fredag 17 februari 2017

Tomtar och troll i storskogenDet finns tomtar och troll i storskogen. Och så finns det lobbyister.
Ett par tomtar ger sig till känna i dagens SvD 
Det är M-politikerna Niklas Wykman och Oliver Rosengren.  De vill ha en genomgripande reform av de bidrag som betalas ut i dagens Sverige. Ställ större krav på bidragstagarna annars kommer det att gå åt helvete med välfärden skriver de.

Men de nämner inte med ett ord alla de bidragspengar som går från skattebetalarna till näringslivet i form av Rot o Rut, eller skol och vårdpengar, eller starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen, regionala investeringsstöd och bidrag för företagsutveckling, transportbidrag, affärsutvecklingscheckar, innovationscheckar, bidrag för inkubatorer, jordbruksstöd, EU-bidrag, statligt riskkapitalstöd och diverse lån. För att inte tala om de skattepengar som går till bankakuten.
Läs mer här
Nä, de här tomtarna vill skärpa kraven på enskilda sjuka, arbetslösa, socialt utsatta och handikappade.
 
Trollen har avslöjats av Eskilstuna-Kuriren.
Massor av människor som misstror etablissemanget förtrollas hellre av fabricerade lögner och halvsanningar och trollfar Trumpe bjuder till fest i Snurreberget.
Trollfabriken jobbar som en lobbyorganisation, PR-byrå eller reklambyrå men utan samvete och ansvar. Annars är nog skillnaden inte så stor. Det gäller att påverka oss andra att tro att vad de säger är sant oavsett om det är det eller inte.
Läs mer här:


De flesta av oss tror att vi vet skillnaderna mellan sant och falskt. Men gör vi det?
Vad får vi till exempel inte veta av sånt vi borde veta?
1 kommentar:

fjellis sa...

Jag tycker Wykman och Rosengren har fel men det beror på att jag inte tror på att lägga mer ansvar på kommunerna. Att det tog så lång tid för regeringen att inse att det finns en övre gräns för hur många invandrare Sverige kan ta emot per år är inte kommunernas fel. Problem som regeringen skapar ska regeringen lösa. Det behövs mer pengar till de kommuner som tagit en stor del av den börda vi alla borde ha delat rättvist på.

Det hindrar inte att bidrag i alla dess former konkurrerar med andra utgifter, en utgift är en utgift är en utgift. Det är bara i propaganda och retorik det spelar roll om man kallar en utgift för en investering.

Att förlora RUT- och ROT-avdragen vore ett litet pris att betala för att bli av med alla former av regionalstöd. Då skulle vi kunna hjälpa människor att flyta med strömmen (tämligen bokstavligt menat eftersom det handlar om att följa vattnets väg mot havet. Vi måste flytta närmare varandra) istället för att vi för dyra pengar försöker få människor att simma motströms (att vägra anpassa sig till nya tider).

Jag tror inte S vill ha en debatt om bidrag till näringslivet. Vi diskuterar vinster i välfärden men ingen vill diskutera vinster i byggsektorn och ändå är tak över huvudet bra mycket viktigare än vård. Utan det första kan vården inte göra mycket.

300 miljarder för höghastighetsjärnvägar, vad är det annat än gigantiskt bidragsprojekt.