torsdag 6 maj 2010

Greklands kris – inte löntagarnas fel

Det är lätt att säga att de grekiska löntagarna får skylla sig själva. Att de har levt över sina tillgångar med extra månadslöner, förmånliga pensioner och konstiga bonusar.
Men detta är knappast sanningen om Greklands kris.

Problemet är den urusla skattepolitiken och den svaga politiska styrningen av ekonomin.
Egentligen har Grekland varit ett skatteparadis.
Fastighetsskatter, moms, förmögenhetsskatter m.fl. har varit låga och skattekontrollen obefintlig. Det var först för tio år sedan som PASOK-regeringen införde kvittotvång och fastighetsregistrering. Bensinskatten, som länge var lägst i Europa, höjdes för tio år sedan.
Grekland är mest jordbruksberoende i Europa, turismen är en stor inkomstkälla med småföretagsamhet som dominerande inslag.

Nyhetschefen på grekiska radion, Mikail Kiriakidis, berättar hur läkare och advokater med egna firmor kunnat strunta i att betala skatt i många år. Han nämner ett exempel på en läkare som hade klinik i ett av Atens mest välbärgade områden. Han hade dyrt hus, bilar och till och med ett flygplan men deklarerade ingen inkomst tills det uppdagades att hans årsinkomst låg på motsvarande två miljoner per år.


De ekonomiska klyftorna har tillåtits öka.
Gå ner till vilken privatbåtshamn som helst i Grekland och se de stora lyxyachterna liggande i oändliga rader. Skatteflykten är ett problem och de rika har kunnat sko sig på den usla skattepolitiken.

När Grekland 2001 övergick från drachmen till euron ökade priserna kraftigt och utan någon egentlig kontroll. Löntagarnas och övriga konsumenters kostnader ökade kraftigt.

De bägge största partierna, Socialdemokraterna PASOK och det konservativa Ny Demokrati, har växlat vid makten sedan militärjuntan störtades 1974.
Svaga regeringar har lett till löftespolitik och brist på konsekvens.
Den politiska svagheten beror också på att det politiska etablissemanget inte vilar på folkrörelseorganisationer utan på statsapparaten.

Det finns alltså starka skäl till att de grekiska löntagarna, med redan låga löner, protesterar och demonstrerar mot ytterligare försämringar.

Frågan är hur övriga Europas löntagare kommer att visa solidaritet med löntagarna i Grekland.
”Det återstår att se” som utrikeskorrespondenter brukar säga när de inte vet.

SvD1
SvD2
SvD3
DN

AB

Expressen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra sammanfattning.
Den politiska nepotismen
har fått spela ut i full blom
i skön samverkan mellan de bägge
politiska blocken.
Jag har själv bott i Grekland och
har släktingar där och en sak kan
jag säga och det är att diskussionen är hög.
Frågan är bara om det leder till nåt konkret.

Linus Eriksson sa...

Mycket bra skrivet! Håller med dig till 100%!