Den grekiska regeringens desperata kamp mot världens
finanssystem har tvingat den att i all hast utlysa folkomröstning i vilken
grekerna ska kunna rösta Nej eller Ja till finansmarknadens ultimatum.
Folkomröstningen har många demokratiska brister. För kort tid för väljarna att sätta sig in i vad valet gäller och otydlig frågeställning på valsedeln. Kritiker har också påpekat att valsedeln har nejalternativet före ja.Men till detta finns en förklaring.
Varje år firar grekerna Nejdagen som en högtid. Nejdagen firas till minne av den folkomröstning som genomfördes den 28 oktober 1940 då Grekland sade ett resolut nej som svar på Benito Mussolinis ultimatum som krävde Greklands kapitulation. Genom heroisk kamp lyckades grekerna därefter sätta stopp för Mussolinis armé och tränga bort inkräktarna från sitt land.
5 kommentarer:
Greklands pajasregering bestående av vänster och högerextremister beter sig precis som förväntat på ett omoget och obalanserat sätt.
Det verkar som om Grekland inte bara har ett enormt underskott i sina ekonomiska böcker utan även vad gäller demokratiska och ärliga politiker.
Finns det ärliga och resonliga politiker i Grekland ? Att döma av vad som utspelat sig i modern historia sedan deras fascistdiktatur föll tyder inte på det.
Ett land genomkorrupt sedan årtionden tillbaka och nu styrt av populistiska extremister. Ett land som definitivt inte hör hemma i EU.
Sade inte en svensk finansminister en gång i tiden att "den som är satt i skuld är inte fri"?
Grekerna är INTE fria pga att de i decennier struntat i att föra en vettig ekonomisk politik. De har systematiskt ljugit och åkt snålskjuts på andras bekostnad inom EU och infört en massa kostsamma reformer utan täckning (se t ex pensioneringsregler).
Jag hoppas de röstar "nej" och kan fortsätta med egen valuta som tillåter dem att skriva en extra-nolla på sedlarna varje år. De har ju aldrig velat lära sig något annat. Det här blir inte den sista statsbankrutten i landets historia heller.
MVH Karl
Jonny:
Jag gillar dina inlägg eftersom de uttrycker saklighet, goda referenser, vilja till sakligt meningsutbyte, och för din utförliga argumentation.
Långt ifrån de dåligt underbyggda osakliga och ensidiga påståenden som många andra kommer med.
Mario : Jag högaktar dig för din jämförelse av Benito Mussolinis krav på Grekisk kapitulation under 2:a världskriget och den idag rådande situationen där långivare ställer krav på ett bankrutt Grekland.
Det är en poetiskt formad liknelse du gör , en aforism helt enkelt...
Det enda långsiktigt hållbara är att folket röstar nej och att Grekland tvingas lämna eurosamarbetet. Dock tror jag det blir ja eftersom de som har ekonomiska tillgångar skulle få se dessa halveras vid ett utträde.
Skicka en kommentar