onsdag 20 oktober 2010

Slavarbete berikar svensk kapitalist

Enligt Sveriges Radio P1 idag har runt 300 kambodjanska textilarbetare blivit avskedade sedan de strejkat för högre löner. Många av textilarbetarna arbetar för klädjätten H&M.
Textilarbetarna, mest kvinnor, säger att deras minimilön på motsvarande 410 kronor i månaden inte går att leva på.

H&M lägger ut större delen av sin tillverkning på underleverantörer i fattiga länder. Underleverantörerna betalar sina anställda minimilöner som inte går att leva på. Arbetsförhållandena i dessa företag motsvarar de europeiska på 1800-talet.
I somras protesterade textilarbetare i Bangladesh mot låga löner och usla arbetsförhållanden.
Polis tog till våldsamma metoder för att skingra de minst 15000 demonstranterna i Bangladesh huvudstad Dhaka.
År 2008 låg den genomsnittliga lönen för en textilarbetare i Bangladesh på 1,70 kronor per timme och klädjätten H&M köper 200 miljoner plagg varje år från 90 leverantörer.
Enbart H&M sysselsätter runt 200 000 människor i Bangladesh.

Hennes & Mauritz är Sveriges största börsbolag med ett börsvärde på drygt 351 miljarder kronor.
Genom att köpa billig arbetskraft i fattiga länder, som Kambodja och Bangladesh, och sälja produkterna i den rika delen av världen kan H&M:s ägare samla på sig enorma rikedomar.
Stefan Persson, som är en av världens rikaste män efter att ha ärvt företaget av sin far, har en förmögenhet motsvarande 22,4 miljarder dollar, kontrollerar 34,6 procent av kapitalet och 68,2 procent av rösterna i klädjätten H&M.

Var det någon som sa att klassklyftorna inte existerar?

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.piratforlaget.se/forfattare/liza-marklund/kronikor/resor-i-varlden/det-ar-inte-synd-om-kvinnorna-i-textilfabrikerna

Mario Matteoni sa...

Webbadressen ovan går till en bloggsida som skrivits av Liza Marklund. Det är inte synd om kvinnorna i Kambodja skriver Liza Marklund. Vem har sagt att det är synd om dem? Inte jag i alla fall.

Jag har bara velat peka på de enorma skillnaderna i levnadsvillkor, makt, ekonomi och social ställning som det är mellan människor i vårt globala samhällssystem.

Dels mellan dessa kvinnor och kvinnor i väst som t.ex. den fina världens Liza Marklund, och mellan kapitalisten och arbetaren.
H&M ger de kambodjanska kvinnorna arbetstillfällen, skriver Marklund.
Så bussigt.
Men textilarbeterskorna producerar H&M:s överskott.
Att de är så otacksamma att de begär löner som går att leva på är väl närmast oförskämt.

Det är inte synd om kvinnorna i Kambodja, men fan så synd om Liza Marklund.