torsdag 4 augusti 2016

Vad är extremism?Daniel Schatz, doktorand i statsvetenskap, skriver ledare i dagensSvD 160804 ”Miljonbelopp till extremister”.

”Vänsterpartiet fortsätter att slussa biståndsmedel till extremister. Enligt de senast redovisade siffrorna hade Vänsterpartiets biståndsstiftelse kanaliserat hundratusentals svenska skattekronor till kommunistpartier med kopplingar till terrorverksamhet och väpnad revolution”
Schatz vill att Vänsterpartiets partiordförande Jonas Sjöstedt, Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka eller biståndsminister Isabella Lövin (MP) ska kommentera saken.
 Är det acceptabelt att svenska skattemedel år efter år kanaliseras till extremister frågar han?
Innan någon politiker svarar på frågan dristar jag mig att svara.
Det är mediernas uppgift att avslöja oegentligheter i politiken och näringslivet. Ur den synpunkten är Schatz text bra.
Men det är ingen vanlig journalistisk text det är en text med klart politiskt, eller t.o.m. partipolitiskt syfte. Vilket är helt OK i en ledare.
Men därför kan man också diskutera den utifrån värdemässiga grunder.

Vad är extremism? Om vi ser saken i historiskt perspektiv:
ANC i Sydafrika? Organisationen var terroristlistad av USA fram till juli 2008. FNL i Vietnam, Spanska internationella brigaderna 1936?  Demokratirörelserna i öststaterna?
Ska regeringen lägga sig i vad svenska riksdagspartier använder sina SIDA-bidrag till. Bidragen ska användas av partierna för att bedriva internationellt utvecklingssamarbete.
Antingen slopar man bidragen helt för alla partier eller så börjar regeringen bestämma om hur de olika partierna ska använda medlen. Det vore hur som helst ett steg tillbaka för svensk demokrati.

Schatz bör kanske tänka igenom sitt syfte ännu en gång.
2 kommentarer:

Jonny sa...

Det viktigaste som Schatz noterar är "Lovsångerna till proletariatets diktatur förstärker bilden av ett vänsterparti som varken har gjort upp med sin historia eller rensat ut kommunismen ur sina egna led."

Anonym sa...

SIDA bidragen till riksdagspartierna bör givetvis slopas helt. Jag visste inte ens att de fanns förrän jag läste Schatz ledare.

Den biståndspolitik partierna står för ska de söka stöd för i riksdagen.