torsdag 16 juli 2015

Finanskrisen: Kom inte och säg att vi ingenting visste…


Artikeln bör läsas av alla som diskuterar krisen eller har frågor om den.
Vlachos visar att det inte bara är Greklands regeringar som har skuld i den uppkomna situationen utan att ansvaret bör fördelas på många fler: Bankerna som på ett oansvarigt sätt lånat ut pengar till Grekiska institutioner, franska och tyska myndigheter som tillåtit detta, IMF, ECB och EU som sett till att bankerna och privata långivare hållits skadelösa genom att vältra över skulderna på EU:s skattebetalare.
Förre chefen för Bundesbank uttryckte saken som att paketet gick ut på att 
”rädda banker och rika greker”.

I Vlachos artikel redovisas också att IMF redan 2010 borde ha sett till att Grekland fått en ordnad nedskrivning av skulderna till en långsiktigt hållbar nivå av den typ IMF brukar göra när länder står inför en statsbankrutt. En sådan hade förhindrat den skenande utvecklingen av Greklands skulder som följt på flera lån med villkor som bara förvärrat Greklands och långivarans situation.
De nuvarande lånen går bara till att betala gamla lån, ingenting av pengarna stannar i Grekland och går till investeringar där.
Grekland har å sin sida genomfört många av de s.k. reformer som trojkan krävt.

Jonas Vlachos tar ett helhetsgrepp på problemet.
Jag saknar dock en analys av finansmarknadens grundläggande problem och kris som är den egentliga huvudorsaken till Greklandskrisen.

Några länkar:
2 kommentarer:

Leif sa...

Skulle vara intressant med en kommentar från dig kring det som pågår i Sverige med negativ ränta och okontrollerat rusande tillgångspriser?

Anonym sa...

Det är just nu med de låga räntorna ett ypperligt tillfälle att ta bort ränteavdragen: det skulle dämpa bomarknaden och skulle skapa besparingar för staten. Dessutom är det en rättvisefråga. Men (också) sossarna är fega: Magdalena vill istället fortsätta som förr. MVH Karl