fredag 17 juli 2015

Högern på offensiv med dumhet och demagogi

Med en förenklad och demagogisk syn på hur ekonomin och tillvaron fungerar går högern till offensiv i media.
Förenkling av verkligheten och demagogi går hand i hand och förutsätter vartannat.
Den dumme måste förenkla verkligheten för att förstå den. För många sammanhängande detaljer och komplicerade sammanhang gör saker och ting obegripliga. Dessutom är det lättare att förklara tillvaron om man förenklar.
Att utesluta fakta som inte stöder den egna tesen är dumt men kan också vara ett demagogiskt grepp.

Först kom högerorganisationens Skattbetalarnas ”skattefria dag”. Och i dag den moderate EU-parlamentarikern Christoffer Fjellners debattartikel om Grekland i SvD.

Pressmeddelandet från Skattebetalarna presenterar Skattefridagen som ”den dag på året då medelinkomsttagaren tjänat ihop till att betala alla årets skatter.”

Man kan lika gärna presentera dagen som den dag då alla de som av olika anledningar behöver stöd från samhället – sjuka, arbetslösa, vårdkrävande, handikappade och barn – inte längre får något stöd från samhället. De bör upphöra att existera från och med den skattefria dagen. Alla samhällsinsatser till infrastruktur, försvar, rättsväsende, vård, skola och omsorg upphör denna dag. Alla rut- och rotavdrag slopas.

Skattefridagen är ett demagogiskt grepp.
Grekland före 2008 måste ha varit ett drömland för Skattebetalarna.

Christoffer Fjällners artikel om Grekland på SvD Brännpunkt tyder på en svindlande okunnighet om hur världens finansmarknad, och politisk och social ekonomi fungerar.

Här är några smakprov på direkt felaktiga upplysningar som Fjellner presenterar:
”Grekerna har själva försatt sig i sin situation.
”Det såg länge ut som att den grekiska staten i år skulle klara av att göra ett litet överskott för första gången på över 20 år. Men när väns­tern efter att de tagit över förklarade att det var slut på åtstramningar sköt underskottet åter i höjden.
Den nya vänsterregeringen ”vägrade att genomföra utlovade reformer och krävde i stället ännu mer pengar av EU, men denna gång helt utan motprestation. 
Grekland betalar i praktiken ingen ränta på sina lån till EU och inte heller några amorteringar förrän efter 2020. Det enda kravet är att de följer de ekonomiska råd EU ger för att få landet på fötter igen.

Läs och jämför med Jonas Vlachos kunniga artikel i DN 2015-07-12 (länk finns på min blogg nedan) och de länkar som finns där så får du en mer saklig redogörelse för krisen.

Om Fjellner är dum eller demagogisk vet vi inte. Kanske är han både och.
2 kommentarer:

Jonny sa...

Mer socialistiska dumheter ser jag.

Du kämpar likt Don Quijote mot de hemska väderkvarnarna (skattebetalare inom euro-zonen) som är dumma nog att vilja få tillbaka de pengar de lånat ut till den korrupta grekiska staten.

Du skriver angående skattefridagen :
"Man kan lika gärna presentera dagen som den dag då alla de som av olika anledningar behöver stöd från samhället – sjuka, arbetslösa, vårdkrävande, handikappade och barn – inte längre får något stöd från samhället."

Svar NEJ, skattebetalarna har under året REDAN betalat för detta för hela året.
Allt de tjänat har gått i skatt för att betala för 2015 års välfärd och nu äntligen är det de tjänar arbetarens lön för mödan.

"Här är några smakprov på direkt felaktiga upplysningar som Fjellner presenterar: ”Grekerna har själva försatt sig i sin situation.”"

Vem annars ?

"Men när väns­tern efter att de tagit över förklarade att det var slut på åtstramningar sköt underskottet åter i höjden.” "

Ja, det är korrekt, skatteinbetalningarna sjönk drastiskt efter det senaste valet...

Din agitation delas inte av ditt parti, i denna fråga står du långt ut på extremismens kant Mario.

Jonny sa...

Hmmm... jag funderar på vad man kunnat gjort med de där tusentals miljarderna som den genomkorrumperade grekiska nationen lånat från eurozonen , IMF etc och som man nu aldrig kommer att betala tillbaka, pengarna är förskingrade.

Kanske utrotat världsvälten, definitivt utrotat ett antal sjukdomar i U-länderna, kanske kunnar forskat fram lösningen på många cancersjukdomar etc etc ... vad fick vi istället ?

Och nu ska det hävas drygt 1000 miljarder till på detta land ... suck.