måndag 6 november 2017

De stjäl från oss andra

De flesta av oss svenska medborgare betalar skatt i enlighet med vad riksdagen bestämt.
Skatten är en demokratisk skyldighet. (Jo det finns sådana också, inte bara rättigheter)

Skattepengarna ska betala försvar, polis, rättsväsende, vård och omsorg, välfärd, utbildning, forskning, infrastruktur, investeringar och mycket annat samhällsnyttigt som inte marknaden eller det civila samhället ensamt klarar av.

Men så finns det medborgare som tycker att de står över de demokratiska skyldigheterna.

En sådan översittare är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. För att slippa betala skatt till svenska folket placerade Leif Östling en förmögenhet i lågskattelandet Malta under sin tid som Scanias vd.

Det visade bland annat ”Uppdrag granskning” i går i programmet ”Paradisläckan: del 1”. Granskningen har gjorts under lång tid av över 380 journalister i 67 länder. Journalisterna har gått igenom 13,4 miljoner dokument som visar att toppolitiker, finansmän och storbolag har gömt miljarder i skatteparadis genom fusk och avancerad skatteplanering,
För Sveriges del handlar det om en kollektiv stöld på 40 000 000 000 kronor om året.
Leif Östling försvarar sitt agerande och säger till TT och SVT att ”det är så vansinnigt höga skatter i det här landet”.

Han tror uppenbarligen att det är han själv som skapat sin förmögenhet.
Men den har skapats genom tusentals andra medborgares arbete.


SvT Uppdrag granskning 
AB 

15 kommentarer:

Jonny sa...

Snälla nån ... denna individ har inte brutit mot några lagar. Han betalar skatt i enlighet med vad riksdagen bestämt så sluta med din upprördhet...

Tydligen betalar han ca 20 miljoner om året i skatt till Sverige, framgår inte om det är inklusive arbetsgivaravgifter. Han betalar då flera miljoner om året i avgifter till sin pension men eftersom det finns ett tak på vad man kan få ut i pension så är ju större delen av dessa miljoner ren skatt, samma med avgifter till arbetslöshets"försäkring" etc.. vad han personligen får ut av sina enorma skatter torde vara rätt lite.

Det är ingen "stöld" som du påstår. Han ger ett oerhört stort bidrag till vår gemensamma välfärd. Han bryter inte mot någon lag.

Den svenska staten STJÄL i år mer än 100 miljarder för att ge till det migrantindustriella komplexet, 30 000 ensamkommande Afghaner kostade bara de ca 26 miljarder. Sverige lade dubbelt så mycket på denna industri än vad FN förfogade över för 60 miljoner flyktingar ...

Vi har en regering som febrilt arbetar för att skapa en ny importerad underklass som kan agera bidragsberoende röstboskap... istället för att effektivt använda dessa enorma resurser för att upprätthålla välfärden till de svenska medborgarna OCH aktivt hjälpa de många miljoner verkligt utsatta människorna i världen. Osmakligt.

Mario Matteoni sa...

Jonny, vad är det som gör att du alltid ger dig på de fattiga och svaga - tiggare och flyktingar-i samhället och försvarar de rika och mäktiga – direktörerna och miljardärerna?

Du skriver att Leif Östling ”ger ett oerhört stort bidrag till vår gemensamma välfärd.”
Vilket bidrag?
Varifrån kommer hans miljoner? Har han tillverkat dem själv? Har han skitit ut dem eller trollat fram dem?
De pengar han och andra kapitalägare förfogar över har de inte själva arbetat sig till utan de pengarna kommer från alla löntagare, entreprenörer, utvecklare, småföretagare och kunder som skapat de värden som givit företaget inkomster och som direktörerna, nota bene, helt lagligt, tillskansat sig genom att bevilja varandra alltför höga arvoden.
Bra för dem att de har Jonny som försvarar dem.

Jonny sa...

Jag försvarar den svenska välfärden, den som du vill rasera och ditt socialdemokratiska parti har lyckats bra med det under sina regeringsår sedan 2014.

Det svenska välfärdssystemet vi en gång hade är tyvärr inte längre möjligt att återställa, skolan är i fritt fall, polisväsendet är ett skämt där man inte har tid att utreda mord långt mindre grova vpldtäkter, sjukvården faller samman och kommunernas ekonomi är på randen av bankrutt.

