måndag 21 november 2011

Finns det plats för ideologisk debatt här?

Eller är det Juholt för hela slanten?
Här är ett försök till att formulera en tanke om den ekonomiska världskrisen.
Ett kortfattat försök till allmän enkel förklaring 1.0


Sedan tusen år tillbaka lever vi i en global marknadsekonomi där varor och tjänster produceras för att säljas och köpas med hjälp av bytesvaran pengar.
Eftersom producenterna och säljarna, på grund av konkurrensen, tvingas att minimera sina kostnader för att sänka priserna under konkurrenternas så pressas priserna och produktionen effektiviseras.
Människors strävan efter vinst, personlig utveckling och nyfikenhet driver på utvecklingen.
De vinster som uppstår i verksamheten går till investeringar och till expansion av verksamheten.

Så långt är allt gott och väl.

Men eftersom vi sedan tre hundra år tillbaka lever i en kapitalistisk marknadsekonomi tvingas säljarna och producenterna ständigt att skapa allt högre vinster i sin verksamhet.
Dels blir investeringarna alltmer kapitalkrävande på grund av verksamhetens allt större omfattning och komplexitet. Men det finns ännu ett skäl.
Till producenterna har nämligen en ny grupp marknadsaktörer, sedan ett par hundra år, sällat sig, nämligen procentarna.
Vinsterna ska nu användas, inte bara för investeringar och tillväxt i produktionen, utan dessutom till att betala räntor till kreditgivare och ge avkastning till dem som satsat kapital i verksamheten. Producenten jagas därigenom av allt högre avkastningskrav och allt högre räntor i realation till vinsten.
Kapital- och finansmarknaden, som från början var till för att försörja produktionens behov av krediter och lån, måste nu även ge avkastning till procentarna.

Så långt går det an.

Men eftersom finansmarknaden har blivit en alladeles egen marknad som hålls igång av att skuldpapper köps och säljs måste även den ge sina investerare, profitörerna, avkastning på kapital. Kopplingen till produktionen blir samtidigt allt svagare och finansmarknaden blir sig själv nog.
Och eftersom man på finansmarknaden handlar med skulder som finansieras av nya skulder i en lång kedla uppstår så småningom en skuldkris då kedjan av skulder slutligen ställs inför kravet att betalas i reella värden. Skuldsufflén säckar ihop till en pannkaka och de imaginära vinsterna går upp i rök.
Den kapitalmarknad som är nödvändig för att försörja den kapitalistiska marknadsekonomin drabbas av propp. Produktionen saknar kapital för att kunna hållas igång. Det uppstår en produktionskris.
Genom att utnyttja upp- och nedgångarna på finans- och valutamarknaden kan visserligen en del företag tilfälligt skapa stora finansiella intäkter. Men vid krisen förvandlas de finansiella intäkterna bara till luft i bokföringen.

Produktionskrisen orsakar arbetslöshet och till att konsumtionsutrymmet begränsas. Alla försöker rädda sig genom att ”ta ut sina pengar från banken” och försöker bl.a. slippa att betala skatter.
Misstron mot näringsliv och samhälle ökar och en svart ekonomi uppstår.
Låga skatteintäkter leder till en politisk kris som förvärrar läget.
Politikerna försöker lösa proppen i kapitalförsörjningen genom att trycka upp mer pengar och injicera i kapitalmarknaden.
Men det kan lyckas för en tid, på sikt förvärrar det läget och skapar inflation.
Historiskt sett är det bara investringar - statliga och privata - i infrastruktur och teknikutveckling, utifrån reella värden som kan få hjulen att börja snurra och blodomloppet att pulsera igen.
Fram till sjuttiotalet har krisförkoppet gått i cykler om sju, tio eller 20 år.
Men eftersom transaktioner i dag är globala, och sker i oerhört snabb takt, särskilt de finansiella, kommer den ena krisen innan den andra har klingat av. Det ser ut som en ständigt fortgående kris.
Kriserna är inte heller avgränsade till enbart bank-, finans-, valuta-, bostads- eller politiska kriser var för sig utan en kris inom en sektor påverkar de andra i ett växelförlopp.


Har du synpunkter?

Som du förstår gör beskrivningen inte anspråk på att vara vare sig fullständig, vetenskaplig eller objektiv.
Frågan är bara: Duger den som en ytterst summarisk sammanfattning?
Vad är fel och varför? Vad bör ändras och till vad? Vad bör strykas? Vad ska läggas till?
Kommentera gärna så att vi tillsammans kan uppgradera förklaringen.
Du behöver inte vara socialdemokrat för att kommentera men anonyma kommentarer tänker jag inte beakta.

