lördag 20 augusti 2016

Bara de med rätt idéer får yttra sig på Bokmässan


Årets Bokmässa handlar om yttrandefrihet.
Därför får tidskriften Ny Tider inte vara med eftersom tidskriften har fel idéer. Bara de som har rätt idéer ska få yttra sig.

Först hade Nya Tider fått besked om att de hade en plats på Bokmässan men sedan flera utställare hotat med att dra sig ur i fall att Nya Tider gavs plats på mässan ändrade sig mässledningen.

Bokmässan är ett privat geschäft så ledningen har rätt att anta och utesluta vilka som ska få ställa ut.
Det är bara det att årets tema är just Yttrandefrihet

Jag har själv inte läst Nya Tider men litar på Expos med fleras beskrivningar om att Nya Tider är nynazistisk.
Delar alltså inte Nya Tiders åsikter utan anser att de är åt helvete.
Ändå anser jag att Nya Tider ska få yttra sig under Bokmässans tema ”Yttrandefrihet”.
En sådan frihet måste nämligen tillåta även fel åsikter att komma till tals.
De som vill bekämpa totalitära åsikter med att utestänga dem från debatten tror inte på yttrandefriheten. Åsiktsmobben ger därmed de totalitära åsikterna ett argument.

Att i ett sammahang där yttrandefriheten ska debatteras utesluta vissa deltagare för att de har fel idéer är faktiskt i första hand korkat och i andra hand tragikomiskt.
Möjligen kan man trösta sig med att hotet mot yttrandefriheten fått en konkret illustration.


AB 

2 kommentarer:

Jonny sa...

Kontraproduktivt beteende. Ett löjets skimmer över denna bokmässa. Man blir själv det man utmålar sig att bekämpa.

Du skriver :
"Jag har själv inte läst Nya Tider men litar på Expos med fleras beskrivningar om att Nya Tider är nynazistisk.

Öhhh ... själv litar jag inte på vänsterextrema Expo för den delen. Att de skulle vara nynazistiska ? Allt till höger om S är väl nynazistiskt för Expo ...

du fortsätter :
"Delar alltså inte Nya Tiders åsikter utan anser att de är åt helvete."

Men ... du har ju inte läst Nya Tider, hur kan du då uttala dig på detta viset ?
Tragikomiskt.

Lars sa...

Är det en bokmässa eller en tidningsmässa? Eller sysslar Fria Tider med bokutgivning också? Själv undviker jag att läsa Fria Tider, men gör det ibland, särskilt när jag tipsas av vänner i den politiska mittfåran, vilka följer rapporteringen i utländska medier. Det handlar då om nyheter, som de har läst i utländsk media, men bara har publicerats i de högerextrema nättidningarna i Sverige, p.g.a. självcensuren i svenska "pk"-media.

Jag har själv sett åtskilliga exempel på denna självcensur även i nyhetskanaler, som bedriver denna självcensur. Det brukar vara korta notiser på nätet eller i text-TV från telegram som kommit in sent under kvällen. Morgonen efter är de bortraderade. Däremot överflödar svenska "pk"-media av krigshetsande inlägg mot Ryssland, i kampen för ett svenskt Nato-medlemsskap. Den extrema islamismen utgör inget hot mot Sverige, lyder budskapet.

Alla som inte tror på svenska "pk"-medias hårt censurerade och falska världsbild stämplas ömsom som rasister och islamofober, och ömsom putinagenter och landsförrädare. Det råder inget yttrandeförbud i Sverige för personer med högerextrema åsikter. De har t.o.m. större yttrandefrihet i Sverige än i Tyskland och andra länder, som har förbud mot nazistisk verksamhet.

Syftet med att i praktiken ge högerextremisterna något slags monopol som "sanningssägare", monopol på delar av sanningen, den som censureras bort i "pk"-media, är att lättvindigt smeta brunfärgen på alla som kritiserar självcensuren hos SVT, TV4, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD och tjogtals landsortstidningar.

Vad det handlar om, är inte att yttrandefrihet saknas, utan hur den används. Till att tysta "vanliga" människor, som har "förbjudna" åsikter, men hellre tiger än att bli sammankopplade med högerextremister.