lördag 26 augusti 2017

Dagen efter

I går tvingades Anna Kinberg Batra avgå från partiledarposten i Moderaterna.
Anledningen sägs bland annat vara att partiet, enligt opinionsundersökningarna, först tappat konservativa väljare till SD och, då partistyrelsen närmade sig SD för att häva tappet, förlorade även liberala väljare till Centerpartiet.
Opinionssiffrorna för partiet halverades från
30,1 procent vid valet 2010 till 15,2 i augusti i år.

Partiet korsfäste Anna Kinberg Batra och börjar söka en efterträdare.

Men nog vore det vore klädsamt om de som sitter i Moderaternas partistyrelse kunde kliva fram och deklarera att beslutet om den förödande politiken var förankrad i styrelsen.

Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, Hanif Bali, Anna Tenje, Beatrice Ask, Benjamin Dousa, Christian Gustavsson, Christofer Fjellner, Hans Wallmark, Jessica Polfjärd, Gunnar Strömmer, Lena Asplund, Katarina Jonsson, Linda Frohm, Martin Andreasson, Peter Danielsson, Tomas Tobé, var med om att fatta beslut?
Kan någon av er, med tanke på vad som nu hänt, ställa upp som ny ordförandekandidat?

Man kan invända att AKB förvärrade det hela med att inte kunna förklara beslutet för media och för folket.
Men det var väl knappast förbjudet för övriga i styrelsen att förklara saken.

Nu är AKB inte problemet utan hela moderaterna. Och moderaternas problem är inte bara moderaternas utan samtliga politiska partiers.

Ytterst är det väljarna som ställt till det så att ingen regering kan få majoritet i riksdagen och till att Sverigedemokraterna blockerar möjliga beslut.
Nej jag ska inte begära väljarnas avgång, väljarna är alltid utan skuld i en demokrati.

Ett stort problem i sammanhanget är att det politiska landskapet, av olika skäl, förändrats medan de kartor som medier, politiska partier, stadsvetare och många andra tillhandahåller är föråldrade.

Förr fanns till exempel ”socialismen” som en faktor i det politiska landskapet och som moderaterna (högern) kunde skrämma väljarna med.
”Socialismen” är idag inget politiskt alternativ i landskapsbilden.
Visst finns det de, som i det politiska landskapet, traskar omkring med gamla kartor, som betecknar t.ex. socialdemokraterna som ”socialistiskt” men det politiska landskapet har sedan slutet av 1980-talet förändrats.

Kvar i lanskapet finns socialliberalism, ultraliberalism och konservatism.
På de gamla kartorna finns således bara ”socialism”, liberalism och konservatism.
Vilket försvårar orienteringen.

Visserligen står både socialliberalismen och nyliberalisen mot konservatismen. Men annars är de olika liberalismerna mycket olika.
Mer om det senare.1 kommentar:

Jonny sa...

Moderaterna satte kniven i demokratins rygg i samband med decemberöverenskommelsen där de i praktiken avskaffade all politisk opposition. Vad skulle vi ha allianspartier till om de inte använder sin makt och inflytande ?
I och med DÖ fanns det bara ett oppositionsparti kvar i Sverige.

M har varit oerhört otydliga vad gäller sin relation till SD, de har liksom andra partier målat in sig i ett hörn genom att mobba ett av Sveriges numera största partier (SD). SD's syn på migrationsproblemet var rätt, tyvärr ser vi nu hur det svenska välfärdssystemet raseras snabbt under en extrem högkonjunktur ! Gissa hur det kommer att se ut i nästa djupa lågkonjunktur...

Det migrantindustriella komplexet kostar ofattbart mycket nu, en rejäl bit av statsfinanserna går till detta. Förra året 26 miljarder bara för ca 30 000 "ensamkommande barn".

Vad gäller AKB var hon helt fel personlighet att agera som partiledare i ett av Sveriges största partier, hon blev moderaternas Juholt.

Att inget parti har egen majoritet anser jag som demokrat är bra eftersom jag större delen av mitt liv levt i det som de facto var en enpartistat där S styrt i ensam hegemoni med stöd från det då sovjetvänliga kommunistpartiet VPK (numera V) där partiledaren grät när muren i Berlin föll eftersom han ville ha den kvar. Han hade inte haft förståelse för människors önskan till frihet, frihet från justt DDR socialismen som var det mest långtgående och utvecklade socialism världen skådat.

Det är dags att inse att en alliansregering med stöd av SD ger bättre politik än en rödgrön röra av socialdemokrater, socialister och gröna! De "gröna" som borde ha svart partifärg och en kolbit som symbol.

Socialismen är tyvärr inte död som du påstår, den lever i V och i vänsterfraktionen inom S.