måndag 16 april 2018

Var finns bevisen?


Du kanske minns hur England, Frankrike och USA 2003 sade sig ha bevis för att Saddam Hussein hade atomvapen. Syftet var att motivera irakinvasionen.
Vi var många som lät lura oss av ”bevisen”.
Senare visade sig att det inte funnits några bevis.

Men då var invasionen redan ett faktum.

Med den påstådda giftattacken på Sergej och Julia Skripal och kembombningen i Syrien är vi där igen.
Ryssland nekar till att de är skyldiga medan England påstår sig ha bevis.
Bashar al-Assad säger att den Syriska regeringen inte har några kemiska vapen.
England påstår sig ha bevisen.

Men några bevis har inte presenterats, varken från det ena eller andra hållet, och det märkliga är att media inte efterlyser bevisen trots alla frågetecken.

Trots att bevis inte redovisats har USA, Frankrike och Storbritannien avfyrat över 100 missiler mot påstådda lager av kemiska stridsmedel utanför Damaskus och staden Homs.

Går man tillbaka till det kalla krigets dagar påstod det svenska försvaret att de hade massor av bevis för ryska (sovjetiska) ubåtskränkningar.
Inga bevis kom någonsin fram.

Anklagelser och misstankar räcker som väl är inte som bevis i svensk civilrätt.
Och för den som anklagar  gäller att bevisa anklagelsen inte för den som är anklagad.

Annat är det tydligen i internationella militära sammanhang.
1 kommentar:

Jonny sa...

Iran lyckades lura USA och dess allierade vad gällde Saddam Hussein och de gick i fällan. En stor vinst för Iran och dess maktambitioner.

Attacken på Skripal är med stor sannolikhet initierad av Ryssland men mycket svår att bevisa. De vill säkert framförallt markera vad som händer om man förråder dem.

Vad gäller Syrien verkar det högst tveksamt om regimen skulle vara så dum att man låg bakom detta, man hade redan segern på gång. Det är inte otroligt att det istället är motståndarna och att än en gång USA och dess allierade hanterat situation åt helsike fel. Oavsett så har de ju definitivt reagerat på tok för snabbt.

Det skulle givetvis vara härligt att se Assad och hans generaler satta inför en internationell domstol för sina krigsbrott de begått under åren som gått och sedan gärna hängda men just det här fallet är jag klart osäker på vem som ligger bakom.