Jag tycker att vi ska använda skattemedel med förstånd och hjälpa där nöden är störst, det vill inte du.

Du vill lindra ditt samvete med allmosor och tvinga fast tiggarna i sin beroendeställning till dig.

Att de företag Östling arbetar på är så dumma att de betalar löjligt höga löner ska vi vara tacksamma för ur skattesynpunkt eftersom det ger stora skatteintäkter till den gemensamma välfärden, din avundsjuka är noterad. Jag skulle givetvis hellre se att han hade lägre lön men i princip all skatt över lön på ca 35000 INKLUSIVE arbetsgivaravgifter är ren skatt in till oss. Inget som han själv har nytta av.

DU skriker ut i din förtvivlan att han stjäl, men det är osant. Du är alltså en lögnare i denna fråga.

fjellis sa...

Eric Rosén har skrivit en bra text om detta: http://www.politism.se/story/inget-andras-av-moraliserande-over-ostlings-skatteupplagg/#post-54669.

Mario Matteoni, din ilska borde nog snarast vända sig mot politiker ovilliga och/eller oförmögna att skapa bättre skattelagar än mot att Leif Östling använder lagliga metoder för att inte betala mer i skatt i Sverige än han måste.

På tal om höga arvoden. Det är sannerligen inte bara direktörer som beviljar varandra höga arvoden och/eller goda villkor i allmänhet, jag tänker på politiker i allmänhet och EU-parlamentariker i synnerhet.

De med makt gynnar sig själva, alltid och i alla politiska och ekonomiska system. Det vi vanliga kan hoppas på är att vi kan spela ut olika eliter mot varandra så att girigheten hålls nere.

Mario Matteoni sa...

Jonny och Fjällis: Som vanligt kastar ni ur er beskyllningar utan saklig grund.
Vaddå ilsken? Vad i mitt inlägg anar ni någon ilska?
Större delen av inlägget är en saklig redogörelse av varför vi har ett skattesystem.
En del ägnar jag också åt en saklig redogörelse för innehållet i gårdagen Uppdrag granskning.
Jag är inte ett dugg ilsken.
Jag beskriver ett förhållande som jag levt med i över femtio år. Ingen idé att vara ilsken.

Och som vanligt missar ni min verkliga poäng där jag skrev: ”Han tror uppenbarligen att det är han själv som skapat sin förmögenhet.
Men den har skapats genom tusentals andra medborgares arbete.”

Kommentera gärna det påståendet.

Jonny sa...

Fakta - Du Mario ljuger ovan om stt man stjäl.

Betalar Östling ifråga skatt enligt reglerna, ja eller nej ?
Bryter Östling mot sina "demokratiska skyldigheter", ja eller nej ?
Vad gör Östling till en "översittare" ?
Vad är detta för kollektiv stöld du pratar om Mario ?

Kallar du ditt resonemang sakligt ?

Kommentera gärna om du anser dig vara saklig eller inte ...

Lars sa...

Är du rasist Mario? Det råder ju inget tivel om att de rumänska romerna, med sitt sydasiatiska (indiska) ursprung har mörkare hudfärg än de centralasiatiska afghanerna.Och det handlar ju om de 13 % av de ensamkommande unga männen, som har de absolut svagaste asylskälen. De är ju för övrigt inga flyktingar, eftersom de haft uppehållsrätt sedan barnsben i Iran. Tiggarna är huvudsakligen kvinnor med en ganska jämn åldersfördelning från nedre tonåren till över 70 år. De unga kvinnorna hamnar alltmer i prostitution för att försörja sig själva, sina mammor och sina mormödrar, som inte drar in tillräckligt genom tiggeriet. Har de någon bättre framtid i sitt hemland än de unga afghanska männen har i sitt?

DU GÖR SKILLNAD mellan människor med olika hudfärg. De ljushyade afghanerna, som över huvud taget inte har någon rätt att vistas i Sverige och lever här som parasiter utan att ens behöva tigga till sitt uppehåll, vill du ge fri tillgång till våra välfärdssystem, som vi har betalat in till. De mörkhyade tiggarna hänvisar du till fortsatt tiggeri och prostitution, trots att de i egenskap av EU-medborgare har viss, må vara begränsad, rätt att vistas här. Ska vi inte ta hand om våra närmaste, och mest behövande, först? Och prioritera rätt, om vi ska hjälpa fler?

