torsdag 23 februari 2017

Främlingsfientligheten skapar en farligare värld



Politiker som använder sig av en hätsk och avhumaniserande ”vi mot dom”-retorik skapar en mer delad och farligare värld, det varnar Amnesty International för i sin årsrapport 2016 som kom ut i dagarna.


Hur ser främlingsfientligheten ut på nätet i Sverige?
I rapporten ”
Hatbudskap och våldsbejakande extremism i digitalamiljöer”, FOI-R--4392—S, januari  2017, presenteras exempel på forskning och analys som gjorts inom ramen för det uppdrag som regeringen har gett till Totalförsvarets forskningsinstitut (Ku2016/01373/D Uppgiften har varit att göra kartläggningar och analyser av våldsbejakande extremistisk propaganda. Projektet pågår fram till mars 2019. 

Rapporten ger, med hjälp av exempel, en inblick i hur företrädare för olika våldsbejakande ideologier presenterar sina budskap. Även vänsterextrema grupper granskas.
I rapporten presenteras en handfull av de främlingsfientliga nättrollsfabriker som förekommer.

Men här är en mer komplett förteckning.
Vänsterextrema nätverksamheter är svårare att hitta eftersom de tycks vara färre. Här är några:
Antifascistisk aktion
Revolutionära fronten facebookgrupp
Kämpar mot främlingsfientlighet gör Expo

Peter Kadhammar skev den 22 februari, i sin kolumn i AB, att ”Ingen törs skriva under rapporten om våld och hat”.

En statlig rapport utan att författarna anges, är anmärkningsvärt.



9 kommentarer:

Jonny sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jonny sa...

Ja men vem skapar spänningarna i samhället ?
Vem ger gödning åt vänster och högerextremisterna ?
Jo de styrande politikerna med sin rådande politik.

Sveriges regering har valt att lägga dubbelt så mycket pengar på ett fåtal migranter jämfört med vad FN har att förfoga över för alla flyktingar.

Vi ser det svenska välfärdssamhället raseras i snabb takt, skola, vård och omsorg i fritt fall.

Vi ser hur en ny stor ekonomisk underklass har skapats på ett par år, bara 2015 163000 nya individer varav de flesta kommer att hamna i utanförskap utan chans till arbete. Dessa kommer att uppskattningsvis ha rätt att få ta in ytterligare 300 000 anhöriga.

Extremt låg utbildningsnivå på stora delar av dessa gör dem oanställbara, efter 9 år har hälften atbete men de har en arbetsgrad av bara ca 25% vilket ju inte på långa vägar betalar för deras kommande pensioner etc,

Kriminaliteten är mycket högre i dessa grupper, bland annat pga deras utanförskap.

Jag skulle säga att S+Mp-regeringen skapar ett farligare Sverige ... de tillsammans med vänstermedia som målar upp en falsk bild av verkligheten.

Jonny sa...

Enligt Mario Matteoni är "ledarsidorna.se" en främlingsfientlig nättrollsfabrik ...

Själv skulle jag säga att ledarsidorna alltid är läsvärda, trovärdiga, författarna är mycket insatta och skriver politiskt oberoende. De är en källa till information som vågar tala klarspråk.

Mats Jangdal sa...

Hej Mario,
Du kallar dig samhällsintresserad, antiauktoritär, optimist.
Jag brukar kalla mig samhällsengagerad, frihetlig, realist. Det kan också i huvudsak skrivas som samhällsdebattör, antiauktoritär, realist.
Vi är alltså ganska lika.
Lika fullt sätter du upp min väl etablerade blogg, Frihetsportalen, med snart 2500 artiklar, nästan alla skrivna av mig, med ett spektrum av samhällsfrågor avhandlade, som en hatsajt och ett nättroll.
Där avslöjas en tydlig skillnad mellan oss!
Om du menar allvar med epiteten antiauktoritär och optimist på dig själv kan jag inte förstå varför du lagt till Frihetsportalen på din lista.
Du är välkommen att kommentera vilken artikel som helst på min blogg. Kommentarsfälten är öppna fem veckor efter publicering.

MvH Mats Jangdal

Mario Matteoni sa...

Mats!
Först bör jag understryka att jag inte inbillar nig att min lista bygger på någon vetenskaplig analys av nätet och jag ska erkänna att jag tvekade en smula innan jag lade in just din blogg bland de övriga.
Men jag anser dock att du ensidigt för fran en inställning till politiker som liknar ogrundat politikerförakt och att du sprider en ogrundad misstänksamhet mot media i allmänhet.
Visst bör politiker och journalister granskas men granskningen tjänar på att inte vara dogmatisk eller vinklad.
Men jag ska ta mig en ny titt på din blog goch om jag har fel plockar jag bort den från listan.
Var och en som läser den kan ju annars själv bilda sig en uppfattning.

Mats Jangdal sa...

Hej Mario,
Tack för svar!
Jag kan berätta att jag har ett förflutet som centerpartist. Ordförande i lokalavdelning, ordförande i lokalavdelning i högskoleförbundet, första namn på kommunala listan i Kils kommun, ledamot av fullmäktige, ersättare i KS, med mera. Även ledamot i Värmlands centerdistrikt och riksdagskandidat på plats nr 10 som bäst. Så nog känner jag och känner till både politiken och politikerna ganska väl!
Detta ligger cirka 20 år tillbaka i tiden. Jag kom dock till insikten att jag gör mig bättre som fri och oberoende debattör.
Dessutom har jag jobbat på SVT som kameraman på Nordnytt redan på 70-talet. Fotograf och journalist med vikariat, tidsbundna anställningar och frilans på ett antal tidningar. Så jag känner journalisterna och journalisterna ganska väl också!

Jag sticker dock inte under stol med att jag håller en tydlig profil som rimligen kan kallas borgerlig.
Stor vikt läggs på landsbygdens villkor och den betydelse äganderätten har för livet därstädes. Jo, jag har varit mjölkbonde på en större gård också. Numera bor jag på en mindre fastighet.

Lev väl och tänk fria tankar!

Mario Matteoni sa...

Har nu tagit bort "Ledarsidorna" från listan.

Mario Matteoni sa...

Ibland går det troll även på min blogg.
Det var inte Ledarsidorna som skulle bort från min lista utan Frihetsportalen.
Ber om ursäkt.
Har nu ändrat.

Mats Jangdal sa...

Tack Mario!

Kan för övrigt säga att jag skummat igenom rapporten. De har säkert rätt i mycket. Men de gör ingen analys av sin egen förförståelse av det studerade området. Med andra ord, ingen reflektion över sin egen bias.
Jag ser det som en brist och på vissa ställen redovisar de mer antaganden än fakta.
En fri debatt, där även provocerande inlägg kan bemötas med argument hellre än med tystnad eller censur, föreställer jag mig är välgörande.