måndag 15 juni 2015

Låt Viktoria bli Sveriges sista prinsessa och första president!

Kungabarnens bröllop har kostat skattebetalarna över 60 miljoner kronor (DN 14 juni 2015)
Kronprinsessan Victorias bröllop 2010, kostade skattebetalarna runt 44 miljoner kronor. 
Dels fick skattebetalarna bidra med 10 miljoner extra till hovet, via en extra tilldelning i apanaget.
Dessutom kostade polisen 17,1 miljoner, exklusive personal.
För Stockholms stad blev notan också i 17-miljonersklassen. Pengarna gick till bland annat avspärrningar.

Då prinsessan Madeleine gifte sig gick själva bröllopsnotan på 8,5 miljoner kronor, varav kungafamiljen privat stod för 5,8 miljoner kronor, enligt hovets årsredovisning. Resterande 2,7 miljoner kronor kom från apanaget, det vill säga från svenska skattebetalare.
Polisen lade ned 1,1 miljoner på prinsessbröllopet 2013, och Stockholms stad 693.000 kronor.

Prins Philips bröllop kostar minst lika mycket som Madelaines. Kostnaderna finns ännu inte redovisade.

Beträffande ” kungafamiljen privata ” bidrag har väl dessa också kommit från svenska folket, men i tidigare generationer.

 Tre bröllop inom loppet av fem år har alltså kostat skattebetalarna 12 miljoner om året.

Hovets apanage ska täcka kostnaderna för hovet och kungafamiljen. 2014 var skattebetalarnas bidrag 64,7 miljoner kronor. 2013 var siffran 63,3 miljoner kronor.

Kunde inte de pengarna använts till något vettigare? Särskilt med tanke på att kungahuset, precis som vi andra svenska medborgare, kunde ha betalat för bröllopen ur egen kassa?

Nu lär väl inte kungen och drottningen få fler barn men det blir ju barnbarn som så småningom ska gifta döpas och sig.

Presidentbarn som gifter sig skulle inte få ett öre av staten vilket är ett argument för att ersätta kungen med en president.
Men utöver de ekonomiska fördelarna är presidentskap att föredra ur demokratisk synpunkt.
Det är absurt och ålderdomligt att den representativa makt som kungahuset har är ärftlig.

Låt oss därför avskaffa kungahuset och välja en president. Varför inte ställa upp Viktoria som presidentkandidat? Låt Viktoria bli Sveriges sista prinsessa och första president!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig i princip. Det finns dock ett aber: Folkets tilltro till den politiska adeln är om möjligt lägre än tilltron till kungahuset. Särskilt kvinnor är väldigt förtjusta i bröllop och festivitas. En president skulle bli ytterligare en grå politiker med svag folklig förankring. Ungefär som EU-adeln.

// Jan

Mario Matteoni sa...

Just därför skulle man nominera Viktoria vid övergången. Hon saknar folklig förankring men är älskad av folket.

Anonym sa...


Det är ju struntsummor i budgetsammanhang. 12 mkr per år är samma kostnad
som för 12 "ensamkommande" och det väntas anlända 10 000 detta år. /AN

kenneth sa...

Har anmält mig idag för att bli medlem i Republikanska Föreningen.

Leif sa...

Visst är det upprörande men trots allt småsummor i sammanhanget. S vill t.ex. behålla ränteavdragen till en årlig kostnad av ca 30 miljarder samt inte höja fastighetsskatten för välbärgade bostadsägare. Med en rimlig europeisk nivå på fastighetsbeskattningen hade statskassan alltså stärkts med ca 45 miljarder kronor och de som drabbats hade nästan uteslutande varit välbärgade bostadsägare och höginkomsttagare som fastighetsspekulera med ränteavdragen som subvention.

Mario Matteoni sa...

Jag lägger hellre mina skattepengar på att bistå flyktingar än att bistå privilegierade högbidragstagares bröllopsexcesser.

Lars sa...

Tjo flöjt. va? Jeb Bush kandiderar som president i USA. Om inte klanen Kennedy hade haft sådan otur, hade tre bröder Kennedy varit presidenter i USA. Även i Sverige håller de ledande uppdragen på att bli ärftliga. Infrastruktrminister Anna Johansson är dotter till kommunalrådet Göran Johansson. Och hur många S-politiker har inte skrutit med att de har en far eller farfar som varit arbetare med fackliga uppdrag? Den legendarisk Kd-ledaren Alf Svenssons pappa var frikyrkopastor. SD-ledaren Jimmie Åkesson drar in 100.000 kr i månaden som riksdagsledamot och ungdomsförbund? Kanske partiledaposten går i arv till Lill-Jimmie? Marine Le Pen, som är ledare för Front National i Frankrike, är dotter till partiets grundare Jeanpartiledare. Vem ska ärva de pengarna nu när han har utrslutit topparna i sitt -Marie Le Pen. och den intalienska fascistledaren Vad hon nu heter är barnbarn till den legendariska diktatorn Mussolini. Syriens president Bashar al-Assad är son till sin föregrädare Hafez al-Assad, och var inte Indiens tidigare president Rajiv Ganhi son till sin föregrädare Indirea Ghandi. Inte ens Putin är den outsider som man kan tro. Hans farfar var kock åt Lenin.

Och nu föreslår du på fullt allvar att vi ska ha en presidentdynasti i Sverige också, med kungligt förflutet.

Det är förstås mer demokratiskt. Vem som helst kan bli kung /president, förutsatt att han är född inom rätt familj. Man behöver inte vara professor eller ha andra meriter. Det är ju hoppfullt. Kan kungen /presidenten så kan jag.

När monarkins fiender skjuter in sig på just ärftligheten, förordar de faktiskt inte något mer demokratiskt alternativ. Vad sedan glittret beträffar, så varför är kunga- eller presidentbröllop ett sämre folknöje än melodifestivalen eller trista partiledardebatter med Mats Knutsson?