Jag säger inte "ta dig i kragen", till den som inte har någon krage. Utan vad jag har föreslagit som socialdemokratisk linje i tiggerifrågan, är att erbjuda hjälp, men också använda lagliga påtryckningsmedel att ta emot hjälpen, både i Sverige (så länge som de fortsätter att vistas i Sverige) och i hemlandet, som de flesta måste åka tillbaka till. Jag tror att de allra flesta tiggare drömmer om en bättre framtid i sitt eget land, och att bara ett par procent vill starta ett nytt liv i Sverige. Varför har de sämre rätt till det än de afghaner, som fått avslag på sina asylansökningar? SVARA, varför de tycker att människor med olika hudfärg ska behandlas så olika!

Jo, om det sprider sig bland romer i Europa, att det finns en kommun i Sverige, som ger romer samma chans till ett nytt liv, som andra immigranter, skulle den kommunen översvämmas av romer från Europas alla hörn. Men svenska kommuner har ju vänkommuner i andra europeiska länder... Om man skulle bilda nätverk av kommuner i olika länder, som kommer överens om att göra på precis samma sätt, så att ingen kommun framstår som bättre än andra. Och detta samtidigt med att EU startar hjälpprojekt i Rumänien tillsammans med den rumänska regeringen, så att utflödet av tiggare från Rumänien minskar.

Vad vet du om Leif Östling? Han kanske också ger pengar till tiggare... Men vad hjälper det om han ger en femhundring när du ger en tjuga? Då är det bättre att betala skatt. Men Östling har faktiskt rätt, när han frågar vad han får för skatten han betalar. Jag har inte uppfattat honom så, att han bara frågade vad han personligen får skatten. Du köper dig samvetsfrid genom att ge till tiggare. Borde det inte vara bättre att köpa sig samvetsfrid genom att betala skatt.

Men hur blir det med fri dragningsrätt på svenska skattepengar för alla människor i hela världen? Det är "godhet"för dig och andra som inte vill prioritera. Och som motpol till din "godhet" utpekar du andra, från fattiga arbetare till stormrika kapitalister, som "onda", för att de inte delar dina åsikter om vilka som ska hjälpas och hur.

Mario Matteoni sa...

Det är inte olagligt att sitta utanför butiker och be andra människor om en slant.
Men det finns präktiga oförvitliga medborgare och skattebetalare som vill göra det olagligt.
Inte heller är det olagligt att stoppa undan miljontals kronor på Malta för att slippa betala skatt.
Det konstiga är att de som vill stifta lagar mot fattiga tiggare inte vill förbjuda rika att smita från att betala skatt.

Jonny sa...

"inte vill förbjuda rika att smita från att betala skatt."

De betalar skatt enligt de regler som finns, sluta påstå att de gör något fel.
Har du använt något avdrag i dina deklarationer under ditt liv ? Innebär det att du smitit från att betala skatt ? Nu ska alla fackanslutna bli skattesmitare nästa år med avdragsrätt av fack-avgift, fruktansvärt ...

Vad tycker du om Göran Persson och hans bolagsmiljoner ... ?
http://cornucopia.cornubot.se/2017/11/sosseriets-goran-persson-undanhaller-42.html

Vad tycker du om Margot Malmström och EU-miljonerna ...
"Lönerna från EU är i praktiken nettolöner. Den EU-skatt som tas ut är någon procent, och i jämförelse med svenska skatter är den försumbar. Kritiken mot de svenska europaparlamentarikernas nettolöner ledde till att det nu finns ett regelverk för att beskatta deras inkomster. Beskattningen är frivillig eftersom systemet hade tvingats att göras om ifall någon hade valt att ta det till domstol. Men för att undvika kritik, för att inte skapa ett slags frälse och för att mer ha levnadsförhållanden som liknar de svenska har europarlamentarikerna själva valt att beskattas.

