måndag 29 juni 2015

Förvirrande om Grekland i TV

Finska Yle sändning på svenska visar den 29 juni ett reportage från Grekland
En åttioåring som kommit till banken för att ta ut sin fattiga pension möts av stängda bankkontor. Hans pengar är slut. Han har arbetat i 36 år inom försvaret och nu gråter han för att han inte kan skaffa sig mat och köpa sin medicin och inte kan betala hyran. Mannen lider av Parkinson.

TV4 Nyheter visar samma dag hur
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker står i talarstolen och beklagar sig över hur Greklands regering ”förrått” honom, han som gjort så mycket och som arbetat så hårt för att ge Greklands folk, som han säger sig älska, en framtid.

SVT sänder en ”debatt”, 25 minuter in i programmet, från Almedalen om Grekland med bl.a. Alexandra Pascalidou, Theodor Kallifatides, Lars Adaktusson, Sandro Scocco och Fredrik Segerfeldt. Den sistnämnde från någon nyliberal tankesmedja.

De tre programmen visar olika sanningar om krisen i Grekland, skilda diagnoser och ordinationer, motsatta politiska ståndpunkter.
Skrönor, osanningar, missuppfattningar, insikter, empati och ren antipati, analyser och tendensiösa påståenden drabbar tittarna. Här finns politisk höger och här finns vänster.

Frågan är vilka man ska ”hålla på”, finanskapitalet eller det grekiska folket.
Finanskapitalet stöder sig på de nyliberala teorierna och dogmerna som är på väg att krascha. Det grekiska folkets enda förespråkare är dess regering.

7 kommentarer:

Leif sa...

Jag vill inte påstå att Greklands nuvarande regering har skött detta speciellt bra. Dock är det tidigare regeringars grava ekonomiska misskötsel som har lett fram till den nuvarande akuta krisen.

Anonym sa...

Estlands? pensionärer har hälften så hög pension som grekerna. Genom sitt medlemsskap i Euro skall dessa pensionärer fortsätta och betala för grekiska pensionärer och offentligt anställda - tål stt tänka på!

Jonny sa...

Andra länder (t.ex Spanien, Irland och Litauen) klarade av att hantera detta, vad är det för fel med Grekland ...

Lars sa...

Stämmer det inte att Greklands-krisen är värre än de andra ländernas?

Anonym sa...

En mycket förvirrad politisk debatt som innehåller många "sanningar" Är EU-gemenskapen ett socialt samhällsprojekt eller är det ett nyliberalt ekonomiskt projekt egentligen som vi är lurade att tro på?
Allt tyder på det senaste för man pratar bara pengar och vem som skall betala kalaset.

Anonym sa...

Greklands stora problem bottnar i grekernas egen attityd när det gäller ordning och reda. Alla som varit i Grekland vet vad jag snackar om.

Demokratins vagga, Grekland, har varit med i EU i flera decennier och lurat skjortan av byråkraterna i Bryssel. De har bl a kvitterat ut jordbruksstöd för icke-existerande olivodlingar i decennier. (Idag går det inte längre tack vare satellitövervakning.)

De har själv valt sina politiker i demokratisk ordning. Flera av dem (bl a G Papandreou som i flera år bott i Sverige) var stora lögnare och "köpte" sina väljare med välbetaldda statstjänstemannajobb. Det blir i längden ohållbart kan vem som helst räkna ut. Kommer ni förresten ihåg historien om PASOK-ledarens (o)betalda CSN-skulder? Och samma person kunde väljas till statsminister i Grekland! Sug på det!

Också: hur kommer det sig förresten att andelen förtidspensionerade i vårt land är högst bland de som är födda i Grekland?


MVH Karl

Leif sa...

Nu kan alla ni som anser att Grekland är ett oskyldigt offer för kapitalisterna lämna ett bidrag så landet kan betala sina skulder:

http://www.di.se/artiklar/2015/6/30/natinsamling-pagar-till-grekland/