att vara med så är det meningslöst.
Så snart hen, med egocentriskt och kortsiktigt framtidsperspektiv, inte anser sig uppnå sitt omedelbara enskilda intresse lämnar hen därför föreningen.
Om hen ens gått med.

Den däremot, som förstår meningen med föreningen, inser att samarbete och solidaritet lönar sig på sikt. Att individen i bland till och med måste offra sina personliga intressen för att uppnå de gemensamma framtida vinsterna. Hen begriper att tillfälliga enstaka vinster för enskilda medlemmar inte alltid är till gagn för de gemensamma långsiktiga målen. Att sådana individuella vinster t.o.m. kan motverka de gemensamma intressena.

Så här är det med alla föreningar oavsett om det handlar om familjen, båtklubbar, körer, fackföreningar, idrottsklubbar, villaföreningar, vägsamfälligheter, ekonomiska föreningar, kooperativ, aktiebolag, ideella föreningar, politiskt parti, bostadsrättsföreningar, idrottsföreningar, byalag, hembygdsföreningar, stater, EU eller FN.”Meningen med föreningen eller ju snabbare beslut desto tidigare kaffe” heter en teaterpjäs från 1970-talet.

SvD Ledare 30 apr, 2003 
4 kommentarer:

Jonny sa...

En förening bör väl baseras på frivillighet ?

Att tvångsanslutas till en förening som t.ex var fallet med Svenska kyrkan tidigare var högst odemokratiskt.

Att indirekt vara tvungen att ansluta sig till en förening borde också ses som högst odemokratiskt. Bara för att man har yrke X ska man inte vara tvingad att ansluta sig till fackförening Y. Man ska givetvis ha rätt att stå utanför. Speciellt inte om medlemskap i en sådan förening medför att delar av medlemsavgiften går till ett politiskt parti, en fackförening som ekonomiskt stödjer ett politiskt parti bör upplösas.

Sedan har vi exempel på hur man blir tvångsmässigt ansluten att dela försäkringskostnader för arbetslöshet, sjukdom etc.
Det har ju i sig en mycket god grundtanke i ett välfärdssystem men när man då väljer att skapa ett avgiftssystem för medlemmarna utan tak på avgiften där allt över taket transfereras till ett helt annat syfte (att fylla statskassan) så har ju medlemskapet funktion urvattnats rejält.

Mario Matteoni sa...

I vårt land väljer man oftast förening att vara med i.
Utom vad gäller familjen och medborgarskapet som man föds in i.
Man kan givetvis även resonera som Groucho Marx: ”Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bli medlem i en klubb som tillåter såna som mig som medlemmar.”

fjellis sa...

Mario Matteoni, jag tycker det verkar som att du argumenterar för medlemskap i föreningar ur ett försäkringsperspektiv. Lite grann som att tro på Gud för det kan väl inte skada och tänk om hen finns på riktigt.

Jag skänker pengar varje månad till Stadsmissionen för att jag tror att de gör nytta.

Jag är medlem i CF sedan ca 40 år nu heter de något annat, för att jag tror de behövs i debatten.

Jag betalar en närmast symbolisk årlig medlemsavgift till Stockholm makerspace för jag tycket det är en härlig idé.

Jag är medlem i Sveriges Bridgeförbund trots att jag inte är aktiv spelare längre men det kostar inte så mycket per år och jag tycker det är kul att ha fortsatt kontakt med sporten.

Vilken typ av föreningar är det du syftar på?

Mario Matteoni sa...

Du kan ju läsa innantill i mitt ursprungliga inlägg.