Några spridda länkar
Andreas Cervenka i SvD

Marios blogg

Svenskt Näringslivs ekonomifakta

Partiprogram för Socialdemokraterna

ekonomisk debatt

Sociologerna

7 kommentarer:

M. E. sa...

Jag är för livet och har röstat både socialdemokratiskt och vänsterpartistiskt. synen på pengar är viktig. om man är för livet som mig, vill man gärna att pengar ska motsvara något reellt. alltså att man ska kunna veta vad en viss summa pengar innebär i reellt värde. detta går ej längre när pengar betraktas som något att föröka. pengarna rycks loss från produkternas reella värde, pengar och produkter hamnar i olika sfärer.

dagens förhållande till pengar reflekterar även ett beroendeförhållande; vi blir allt mer beroende av att kunna köpa tjänster, vi klarar oss allt mindre utan pengar. vem av oss kan bygga en stol, vem av oss kan skaffa mat på egenhand osv.

öst-europa hade stora problem i samband med övergången till marknadsekonomi, faktiskt tvingades många att kunna klara sig utan pengar, det var mycket akuta förhållanden. turligt nog hade många tillgång till egen trädgård/mark, öst-europa var ju rätt jordbrukaraktigt och lantligt på sätt och vis.

man kan föreställa sig att man nu framöver kan hamna i samma situation i väst-europa någon gång. fast - hur många i väst-europa kan odla egna grönsaker om det skulle bli nödvändigt?

vad vi ser kan som många säger verka som ett fundamentalt problem med det ekonomiska systemet, alltså att man förlorat all kontakt med verkligheten, att sambandet mellan det reella och penningen förvitrat. penningen har alltså kommit att bli ett alienerande/främmandegörande verktyg, så att säga blivit en kil mellan människan och en god förståelse av omgivningen, det reella värdet av vad som omger oss.

kanske finns det två val i slutändan: antingen försöka få reson på systemet, förändra så att man vet ungefär vad en krona motsvarar i värde, att pengar inte används till att förökas bortom reella värden osv.

eller också helt enkelt låta det gå åt helvete innan man kan starta alldeles från scratch med vad man gjorde fel i minne.

Anonym sa...

TimS on 21 november, 2011 at 08:41

(S) behöver en ny politisk produktDen gamla politi(s)ka produkten efterfrågas inte längre på den politiska marknaden. Det hjälper inte att partifunktionärerna älskar sin gamla produkt, och har utsett en munvädersäljare (som farit landet runt i åratal på skattebetalarnas bekostnad och pratat sig varm för produkten) som partiets företrädare.När inte politik-konsumenterna längre vill ha en gammal produkt hjälper det inte med en aldrig så pratglad säljare……Man kan säga att (S) är som Facit med sina mekaniska räknesnurror – man inser inte när det är nödvändigt att byta spår. INGEN säljare i världen hade kunnat rädda Facit, endast nya produkter.

Anonym sa...

Wonderful, what a web site it is! This webpage provides
helpful information to us, keep it up.

Feel free to visit my web-site - this website

Anonym sa...

Outstanding quest there. What occurred after?
Good luck!

my homepage; furnished

Anonym sa...

Quality posts is the important to be a focus for the visitors to visit the web
page, that's what this website is providing.

Have a look at my blog post - furnished flat

Anonym sa...

When someone writes an piece of writing he/she keeps the thought
of a user in his/her mind that how a user can understand it.

Therefore that's why this piece of writing is perfect. Thanks!

Here is my weblog ... Rent A Bungalow

Unknown sa...

Fyll i din ekonomiska bekymmer I DAG:

(1) personliga lån, expansion,
(2) entreprenörskap, utbildning,
(3) skuldkonsolidering,
(4) hårda pengar lån

Välkommen till Coleman Private Finance. Totalt skuldförvaltning, skuldlättnader och ekonomiskt stöd till individer över hela världen.

Vi erbjuder lån till låg ränta på 2% och ingen kreditkontroll, vi erbjuder personliga lån, skuldkonsolidering lån, riskkapital, lån till företag, utbildning lån, bostadslån eller "av någon anledning! Men vårt sätt att erbjuda möjligheten att ange lånebeloppet krävs och hur länge du har råd. det ger dig en chans att få de medel som du behöver! ?? Alla berörda kandidater måste fylla i och skicka ansökan till detaljerna i min e-post (colemanloancompany@gmail.com ).

ANSÖKNINGSBLANKETT

Fullständiga namn....................
Land..................
Ange......................
Telefonnummer.......................
sex...................
Ålder....................
lånetid ..................
lånebelopp.................
månadsinkomst..............

Med vänlig hälsning,
Fru Sarah Tsinajine