söndag 24 juli 2011

Den sjuke mördarens manifest

Ännu en gång har en sjuk förvirrad man mördat politiska motståndare. Olof Palme och Anna Lind är tidigare offer den här typen av vansinnesmord. Den här gången är det ett massmord. Morden har en sak gemensamt, de riktar sig mot engagerade människor vars politiska mål var och är att skapa, försvara och utveckla ett öppet demokratiskt samhälle.
Antagligen har de mördade fått betala med sina liv just för detta öppna samhälle.
Men dårar och extremister kan inte genom terror få bestämma hur samhället ska utvecklas. Vi måste även i fortsättningen slå vakt om det öppna samhällets principer: personlig frihet, åsiktsfrihet, tolerans, internationalism, jämlikhet och humanism.
Dådet utfördes inte, som man först spekulerade i, av muslimska dogmatiska extremister. Ingen vet vad som kunde ha hänt om det hade varit så. I stället hade mördaren förvirrat sig i högerextrema antimuslimska dogmer.
Hur dessa ser ut kan man ta del av i det dokument som vansinnesmördaren Anders Behring Breivik sannolikt skrev före terrordådet. Det är ett 1.500 sidor långt och kraftigt islamfientligt dokument ”2083 – A European Declaration of Independence”.
Dokumentet är publicerat under det engelskklingande namnet Andrew Berwick, mycket likt Anders Breivik. En rad detaljer i manifestet styrker att det är den gripne 32-åringen som ligger bakom texten, till exempe bilder på dokumentets sista sidor som föreställer Anders Behring Breivik.
Dessutom innehåller dokumentet information om hans bakgrund, ekonomi och bekantskaper.
Du hittar manifestet som pdf-fil här.

DN Nyheter

DN Debatt

DN Världen

SvD Nyheter

SvD Opinion

SvD Brännpunkt

GP

AB

Inga kommentarer: