onsdag 2 november 2011

Riskkapitalister är dåliga på att vårda äldre

Dagens Nyheter kommer med nya exempel på att riskkapitalbolag inte klarar av att sköta äldreomsorg.

Riskkapitalägda Carema har på senare tid fått våldsam kritik för sitt sätt att driva äldreboendet Koppargården i Vällingby. Politikerna i stadsdelenämnden vill kasta ut företaget. Efter flera tidningsartiklar om grova missförhållanden och om vanvården och falska uppgifter från Carema är det omöjligt att lita på bolaget anser stadsdelsnämndens ordförande.

Liknande missförhållanden tycks finnas vid Caremas äldreboende Tallbohov i Järfälla. Enligt anställda har ledningen drivit besparingskraven så långt att det inte längre går att bedriva en säker vård.

Carema är inte ensamt i branschen om att få kritik. Flera företag inom vård och omsorg är ensidigt inriktade på att sänka kostnaderna och att vinna upphandlingar med hjälp av låga priser för att ägarna ska få ut sina vinster.

De vårdbehövande tvingas betala med sämre vård. eller ingen vård alls.

Carema ingår i Ambea som har en "ledande position inom sjukvård och omsorg i Norden". Företaget bytte förra våren ägare, när riskkapitalbolaget 3i på klassiskt manér sålde vidare till andra riskkapitalister. Ambea kontrolleras nu av Triton och KKR. Den senare är närmast prototypen för en internationell riskkapitalgigant, inte minst känd från striden kring livsmedelsföretaget Nabisco. Bakom riskkapitalbolaget ligger en av USAs rikaste män, Henry Kravis, som också blivit det andra Ket i KKR.
Styrelseordförande i Ambea är Mikael Lilius, känd som tidigare vd för börsbolagen Incentive och Gambro. Allra mest uppmärksamhet har han dock fått för sina enorma bonusar i det finländska el-juntebolaget Fortum. I övrigt domineras styrelsen av representanter för de båda riskkapitalägarna.

DN

DN

E24

4 kommentarer:

Anonym sa...

Har du missat Socialstyrelsens skarpa kritik mot Malmös kommunala äldrevård? Privat såväl som kommunal är samma kålsupare, men kommuner är duktiga på att sopa negativa händelser under mattan.
Mvh

Anonym sa...

Varför lade den socialdemokratiska regeringen och kummunerna ned alla fina servicehus som fanns i början på 1970 talet fram till 1981.
Där fanns läkare, sköterskor, restauranger, sjukgymnaster, apotek, hårvård, fotvård, hemhjälp, tillsyn och man hade sina egna lägenheter. Där kunde man bo tillsammans hela livet ut. Man fick hjälp med allt. På en del ställen hade man sin egen pub, bio, bingohall, musikrum, kapell, m.m.
Men detta lade SAP ned och ma började sälja ut allt med Rosengren i spetsen.
Så hur kommer det sig att man glömt bort detta numera ??
Moderutterna fortsätter ju bara vad man tidigare så väl kommit äverens om i olika uppgörelser.
och sedan kommer ma o gnäller efteråt...

Nä läs på igen om vad som varit och vilka som tillsammans lade ned hela fina Sveriges välfärd.

Saningen är bitter men behövlig.
Även Sverige behöver Glasnost = "genomlysning"

E

Anonym sa...

Jag säger bara ett enda ord "GÖTEBORGS-SKANDALEN"

Inte undra på att alla pengar försvinner !

Mario Matteoni sa...

Den som inte kan stå för sina synpunkter och påståenden utan uppträder anonymt saknar både trovärdighet och respekt.
De lämnar sina spyor i kommentarsfältet utan att kunna föra en debatt. Fegt.