lördag 18 juni 2016

Nyheten som försvannVid 2-tiden på natten den 2 juni 2016 slog jag på Sveriges Radio P1 och hörde en nyhet om stor korruption i läkemedelshanteringen.
På morgonen sökte jag i tidningen efter en redogörelse men där stod ingenting.
Inte heller i de senare radiosändningarna fanns nyheten med.
Vad det handlade om var att antikorruptionsorganisationen Transparency International i en ny rapport slår larm om mutor och korruption inom vården:
Vårdpersonal som tar emot mutor, oetisk marknadsföring och förfalskade mediciner, dyr och dålig sjukvård, läkemedel till överpris och onödiga dödsfall. Det är några av effekterna av den korruption som pågår inom hälso- och läkemedelssektorn, enligt Transparency International som nu för första gången granskat den globala vårdsektorn.

Organisationen kräver bättre övervakning och kontroll av vårdsektorn, både på lokal som global nivå.

Med tanke på vilka enorma summor läkemedlen kostar stater och individer är det något som borde följas upp av medierna.
Men varför försvann nyheten i svenska media?
2 kommentarer:

Jonny sa...

Detta har ju alltid förekommit så någon stor nyhet är det väl egentligen inte, korruption är tyvärr en del av den mänskliga organismens centrala funktioner. Det ligger invävt i vårat psyke.

Mutor/korruption förekommer sedan länge även i Sverige mellan t.ex läkare/läkemedelsbolag även om vi inte har de extrema problem som existerar i fattigare länder.

I fattigare länder som exempelvis Grekland är mutor till läkare ett strukturellt problem som det inte finns några enkla lösningar på. På t.ex Kuba tjänar en läkare mycket mindre än en taxichafför ...

Jonny sa...

Exempel : http://www.di.se/artiklar/2016/6/22/lakare-latta-att-muta/