Margot Wallström har av något skäl aldrig anslutit sig till detta system. Trots att hon också hade kunnat ringa skattemyndigheten och begära att bli beskattad. "
http://www.svensktidskrift.se/gastledaremargot-miljonerna-och-moralen/


Det finns präktiga oförvitliga medborgare och skattebetalare som vill tvinga fast tiggare i tiggeriet för att kunna känna sig moraliskt överlägsna varje gång de slänger en slant i muggen ...

Lars sa...

Mario: "Det konstiga är att de som vill stifta lagar mot fattiga tiggare inte vill förbjuda rika att smita från att betala skatt."

Hur vet du att det förhåller sig så? Skulle jag som socialdemokrat som vill återinföra full progressivitet i skatteskalorna med 99 % skatt för de allra rikaste, vara mot en kriminalisering av vissa idag lagliga former av skatteplanering? Presentera ett förslag på vad du vill förbjuda, så ska jag stödja det, om det inte är totalt skadligt för samhällsekonomin. Ärligt talat, med mitt förslag om 99 % inkomstskatt för de allra rikaste, måste väl även de tillåtas göra en del avdrag från den beskattningsbara inkomsten? När vi skriker efter "riskvilligt kapital", måste det väl ändå finnas sådant att tillgå?

"De stjäl från oss andra", skriver du. Ja, det gör de verkligen, de som står med skyltar "Welcome refugee" och nu kräver "allmän amnesti" åt personer som saknar asylskäl, och visat sig vara starka, friska och företagsamma nog för att ta sig illegalt genom land. efter land. Bara för att de har lyckats med den bravaden. Allmän utdelning av våra skattepengar och ihopsparade pensionspengar, till alla som lyckas ta sig hit. Men ingenting till tiggarna från Rummänien.

När du ger en slant till tiggaren, ser du väl till att du har kvar så mycket att du klarar dig själv? Du ser till dina egna behov, och inte till tiggarens behov. Men om vi övriga svenskar som kollektiv gör samma sak, bestämmer hur mycket vi måste ha till vår egen välfärd, och hur mycket vi kan avstå till internationellt bistånd och prioriterar bland mottagarna, så att de som har de största behoven får mest, och vill använda biståndspengarna så att de gör störst nytta, då kallar du oss för fula saker

Rohingyerna som har fördrivits från sina hemtrakter i Burma och lever i fruktansvärd misär i grannlandet Bangla Desh. Eller de svältande i Sydsudan. De behöver mat, vatten, utsäde och kanske nya boskapsdjur, så att de kan börja om i sitt eget land. Vad är det för fel med att hjälpa människor till en nystart i sitt eget land, så att de kan komma i egen försörjning utan att först komma till Sverige? Och samma sak gäller tiggarna.

De ska inte behöva sitta och tigga i Sverige, utan de ska ha matpengar från socialtjänsten tills de kan åka hem och ta del av biståndsprojekt, som finansieras av EU och svenska hjälporganisationer i samarbete med den rumänska regeringen. Och vill några av dem bosätta sig permanent i Sverige, så ska de ha hjälp med det, i stället för att pengarna ska gå till något slags allmän amnesti till personer som saknar asylskäl och kräver att få allting av svenska skattebetalare.

Till skillnad mot dessa har tiggarna i alla fall visat en god vilja att försörja sig själva, även om det är på sämsta tänkbara sätt, bortsett från de idag olagliga. Vi kan inte fortsätta med ett slags välgörenhet, som dömer en grupp EU-medborgare att leva hela sina liv utanför samhället som tiggare. Tiggarna STJÄL inte från oss andra. Men DU stjäl från tiggarna, pengar som de borde ha fått i mer ordnade former, och ger en liten allmosa som kompensation.

fjellis sa...

Mario Matteoni, du ville ha ett svar på detta påstående: ”Han tror uppenbarligen att det är han själv som skapat sin förmögenhet.
Men den har skapats genom tusentals andra medborgares arbete.”

Arbete i sig skapar inte värde. Du kan slita i ditt anletes svett för att fylla igen en grop någon annan grävt. Det eventuella värdet som fanns i gropen har då försvunnit.

Leif Östling har inte bara gjort sig själv rik. Det är fler som blivit förmögna på Scania många fler än så har fått ett arbete att gå till.

