torsdag 4 maj 2017

Nya första maj

Förstamajfirandet här i Sverige verkar, som Stig-Björn Lunggren påpekat i en krönika i AB, lika omöjlig att rubba som den kyrkliga liturgin. Men då t.o.m. katolska kyrkan lyckats med det borde även arbetarrörelsen kunna förändra de gamla formerna.

Här kommer därför några förslag till förändringar.

Innehållet: Första maj borde handla om den internationella arbetarrörelsen. Se min blogg ”Förnya första majfirandet. Tillbaka till ursprunget!
Det ekonomiska, sociala och kulturella livet är globalt.
Betona gärna den globala kampen mot kapitalförstörelse, mot exploatering av människa och miljö och mot krig. Låt demonstrationerna handla om kampen för fred, för global jämlikhet, jämställdhet och för ekonomisk, social och kulturell demokrati. Hylla arbetet som grunden för all utveckling.
”Internationalen” handlar om just det. Tona ner kraven på socialism till förmån för en frihetlig social politik för alla folks frihet.
Öppna firandet för alla som delar värderingarna.

Formerna för firandet: Varför inte mer karnevalstämning? Varför inte även använda sociala medier?

Talarna: Andra än politiska företrädare och ledningen för arbetarrörelsen bör tala. Använd året inför första maj för att få fram bra talare ur de djupa medlemsleden.

Musiken och sångtexterna: Lätta upp med mer aktuell populärmusik. Utlys en tävling om bästa texterna och nya melodier. Ta fram nya mer aktuella texter till Internationalen och Arbetets söner.

Uppmärksamma rörelsens hjältar: Lyft fram sådana människor runt om i världen som kämpat för arbetarrörelsen och dess idéer.


Några inom arbetarrörelsen borde omedelbart ta som sin uppgift att tillsammans med rörelsens medlemmar förnya förstamajfirandet.
Gärna några som är under 80 år gamla. Varför inte börja med ett upprop på nätet?
5 kommentarer:

minata sa...

vill upplysa om att pete seeger beställde ny text på internationalen som blivit populär bland både engelsktalande och övriga. texten hittar du här - the internationale complete http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=71038 tommy rådberg vislyrik.se

fjellis sa...

Eller varför inte bara lägga ner 1:a maj? Det har blivit mer än lite tröttsamt att se sossar protestera mot konsekvenserna av sin egen politik.

"Det ekonomiska, sociala och kulturella livet är globalt." Är sant för en liten elit. För oss andra det huvudsakligen begränsat till Sverige eller till och med till den ort där vi bor.
Det internationella kulturlivet berör ett fåtal intellektuella.
Det sociala livet: Jo, jag har någon enstaka vän som inte bor i Sverige, men hur många har ens det?
Det ekonomiska livet: Jo, det är globalt, men jag märker mycket mer av vad svenska politiker ställer till med. Dessutom kan svenska politiker inte påverka den globala ekonomin i någon nämnvärd utsträckning. Vad svenska politiker kan göra, eller låta bli, är att bygga en mur mot fattigdomen.

Ska första maj ha en mening ska det åter bli arbetarnas dag. Dagen då de tar strid mot de intellektuella som har kidnappat S och andra partier. En dag då vi hyllar alla de som skapar annat än ord med sitt arbete. En dag då vi påminner S om att S huvuduppgift är att värna om arbetarnas villkor, inte försöka tysta arbetarnas krav om bättre villkor genom att göra hälften till akademiker med dryga studielån.

Mario Matteoni sa...

Fjellis
Det ekonomiska, sociala och kulturella livet är globalt
Ekonomiskt:
De multinationella företagen och koncernerna och den globala finans och kapitalmarknaden avgör ekonomin i alla länder särskilt för den fattiga befolkningen i alla länder.
Socialt. Det sociala livet inskränker sig inte till dina bekanta. När fattiga barn i Bangladesh tillverkar billiga tröjor som du köper billigt i Sverige, när svenska företag flyttar till andra länder för att få ner lönekostnaderna och det därmed blir arbetslöshet här i Sverige så delar ni socialt liv.
Kulturellt: Lyssna på reklamkanalerna i radio. Vilken populärmusik spelar de? Varifrån kommer TV-såpor och serier?
”Dessutom kan svenska politiker inte påverka den globala ekonomin i någon nämnvärd utsträckning.”
Skriver du själv. Tillhör inte Sverige den globala ekonomin? Bor du i NordKorea?

Marco Iliev sa...

Hej till er alla!
Jag är en internationella långivare som ger lån till alla personer i behov av ett lån. Om helst du behöver för ett lån av mig kontakter för att lämna din e-post och jag kontaktar du: ilievmarco15@gmail.com
Tack

Mario Matteoni sa...

Bussig kille, den där Marco!
Men använd för tusan inte länken!