måndag 18 oktober 2010

Världens mest överbetalda yrkesgrupp

Bengt Ericson är en av Sveriges mest driva ekonomijournalister. Hans senaste bok ”Den nya överklassen”(Fischer&Co 2010) är en skildring av en samhällsklass vars livsstil är fjärran från vad övriga svenskar kan tillåta sig.

På sidan 284 i boken skriver han angående finansmäklarnas höga bonusar:
”De höga belöningarna är förvånande, med tanke att det inte rör sig om något särskilt svårt arbete.
Att utföra en hjärnoperation är svårt. Att dirigera en symfoniorkester är svårt. Att med en knapptryckning effektuera en kunds aktieköp kräver klart mindre begåvning. Som en tidigare bankdirektör har förklarat det för mig: “Du söker en aktie och får upp två kurser på skärmen. Den ena är en köpkurs, den andra en säljkurs. Du lägger dig mitt emellan och får en snittkurs, sedan är det bara att trycka på knappen. Ett enklare jobb får
man leta efter.”

I dag berättar E24 att ytterligare en bonusfest är att vänta på Wall Street. Ersättningarna landar i år på 942 miljarder kronor vilket är ungefär hälften av den totala svenska lönekakan.
De svenska bonusarna kommer att följa efter.

Det märkliga är att bonusarna inte följer de resultat som finansmäklarna uppnår.
Även om deras spådomar inte slår in får de sina svindlande ersättningar.
Bengt Ericson nämner i sin bok är hur bolaget Aktie-Ansvar, med flera fonder i PPM, år 2008 tappade 40,3 procent. Trots det fick vd Stefan Carlenius en bonus på 10,5 miljoner kronor för året.

Det är våra pengar det handlar om.

SvD

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Läser just nu boken Bankbluffen. Så blir du blåst på dina pengar, av Joel Dahlberg och får därmed klart för mig att de fonder bankernas finansgurus rekommenderar mig oftast är rena förlustaffärerna - för mig, och ger gigantiska vinster till banken och till "finansgenierna", de där som trycker på tangenterna.

Ganska chockerande faktiskt.

Mario Matteoni sa...

Finansmarknaden är allt mindre ett verktyg för att förse produktion och arbete med nödvändigt kapital. Den har utvecklats till en låtsasmarknad befolkad av en finansaristokrati omgiven av överstepräster, förkunnare, snyltare och giriga parasiter som lägger beslag på allt större del av produktionens överskott. Därmed har finansmarknaden blivit kontraproduktiv och motverkar sitt egentliga syfte.
En av orsakerna till krisen.

Kerstin sa...

Mario skriver:
Därmed har finansmarknaden blivit kontraproduktiv och motverkar sitt egentliga syfte.
Idag är det nog deras "egentliga syfte". Men skriver du "ursprungliga" eller "tänkta" syfte så är jag med :-).

Mario Matteoni sa...

Vi är överens, Kerstin!