Arbetarklassen tragedi är att den inte förmår omvandla sitt arbete till värde utan en massa hjälp. Leif Östling har bidragit till att omvandla arbete till värde. Du kan hävda att han tagit för bra betalt för det han gjort men utan det han gjort så skulle kanske inte Scania finnas.

Du vill så gärna tro att Leif Östling inte skapat värde men det är en av anledningarna till socialismens ständiga misslyckanden. Den förstår inte vad som krävs för att skapa värde.

Exemplet Trabant passar ovanligt bra i detta sammanhang eftersom Trabanten var en så usel bil. Jag hoppas du inte tror att detta berodde på att arbetarna som byggde den var dåliga arbetare. Istället var Trabanten ett resultat av ett ruttet ekonomiskt och politiskt system. Ett system som inte kunde få fram dugliga företagare.

Eftersom politikerna tycks vara maktlösa och/eller ointresserade av att göra något åt det annat än att försöka vinna politiska poäng på att ta avstånd från människor som utnyttjar för egen vinning skull, de lagar politikerna själva skapat så måste vi väljare göra något.

Vi kan ibland välja bort de stora internationella företagen. De är de som skatteplanerar mest. Tänk efter på var du köper din latte och så vidare. Handla lokalt av lokala näringsidkare.

Vi kan rösta bort S, än så länge. Inte för att de andra partierna är så himla lockande men för att få S att skärpa sig och kanske få en och annan hycklare att göra bot och bättring.

Mario Matteoni sa...

"Fjellis"

Varifrån kommer Östlings pengar?
Är det inte från Scanias produktionsresultat? Varifrån annars?
Vilka har arbetat ihop produktionsresultatet? Inte han själv ensam. Det är många som bidragit.
Det är alla som producerat lastbilarna och från de vinster som företaget har gjort på att sälja bilarna.
Det är löntagare, entreprenörer, tekniker, konstruktörer, säljare med flera i hela världen.
Utan produktion, utan lastbilsförsäljning, utan vinster på denna försäljning inga pengar till löntagarna, aktieägarna och Östling.

Det är arbete + kapital + handel som skapar vinsterna. Vad annars?
Allt detta fungerar tack vare ett samhälle som fungerar med omsorg, välfärd, utbildning, trygghet, stabilitet, tillit, demokrati och allt annat som vi alla bidrar med.
Samhället – det civila samhället, staten, kommunerna, organisationerna, företagen och alla människor som verkar i det – är resultatet av allas vårt arbete.

Östling är en ganska liten obetydlig figur i sammanhanget som inte klarat det själv utan hjälp av alla Scanias löntagare, underleverantörer, utvecklare med flera. Samt de som köpt lastbilarna. Det är alla de som har jobbat ihop Östlings pengar.
Det är de som bidragit till Östlings förmögenhet.

Ditt snack om arbetarklassen och socialismen är ovidkommande i sammanhanget.
Jag håller gärna med om att den kommunistiska statliga planekonomin är omöjlig i vår värld men det är nu inte det saken gäller.
Frågan var:
Varifrån kommer de pengar som Östling, med lagliga medel, vill undanhålla samhället?

Jonny sa...

Mario frågar "Varifrån kommer de pengar som Östling, med lagliga medel, vill undanhålla samhället?"

Östling har varit bosatt och arbetat utomlands för företag i andra länder. De förtjänster han fått har han helt i enlighet med lagar och regler sparat.

Nu arbetar han sedan ett antal år i Sverige och är bosatt här och betalar ca 20 miljoner om året i skatt...

Vad är problemet Mario ? Vill du konfiskera hans pengar ?

Varför insåg du för övrigt inte med en gång när du var ung att kommunism/socialism var en omöjlighet att kombinera med demokrati ?

Lars sa...

Arbete, och endast arbete skapar ekonomiska värden. Alla ekonomiska värden kan ytterst härledas till arbete. Vi kan då tala om sekundära värdeskapare. Pengarna som tiggaren får, har ytterst skapats av någon annans arbete. Men att tigga är också jobbigt. Att sitta där timme efter timme kan i uppoffring och ansträngning jämställas med vilket arbete som helst. Det är också en anledning till att tiggeriet måste upphöra. Tiggarna måste få chansen att försörj sig genom ett mer meningsfullt och direkt värdeskapande arbete.

