måndag 18 juni 2012

Finansmarknaden är naken!


Vänsterns politiska uppgift är att analysera, avslöja och kritisera kapitalismens inhumana natur. Analysen är nödvändigt för att vänstern ska kunna ge en vision om ett mer mänskligt samhällsalternativ.
Tyvärr brister det ofta i analysen på grund av att den inte grundas på verklig kunskap om kapitalismen utan mer på hemsnickrade konspirationsteorier, klasskampsromantik och allmänt missnöje.

Tro, engagemang och klasshat kan vara bra men räcker inte för att skapa en varaktig samhällsförändring.
Nu finns emellertid en bok som kan fylla en del kunskapsluckor.
Det är ekonomijournalisten på Svenska Dagbladet, Andreas Cervenka, som sammanställt sina artiklar i tidningen till en liten bok med titeln ”Vad är pengar?” (Natur och Kultur 2012, 172 sidor).

 Cervenka beskriver sambanden mellan pengar, vinnare och förlorare, banker, skuldkrisen och finanskraschen.
Här avslöjas och beskrivs kapitalmarknadens ihålighet och förljugenhet och en finansmarknad som räknar skulder som värden, som bygger på en ohämmad sedelutgivning och som är uppbyggt som ett gigantiskt pyramidspel.
Finansmarknaden sviker sin uppgift att förse produktionen och arbetet med nödvändigt kapital och har i stället blivit ett kasino för profiterande bluffmakare och okunniga mäklare.

Författaren visar hur det politiska etablissemanget är i händerna på banker och finansinstitut och hur skuldberget växer och kostnaderna vältras över på samhället och skattebetalarna.
Visserligen har vi hört en del av detta i vänsterretoriken men här avslöjas kejsaren i all sin nakenhet.
Cervenka presenterar inga lösningar eller alternativ till det system han analyserar, det är vänsterns uppgift, men han ger en god introduktion till problemen.

 

 
4 kommentarer:

anita sa...

Cervenkas artiklar är mycket läsvärda! Tack för tips om bok! Jag kände inte till den.

För det är förstås som du säger: Det är viktigt att ha ordentligt på fötterna om man ska ge sig in i den ekonomiska debatten.

Samir Ali sa...

Några bra ekonomibloggar.

Michael Roberts, marxistisk finansanalytiker som i detalj förutsåg hur, när och varför finanskrisen skulle inträffa: thenextrecession.wordpress.com/

Sean Williams, allmänt om kristeori:
http://critiqueofcrisistheory.wordpress.com/

Real World Economics Review Blog, samlingsplatsen för den ekonomiska oppositionen:
http://rwer.wordpress.com/

Janne sa...

Har läst boken och kan inte ge den några bra recensioner. Den är mycket ytlig och man kan väl mer betrakta den som ett kåserande om pengar. I stil med det han brukar skriva på SVD, slår på "stora trumman" men kommer aldrig fram till några väsentligheter när det gäller hur vårt penningsystem fungerar egentligen.

Han tar t.ex INTE upp...

1. Hur våra pengar SKAPAS annat som en väldigt luddig förklaring av multiplikatormodellen. Att pengar lånas in och ut och sedan in ett antal gånger och sedan så finns det plötsligt mycket mer pengar än i från början.

INTE ett ord om att det är UT-låningen som skapar IN-låningen och att detta sker i ETT ENDA steg och inte alls som den felaktiga multiplikatormodellen förklarar..

2. Inte ett ord om hur centralbankspengar (baspengar) och bankpengar (krediter) samverkar i Riksbankens betalsystem RIX.

3. Inte ett ord om den exponentiella funktionen av räntan (har inte hittat något i varje fall)

Man skulle kunna säga att Cervenkas bok är den fullständiga MOTSATSEN till NEFs bok "Where Does Money Come From?" som på halva sidantalet lyckas ge en fantastisk bra och detaljerad bild av hur vårt penningsystem fungerar bakom allt svammel som vi hör...

http://neweconomics.org/publications/where-does-money-come-from

Så tyvärr så tycker jag inte att Cervenkas bok är något att läsa om man vill förstå hur penningsystemet fungerar.

Josef Boberg sa...

Är det nu hög tid för att i Sverige - inför riksdagsvalet 2014 - att bilda ett 12-TUSENKRONORSPARTI ?