tisdag 13 december 2011

Nu ska Carema betala skatt men ska de vårda gamla?

Carema, som bedriver privat åldringsvård i Sverige för svenska skattebetalares pengar, säger att de nu ska börja betala skatt i Sverige.
Utvecklingen går framåt.
Men en fråga återstår.
Tänker Carema bedriva verksamhet inom vården i syfte att göra profit eller för att ge de gamla en bra individuell vård?
DN

1 kommentar:

Arne Roland sa...

Riskkapitalbolagens ägande går ofta via en lång rad av bolag. För att visa hur en sådan kedja av ägande kan se ut och då med Carema som exempel följer här en uppräkning av ingående bolag. Ägandet går alltså från de lokala bolagen till de båda riskkapitalbolagen via de andra uppräknade bolagen.

Ett antal lokala bolag som bedriver verksamhet,
främst inom äldreomsorgen.
Carema Care AB
Carema Vård och Omsorg AB
Carema Holding AB
Ambea AB
Ambea Holding
Triton och KKR

Triton är ett tysksvensk riskkapitalbolag (egentligen uppdelat i flera bolag) registrerat i skatteparadiset Jersey. KKR är ett amerikansk riskkapitalbolag.
Båda bolagen har mångmiljardomsättning. De äger 50 procent vardera av de ovan uppräknade bolagen.

Holdingbolag är enligt reklamen ett vanligt instrument för att optimera distribution av vinst, vilket på vanlig svenska blir att undvika skatt. Ofta är de registrerade i något skatteparadis.

Ambea äger förutom Caremaföretagen ett antal företag i andra branscher. Bolaget lånade förra året 8 miljarder kr, hälften av beloppet från Kriton/KKR. Utlåningsräntan var 12 procent medan räntan för de som lånade ut pengarna var cirka hälften. Ett sätt att hålla ner vinsten och samtidigt ge stora ränteinkomster till de mera anonyma Kriton/KKR.

Jag skickade in ovanstående med lite mera text före och efter som en debattartikel i den lokala högertidningen men de tar inte in den trots påstötningar. En del av uppgifterna är säkert väl kända av läsare här men adressaten var som sagt en annan från början. Via "allabolag.se" har jag följt raden av bolag.

Det är kanske inte så lätt att för skattemyndigheterna och andra att kolla om utfästelserna om att betala skatt i Sverige följs i denna härva av företag.