Det finns många teorier om hur ekonomiska värden uppstår, exempelvis genom brist på något. Men är bristen i sig värdeskapande? Tänk dig en sandstrand eller ett sandtag i en svensk rullstensås. Tänk om sandkornen i stället vore guldkorn och att all sand i hela världen vore guld. Skulle i så fall kilopriset på guld vara högre än kilopriset på sand? Antag vidare att det funnes enstaka guldkorn bland alla sandkornen. Hur mycket arbetstid skulle i så fall krävas för att vaska fram ett kilo guld? Och vad skulle kilopriset på guldet bli, om guldvaskarens förtjänst motsvarar en genomsnittlig timlön för arbetare för all arbetstiden? Mycket enkelt: Så bestäms marknadspriset för guld.-

Men fördelningen av guld i naturen är mycket ojämnt. Den, som har maximal tur, kan få fram en guldklimp som är värd 100.000-tals kronor redan vid första spadtaget. Det är denna jakt på "högsta vinsten" som driver folk att vaska guld, inte att marknadspriset på guld skulle ge en högre timförtjänst i genomsnitt för allt arbetet.

Jag skulle kunna fortsätta att beskriva distributionen av förtjänsten (eller "mervärdet", för att använda ett marxistiskt uttryck) av det primära arbetet till olika mottagare eller "profitörer". Det kunde kanske vara intressant så här på 100-årsdagen av den ryska revolutionen. Men det hade varit en överkurs i marxistisk analys av den kapitalistiska ekonomin. En tanke, som har slagit mig många gånger, är att den marxistiska analysen av den kapitalistiska ekonomin lärdes ut på alla nivåer i det kommunistiska sovjetunionen, däremot aldrig någon analys av det egna alternativet till kapitalismen.

Vad hände mer mervärdet i den socialistiska ekonomin, för även där behövdes väl kapital till investeringar, för att inte hela produktionsapparaten skulle stagnera, vilket i viss mån skedde Den som vill kalla sig marxist, ska inte hänge sig åt avundsjukekampanjer, vilket hysterin över "paradisläckan" är, utan i stället bemöda sig om seriösa analyser av kapitalismen, hur det kapitalistiska systemet fungerar, och hur ekonomin påverkas av "skatteparadisen".

En sak är säker. Om Skatteparadisen" stängs blir det inte lika mycket pengar tillgängliga till välfärden, som de upprörda rösterna försöker göra gällande. Jag skulle tro att en större andel av skattemedlen än i dag, skulle behövas som riskvilligt kapital i näringslivet. Hur stor andel är omöjligt att säga, och därför behövs en strängare lagstiftning kring skatteplanerandet. Låt oss ha en seriös diskussion om detta i stället för dessa återkommande avundsjukekampanjer.

Lars sa...

Vi måste skilja mellan
a) Laglig och harmlös skatteplanering
b) Laglig skatteplanering, som borde vara förbjuden p.g.a. dess negativa konsekvenser. Olaglig ska
c) "Gråzonen"
d) Olaglig skatteplanering. Brott kan inte bevisas. De skyldiga påstår sig inte ha gjort något olagligt, "upplägget har hållit för rättslig prövning"
e) Dolda tillgångar, som inte ens har upptäckts.
f) Olaglig skatteplanering, som lett till fällande dom för skattebrott.

Vissa kriminella handlingar, kräver för att de ska anses vara brott, att flera kriterier ska vara uppfyllda. Det är kanske möjligt att uppnå det kriminella syftet, utan att alla kriterierna kan bevisas uppfyllda. Det finns säkerligen många exempel inom skatteplanering, men även inom media, med dess ofta halvkvädna visor om att lätt identifierbara personer har gjort något klandervärt. "Paradisläckan" är faktiskt ett exempel, där programledarna skickligt flyger under radarn för brottet förtal.

Ja, det är klandervärt att inte betala den skatt man ska betala, och så även att ta emot bidrag, som man inte är berättigad till. Men vad säger vi om alla dessa "filantroper" som lovar fri dragningsrätt på svenska skattepengar till alla "världsmedborgare", som bara lyckas ta sig hit och leva på bidragen? Det är väl storstint att lova bort andras pengar?