onsdag 10 augusti 2011

Se människans sämsta sidor

En pojke som av allt att döma blivit misshandlad under gatuupploppen i London får hjälp av en förbipasserande. Illa medtagen hjälps han upp på benen, men samtidigt passar några andra på att råna honom på saker han förvarar i sin ryggsäck.

Det är en upprörande scen som visar människan när hon är som sämst.
Tyvärr kommer det förmodligen att alltid att finnas sådant asocialt drägg utan empati. Och troligen kommer de att finnas på alla nivåer i samhällshierarkin. Rån på högre nivåer brukar inte kunna ses på film och är f.ö. inte sällan legaliserat.

Ledarskribenten i dagens SvD, Gustaf Almkvist, anser att man inte kan skylla bråken i England på samhället utan att varje individ är ansvarig för sina handlingar. Visst är det så. Men även makthavarna bör ha ett samhällsansvar. Ansvar är inte enbart individuellt utan också socialt.
Det går inte att bortse från att den moderna historien är full av liknande oartikulerade protestreaktioner som de just nu i England. De okontrollerade upploppen är en följd av frustration hos människor på samhällets botten. Då den uppdämda ilskan inte kan artikuleras i civilicerade och politiska former blir det drägget som som går i spetsen för meningslös förstörelse.
Naturligtvis skulle aldrig Gustaf Almkvist delta i något sådant. Han kan ju formulera sitt missnöje och t.o.m. uttrycka det på DN:s ledarsida.
Och av den styrande högern kan man inte vänta sig annat än att de reagerar som högern alltid gjort, först med förvåning och sedan med legaliserat motvåld och repressalier. På så sätt understryker de den klyfta mellan samhällsskikten som är en av orsakerna till upploppen.
Men sorgligt nog är händeslerna även ett misslyckande för vänstern som inte lyckats leda missnöjet i konstruktiv kritik av ett samhälle som tillåter utanförskap och social misär.

DN Nyheter

SvD Nyheter

AB

6 kommentarer:

Jonny sa...

Protestreaktioner ?
De begår kriminella handlingar, punkt.

Mario Matteoni sa...

Visst begår de kriminella handlingar.
Och, som författaren och nobelpristagaren Anatole France uttryckte det: ”Lagen är i sanning rättvis; den förbjuder både den fattige och den rike att stjäla bröd och sova under broarna.”

Anonym sa...

Massinvandringen av MENA-folk gått för långt…det är bara att kolla på videosnuttarna på nätet så ser man tydligt vilka som rånar och plundrar…det där svamlet om utanförskap och ekonomisk och social misär håller inte...det är många engelsmän som har det svårt men inte går dem ut och slår sönder butiker för det….nej dessa individer som nu rånar,våldtar och slår sönder, har sina rötter i den intoleranta och primitiva religionen ISLAM...sen hakar även inhemska ligistgäng på, för det är ju "läge" sas...

Alex sa...

En livstid av fattigdom, otrygghet, maktlöshet och marginalisering fyller en krutdurk av rättmätig ilska och frustration. Polisen skjuter ihjäl en person och *BANG* hela stadsdelar exploderar, hundratals människor strålar samman i varje gatuhörn, adrenalinet rusar i blodet, de tänker: Det här är bättre än en fotbollsmatch (och fan så mycket biligare)! De känner att de är i kontroll - kanske för första gången i sina liv, de jagar iväg polisen som trackaserat dem, tar saker de inte har råd att köpa, somliga går längre och bränner ner hela byggnader. I massorna finns kriminella men de flesta är vanliga ungdomar, en del äldre. Men morgonen kommer, berusningen har klingat ur och saker och ting framträder i ett annat ljus, makten var en illusion. Statsapparaten har återhämtat sig från chocken, 16,000 poliser återställer Ordningen, gata för gata, hus för hus - hundratals arresteras och de som inbillade sig att de bestämde kommer att få betala ett högt pris för detta. I opinionsmätningarna kommer högerextremister att gå fram och David Cameron kommer annonsera satsningar på ökad myndighetskontroll snarare än fritidsgårdar och vårdcentraler. Nästa år händer samma sak igen, ännu större...

Alex sa...

Anonym: I London var det mest svarta. I Manchester är det mest vita, vilket syns här: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2024203/UK-RIOTS-2011-Manchester-Midlands-burn-London-control.html Något större antal araber har jag inte noterat.

Anonym sa...

Alex sa: "Polisen skjuter ihjäl en person och *BANG* hela stadsdelar exploderar"

...ärligt, så struntar nog de flesta i den av polisen ihjälskjutna killen, utom hans familj då...men det var ett bra tillfälle att ha nåt att skylla på för att sätta igång kravallerna...

Nordafrikaner eller palestinier...80-90 % är muslimer...skriv palestinier på Google och tryck på bilder...många är ljushyade...men det är klart att inhemskt drägg hakar på när tillfälle ges...