söndag 3 oktober 2010

Polis slår till mot politiker i Eskilstuna

En och en halv vecka före valet slog polisen till hemma hos en ledande lokalpolitiker i Eskilstuna, meddelar lördagens Eskilstuna-Kuriren och Folket.
Husrannsakningar genomfördes samtidigt i 14 länder för att komma åt en omfattande fildelningshärva. Ett flertal av politikerns datorer togs i beslag och politikern själv delgavs misstanke om brott mot upphovslagen. Man hade nämligen hittat ett ip-nummer som hörde till hans Internetabonnemang.
Han är nu avförd från alla misstankar, men belgisk polis vill ändå undersöka hans datorutrustning, säger tidningen.

Jag vet inte vem politikern är eller vilket parti han företräder men blir oroad över att polisen strax före ett val kan lägga beslag på en politikers datorer.
Det påminner allt för mycket om värsta diktaturstaten.
Inte för att politiker ska behandlas annorlunda än andra människor, men på något sätt känns det ganska läskigt när man tänker på vad sådant kan leda till i förlängningen?

På vilka lösa grunder kan polisen lägga beslag på demokratiskt valda förtroendemäns datorer?
Antagligen hade den drabbade politikern adresser till andra politiker i sin dator. Räcker detta för att polisen ska klampa in även hos dem och lägga beslag på också deras datorer?
Finns det några proportioner mellan orsaken till beslagtagandet å ena sidan och blotta misstanken om att det kan finnas politiska motiv bakom?

Med all respekt för upphovsrätten, men bör det inte finnas något sätt att väga demokratiska intressen mot upphovsrättsliga intressen innan polisen slår till?

Inga kommentarer: