onsdag 3 februari 2010

Klassklyftor i statistiken

Skolinspektionen, SI,har synat 50 skolor och funnit brister i arbetet mot kränkande behandling hos alla skolorna utom en - Fribergaskolan i Danderyd. Att skolan finns i Danderyd är inte förvånande.
När tidskriften ”Focus” i somras gjorde sin årliga lista över vilken kommun, av Sveriges 290, som det är bäst att bo i hamnade, som vanligt, Danderyd på första plats.
Danderyd är Sveriges miljonärstätaste kommun.
Exakt mitt i ”Focus” tabell, på plats 145, kom Pajala.
”Focus” utgick från 30 olika variabler i bedömningen. De kan sammanfattas i sex olika kategorier: Privatekonomi, skola&dagis, socialt&trygghet, fritid, jobb&tillväxt samt kommunens ekonomi.
Att Pajala hamnar så pass högt upp som på medelplats beror på att taxeringsvärdena på småhus i Pajala är så låga. Rankingen ger nämligen kommuner med höga taxeringsvärden sämre position eftersom det är ”dyrare att flytta till en sådan kommun”.
Vad som främst ger Danderyd förstaplatsen är faktorer som låg skatt, medborgarnas höga inkomster, höga utbildning och höga nettoförmögenheter liksom få sjukskrivningar. Danderyd är företagsvänligt vilket ger pluspoäng.
Det som å andra sidan tynger Danderyds placering en smula är relativt höga utgifter för skola, höga taxeringsvärden på villor, låg andel pappalediga medborgare och låga satsningar på idrottsföreningar.
Pajalas ranking hjälps upp av att skolan fungerar bra, att kommunen satsar på idrottsföreningar och, som sagt, av att taxeringsvärdena på småhus är låga.
Det som försämrar Pajalas placering är bl.a. hög kommunal skattesats, små och få nettoförmögenheter, hög andel alkoholrelaterade dödsfall, brist på nya företag och dåligt företagsklimat.
Danderyd har högt valdeltagande medan Pajala har lågt, vilket också påverkar positionen på Focus märkliga lista.

Går man till Statistisk Årsbok 2009 för jämförelser mellan kommunerna kan man bl.a. se att Danderyd har 30851 invånare och Pajala 6429.
I Danderyd röstade 52 procent av de röstberättigade på moderaterna och bara 6 procent på sossarna vid riksdagsvalet 2006.
I Pajala fick moderaterna 7 procent, sossarna 34 procent samt vänsterpartiet 24 procent.

Den sammanlagda förvärvsinkomsten per hushåll var 448504 kronor i Danderyd och 195910 kronor i Pajala, en skillnad på 44 procent.
55 procent av Danderydsborna hade 2008 en eftergymnasial utbildning på minst tre år. I Pajala var motsvarande andel bara 6 procent.

Skillnaderna mellan de bägge kommunerna är alltså stor. Vilka slutsatser drar man av detta? Att det är bättre att bo i en moderatledd kommun? Eller att de som har det fett röstar på högern?
På tal om höger så äger Svenskt Näringsliv ”Ekonomifakta” som sysslar med statistik och jämförelser. Där är statistiken mycket pedagogiskt upplagd men ger inte besked om skillnaderna i levnadsförhållanden. Syftet med statistiken är en helt annan.

Den som vill ha fakta och statistiska samband som belyser samhällsklyftorna måste knåpa med den själv eftersom det inte görs någon sammanställning som blottlägger klasskillnaderna.
Kunde det inte vara något för LO, Arbetarrörelsens tankesmedja, Arena och liknande att plocka fram den statistiken för allmänt bruk?

DN om "Jämlikhetsanden"
SvD
GP
DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra belysning av hur man kan värdesätta olika statistiska varibabler och få fram ett "önskat" resultat.

Och du har helt rätt i att någon borde ge statistisk moteld!

Anonym sa...

Piece of writing writing is also a excitement, if you know afterward you can write
or else it is difficult to write.

Here is my blog :: view