tisdag 27 september 2016

Vad är den svenska modellen?



Blott Sverige den svenska modellen har.  
Och tacka för det. Varför skulle vi i Sverige ha en pakistansk, costaricansk, singaporesk eller rysk modell? Alla länder har väl sin egen modell?

Vanligen syftar man med den svenska modellen på den arbetsmarknadspraxis som innebär att arbetsmarknadens parter
- arbetsgivare och fackförbund - kommer överens om villkoren på  arbetsmarknaden: lön, semester, pension, uppsägning, ledighet och så vidare.
När parterna har kommit överens skriver de tillsammans ett avtal. Det kallas för kollektivavtal. Arbetsgivaren och fackförbunden bestämmer hur länge kollektivavtalet ska gälla och under den tiden råder fredsplikt. Kollektivavtalet gäller för alla på arbetsplatsen, även för dem som inte är medlemmar.
Den svenska modellen gör att arbetsmarknaden och näringslivet inte störs av strejker eller lockouter under avtalstiden. Det betyder också att staten inte ska blanda sig i villkoren på arbetsmarknaden.

I SvD 25 juni 2016 redovisade emellertid Benny Carlsson, professor vid Ekonomihögskolan Lunds universitet, i en debattartikel ”Den svenska modellen i backspegeln” att den svenska modellen genom åren haft ett otal olika betydelser.

Benny Carlson har sökt på ”den svenska modellen” i Kungliga Bibliotekets digitaliserade tidningsdatabas och funnit att ”den svenska modellen” har handlat om kulsprutor, gymnastik, bajonetter, soldatmössor, löpning, polisuniformer, handboll, ohyra på hästar, badbyxor, brevvågar, fotomodeller, grodmansdräkter, ishallar, kanoter, boxning, tyngdlyftning, Volvobilar, glasögon, speedway, kartellagstiftning, klänningar, Hasselbladskameror, säkerhetsbälten, skoltävlingar och fotboll.
Och i dag tillkom skolan.
 I en debattartikel i dagens SvD berättar nämligen före detta gymnasielärare och förstelärare Per Kedland varför han hoppat av jobbet som gymnasielärare. Det beror på ”den svenska modellen” vilket han upprepar sex gånger i sin artikel. Kedland redovisar en skola i fullständigt förfall och anarki.
Han menar väl skolmodellen antar jag.
När det gäller skolan har Inger Enkvist i en krönika i lördagens SvD jämfört den usla svenska skolmodellen med den som praktiseras i Singapore. ”I landet där utbildning ges absolut prioritet”
Enkvist föredrar en skolmodell som tillämpas i en totalitär stat där elitism och disciplin råder.

I debatten om ”den svenska modellen” och om ”den svenska skolan” förekommer en hel del lobbyarbete.
Medierna bör akta sig för att delta i detta lobbyarbete och hålla sig för goda att delta i en medveten begreppsförvirring.



Inga kommentarer: