tisdag 19 juni 2012

Perspektiv på krisen


En av de få självständigt tänkande borgerliga ledarskribenterna heter Peter Wolodarski.

I sin söndagskrönika i DN funderar han över dagens europeiska kris och den svenska 90-talskrisen.

Hans slutsats är att det är lika lite slösaktiga sydeuropéer som ensamma ligger bakom eurokrisen som det en gång var välfärdsstaten eller regeringen som orsakade 90-talsdepressionen.


1 kommentar:

Anonym sa...

Låt mig kopiera in hör Heptans kommentar till Wolodarskis artikel som missar viktiga detaljer:

"Nu såg ju inte våran ekonomi ut som Irlands eller Spaniens. Eller Grekland. De länderna har aldrig byggt några riktiga överskott någonstans, varken i industri eller stat. Dessutom är de styrda av en helt annan penningpolitik. De har ingen oberoende penning och finanspolitik och det är en del av problemet, de kan aldrig korrigera sina ekonomier eller ta över bankar som går omkull ordentligt. Att gå ur valutasamarbeten har räddat länder förut och det vore konstigt om vi inte räknar med det."

Sedan låt oss komma ihåg att det INTE går att spekulera mot statsobligationer om de inte finns dvs om staten aldrig lånat. Ansvarslösa politiker har försatt många länder genom åren i olyckliga situationer genom att finansiera (välfärds)löftena med lånade pengar (=statsskuld!) och sedan gå. DETTA måste vi sätta stopp för, i självaste grundlagen så att vi får en anna politisk kultur dvs att "rätta munnen efter matsäcken". Mvh Karl