söndag 15 januari 2012

Ett socialliberalt program för vänstern

För många år sedan, någon gång på 80-talet, lyssnade jag till en föreläsning av Klas Eklund där han entusiastiskt förutspådde att IT-revolutionen skulle göra kapitalismen mer human.
Muttrande lämnade jag föreläsningen, men började inse att kapitalismen inte går att ersätta utan måste förändras. Vilket ju är en gammal socialdemokratisk insikt. Medan kommunisterna ville störta kapitalismen och ersätta den med ”socialismen” ville sossarna reformera den rådande världsordningen.

Historien har väl vid det här laget visat att reformismens väg åtminstone var en bättre än den revolutionära.

I en debattartikel på DN Debatt återkommer Klas Eklund till tanken på en reformerad kapitalism. Jag läser den och kan inte finna några invändningar, tvärt om, Eklund säger precis det som jag försökt säga på denna blogg.

Eftersom vänstern saknar en genomtänkt strategi för en politik som kan humanisera kapitalismen, borde Eklunds tankar tas upp till allvarlig diskussion inom s, v och mp.

Om socialdemokraterna kan skapa ett forum för en sådan debatt kan man börja skönja slutet på partiets utarmning och tillbakagång.

Det behövs ett program för hur vi ska förhålla oss till kapitalismen, ett socialliberalt program som vänstern skulle kunna samlas kring.

Aftonbladet

1 kommentar:

Anonym sa...

Socialliberaler går hand i hand med kapitalister. Det är ju det Socialdemokraterna gjort de sista decennierna. Om Socialdemokraterna bestämde sig för att vara socialdemokrater skulle det nog gå bättre. Nyliberalerna behöver opposition inte handkramare. Riksdagen är redan full av fisliberaler.

// Jan