torsdag 1 februari 2018

Trovärdighet och opartiskhet?

 I SR:s policydokument står det att ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet.”
Det hördes inte mycket av i morgonens P1-intervju där Daniel Alling frågar två poliser om vad de tycker om att Dan Eliasson avgår som rikspolischef.

Inte heller märks det i medias allmänna rapportering om allianspolitikernas kritik av Eliasson.
Exempelvis i intervjuer med Tomas Tobé (M), exempel från SvD

Ett exempel på hederlig och opartisk kommentar kommer däremot från Eskilstuna Kurirens ledarredaktion i dag.

”Dan Eliasson har delvis en politisk bakgrund som sakkunnig och statssekreterare hos Laila Freivalds (S) och Thomas Bodström (S). Men Reinfeldtregeringen uppskattade hans kompetens och utnämnde honom två gånger till mycket krävande och viktiga generaldirektörsposter, först 2007 till Migrationsverket och sedan 2011 till Försäkringskassan. I båda fallen var moderata statsråd närmast ansvariga. Socialförsäkringsminister 2011 var en viss Ulf Kristerson (M), något som den partisekreteraraktige rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé (M) kunde ha besvärat sig att tänka på.”

”Centraliseringen och omorganisationen av Polisen var inte Dan Eliassons påhitt. Den genomdrevs av justitieministern Beatrice Ask (M), med brett stöd i riksdagen, och en helt annan person var tänkt som rikspolischef. Dan Eliasson flyttades brådstörtat över från Försäkringskassan och åkte på en högst otacksam uppgift med en underfinansierad myndighet och en redan beslutad omskakande ändring av hela organisationen.”


4 kommentarer:

Nils Persson sa...

Menar du att dessa två poliser som intervjuades inte skulle vara representativa för polisen eller befolknings åsikter om Eliasson?

Opartiskhet är inte att alltid presentera två sidor av varje mynt, utan ibland kan det faktiskt vara att våga kalle en spade för en spade

Mario Matteoni sa...

Två personer är knappast representativa för 30 000.
Men jag avsåg egentligen intervjuarens ensidiga frågor till de bägge poliserna och alla de andra intervjuer där borgerliga politiker harmas över tillsättningen av Dan Eliasson och omorganisationen av polisen utan att det framkommer att alliansen är synnerligen medskyldiga till bägge. Precis som Eskilstuna Kurirens (ober. liberal) ledare framhåller.

Nils Persson sa...

Från vad jag hört verkar dessa två vara väldigt representativa. Menar du att det inom de 30000 poliserna finns ett starkt stöd för Eliasson som SVT försöker mörka i sin brist på "trovärdighet och opartiskhet"?

Jag har faktiskt inte hört någon uttala sig positivt om Eliasson från varken polisen eller polisfacket. Men visst, det kan ju vara att SVT är så högervridet att de mörkar hyllningssångerna över den stora socialdemokratiska generaldirektören, det är ju en teori.



Jonny sa...

Widar Andersson (s)

"Den mest tydliga och gemensamma akilleshälen är givetvis invandringen, integrationen, hedersvåldet och den grova kriminaliteten. De stora medieföretagen gjorde under flera år gemensam sak med politiken och valde att på redaktionell plats i sina riksspridda medier mörka och förminska invandringsproblemen. De förmådde inte att förhålla sig till SD på ett professionellt sätt. "

http://www.folkbladet.se/blogg/widardirekt/medier-utan-faktakoll/?blog=2518025&entry=9734819